Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата с огромния горски пожар на остров Тенерифе

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На испанския остров Тенерифе продължава борбата с огромен горски пожар. Избухването му доведе до евауацията на 3800 души. Над 76 хиляди хектара са изпепелените площи в Испания от началото на годината.

Пожарът на Тенерифе обхвана суха гора от двете страни на стръмни урви в близост до вулкана Тейде, най-високият връх в Испания - над 3700 метра. Стръмният терен, високите температури и вятърът затрудняват достъпа на огнеборците. Заради пожара голяма част от острова се покрива с облаци дим и пепел. Гражданите са предупредени да затварят прозорците и да избягват продължителен престой навън. Представител на властите съобщи:

"Пожарът вече засяга осем общини на остров Тенерифе. Разпрострял се е на периметър повече от 40 километра. Общата му площ е 3700 хектара".  

Пожарът на Тенерифе е сочен като най-опустошителния от 40 години. Експертите подчертават, че е много интензивен и сложен за гасене. Регионалният премиер на Канарските острови Фернандо Клавихо оотбеляза:

"Стотици пожарникари работят на терен, опитвайки се да овладеят огъня. В гасенето активно участват и летателни машини".

Миналата седмица гореща вълна на Канарските острови остави много райони напълно сухи, което увеличи риска от избухването на горски пожари. Синоптиците предупреждават, че в Испания предстои ново повишаване на температурите.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тонове мъртва риба излува в морето до гръцкия град Волос

Тонове мъртва риба излува в морето до гръцкия град Волос. Властите забраниха достъпа на туристи до шест плажа. По бреговете до град Волос събират тонове мъртва риба. Досега санитарните власти изчистиха 60 тона риба. Води се предварително разследване, за да се установят причините за този инцидент, съобщават от прокуратурата. Тонове мъртва риба..

публикувано на 28.08.24 в 13:56
Николай Василев

Николай Василев: Инфлацията е последният проблем, няма политическа воля за еврозоната

Инфлацията е последният проблем, по-големият проблем за еврозоната е липсата на каквато и да е политическа воля. Това мнение изказа пред БНР икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев.  "За мен на последно място проблемът е инфлацията. Ако има политическа воля, и този проблем може да бъде решен. Можем да влезем и сега в еврозоната,..

публикувано на 28.08.24 в 13:39

КЗП спря нерегламентирана продажба на лекарства в интернет

Сайт за нерегламентирана продажба на лекарства в интернет е спрян след постъпил сигнал в Комисията за защита на потребителите.  Това съобщиха от Комисията на страницата си в интернет.   Сайтът е предлагал медицински продукти с неясен произход и съмнителни качества. Експерти от Комисията за защита на потребителите са извършили проверка, при която..

публикувано на 28.08.24 в 13:26

Илхан Андай: Никой от Доган и Пеевски няма да спечели, двете ДПС-ата имат План Б за изборите

И двете ДПС-ата, на Пеевски и Доган, работят по План Б за предстоящите избори. Никой от тях няма да спечели битката и затова на изборите и двете части от Движението ще се явят в различни коалиции. Този сценарии коментира журналистът Илхан Андай в интервю пред БНР. " Определено започва състезание да се спечели битката в ЦИК. Там е..

публикувано на 28.08.24 в 13:15

Арести за кражбата на скъп джип: Спипаха трима, пренабивали номерата му

Трима души са арестувани за кражбата на луксозен джип в столичния квартал "Изток". Сигналът за изчезването на автомобила е подаден от собственика му – чужд гражданин. При предприетите оперативни действия криминалистите от сектор "Престъпления, свързани с МПС" - СДВР установили точния час на извършеното престъпление, последвала и информация..

публикувано на 28.08.24 в 13:14

Въздушният трафик на летището в Айндховен беше преустановен заради неуточнено "смущение"

Въздушният трафик на нидерландското летище в Айндховен днес беше преустановен заради неуточнено "значително смущение", казаха Кралските военновъздушни сили, цитирани от Ройтерс и БТА. Не се дават повече подробности за естеството на смущението на второто най-голямо летище в Нидерландия. Министерството на отбраната, обаче, съобщи за технически проблеми...

публикувано на 28.08.24 в 13:01

Руски сапьори са обезвредили ракета от HIMARS на 5 км от АЕЦ-а в Курск

Сапьори от руската национална гвардия успешно са обезвредили боеприпаси близо до атомната електроцентрала Курск, съобщиха местни медии.  Става дума за свалена ракета от комплекса Хаймарс, която е била намерена на 5 км от АЕЦ Курск. Централата продължава работата си нормално, уточниха от руската агенция за атомна енергия.

публикувано на 28.08.24 в 12:59