Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Валери Стефанов: Споровете с историята са изкуствено натрапени и ефект от геополитически конюнктури

"Миналото не е да се саморазправяме с него, а да го разберем по справедлив начин"

| Интервю
Проф. Валери Стефанов
Снимка: Стопкадър, БНТ

"Събитията - знак в нашата колективна памет, са изключително важни. Добре е да имаме почтено отношение към тях, защото става дума за кауза, за жертвоготовност, за пролята кръв, за да я има съвременна България". 

Това каза пред БНР проф. Валери Стефанов, преподавател по История на литературата в Софийския университет, в навечерието на годишнината от Шипченската епопея. 

Коментарът на проф. Стефанов е и във връзка с темата - защо историята внася нови разделения в обществото и напоследък все по-трудно говорим за миналото

Трябва да разберем, че миналото не е нещо далечно и застинало, подчерта той и допълни - "то е в непрекъснат диалог с нашата субективност":  

"Ние сме в разговор с миналото и е важно да водим този разговор като мъдри и умни хора, а не като пристрастни жертви на една или друга конюнктура. Как ще построим разказа за миналото - е важен въпрос и дебатът не е излишен. Следосвобожденското време е време, в което младата българска нация се е опитала да съгради своята идентичност, да създаде пантеон на героите си и да покаже колко важни са паметта и свещената българска земя. Тези хора са построили символния универс на България тогава. Сега се опитваме, ако можем, да го разрушим. Миналото не е да се саморазправяме с него, а за да го разберем по един добър и справедлив начин". 

В предаването "12+3" проф. Васил Стефанов посочи, че споровете с историята са ефект от геополитически конюнктури в момента - "да ни накарат да мразим едни и да почитаме други, да забравим цялата сложност на историята". 

"Зад 3-ти март, например, стоят много повече неща от една Руско-турска война. Стои едно Априлско въстание с хиляди жертви. Стоят усилията на видни европейски интелектуалци да оповестят съвестта на тогавашна Европа за случващото се в Османската империя. Стоят много жертви. Стои цяло едно освободително движение. Стоят Левски, Ботев. 3-ти март отваря българската държава към нейното бъдеще. Създава българската държавност. Много елементарно си представяме историята и датите, които презентират историческите събития... Националният празник е както славата и победата, така и драмата, и трагизмът на една общност. С какво 3-ти март разделя нацията? Това, че е почит към паметта на нашите предци. С какво могат да ни разделят опълченците? Това са изкуствено натрапени спорове". 

Той е категоричен, че не можем да съдим миналото, защото то не подлежи на подобен съд

"Когато си невеж, когато не знаеш обстоятелствата около едно или друго събитие, да започнеш да се произнасяш по един безапелационен начин - това те прави неадекватен на всичко. Ефектът, който ще се постигне от този лъжедебат, ще бъдат изкуствените разделения". 

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Валери Стефанов в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика на предаватели

На 3 октомври  от 9 до 17 часа  ще бъде извършена планова техническа  профилактика  на предавателите на ултракъси  вълни:  ВРАЦА 4 на честота  103.4  MHz, ДЕРВИШКА МОГИЛА 4 на честота 89.2 MHz, КЪРДЖАЛИ 4 на честота 105 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на БНР през интернет..

публикувано на 06.10.24 в 06:00
Дейвид Лами

Дейвид Лами отново настоя за спиране на ударите в Ливан

Британският министър на външните работи Дейвид Лами отново призова за прекратяване на огъня в Ливан след съобщения, че има поразени болници в Бейрут при израелския обстрел. Дейвид Лами нарече "дълбоко обезпокоителни" съобщенията, че ракети са ударили здравни заведения и помощен персонал в Ливан. Той направи коментара в публикация в социалната мрежа "Екс"...

публикувано на 06.10.24 в 05:27
Дим се издига над Бейрут след израелски въздушен удар

Израелски сили извършиха въздушни удари над Бейрут и Газа

Най-малко пет души са загинали, а 20 са били ранени при израелски удари срещу джамия, близо до болница "Ал Акса" в централната част на Ивицата Газа. Това съобщиха медици на мястото на събитието, цитирани от агенция "Ройтерс". Според свидетели броят на жертвите може да се увеличи, защото джамията се използва за подслоняване на разселени хора. Израелският..

публикувано на 06.10.24 в 05:20

17 души бяха арестувани на пропалестински протест в Лондон

17 души бяха арестувани в Лондон, след като пропалестински демонстранти преминаха през централната част на града с призиви за незабавно прекратяване на огъня в Газа и край на ескалиращия конфликт в Близкия изток. Десетки хиляди преминаха от "Ръсел Скуеър" до комплекса с правителствени сгради, където бяха държани речи пред "Даунинг Стрийт".  Събитието..

публикувано на 06.10.24 в 05:09
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са останали напълно оперативни и няма повредени самолети . "Начинът, по който ще отговорим на тази..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в следствие на силния дъжд в област Етолоакарнания в западна Гърция. Намерен е на седем километра от..

публикувано на 05.10.24 в 20:55