Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Токсиколог за фалшивите наркопроби: Не списъци с лекарства, а кръвни проби

Снимка: ВМА

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването и министъра на вътрешните работи, в която настоява да се изработи списък на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици или алкохол в кръвта.

Професор Снежа Златева - началник на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна е на мнение, че проблемът е прекалено комплексен и не може да бъде решен чрез списък:

"Първо трябва да отговорим защо се позитивират тестовете за наркотици и защо нивото на алкохол в кръвта може да е по-високо при прием на някои медикаменти. Второ трябва да отговорим това оказва ли влияние върху реакциите на шофьора. Тестовете за наркотици са имунни! Могат да разпознаят някои медикаменти и негов метаболит и да реагират позитивно. От какво зависи това? Първо, от чувствителността на тестовете и, второ, от индивидуалните ензимни метаболитни процеси. Тези индивидуални пътища за метаболизъм на лекарствата са генетично кодирани и непредсказуеми. Ето защо нашата практика показва че около 20% от пробите са фалшиво-положителни".

И сега съществуват списъци лекарства, които позитивират за определен клас наркотици. Често се оказва, че хората, дали позитивни тестове за тези наркотици, приемат такива лекарства, някои от които са купени без рецепта. Понякога и хора, употребили наркотици, посочват, че са употребили тези медикаменти, подчерта тя: "Това не може да премахне съмнението, че наркотикът е приеман".

Много медикаменти от различни класове повлияват ензимните отговори за метаболизма на алкохола - един вид в стомаха и три вида в черния дроб:

"Оказва се, че млади хора се лекуват с 8 до 9 вида медикаменти, които влияят на концентрацията на алкохол в кръвта. Още по-сложно за експерта става да оцени ефектите на тези медикаменти върху рецепторите, което дава отговор на това повлияват ли тези медикаменти действието на шофьора. Рецепторите може да са потиснати или активирани от тези медикаменти".

"Лично аз считам, че списък с лекарства няма да разреши този проблем. Според мен предложението на Министерството на здравеопазването и МВР да се взима кръв задължително при всеки положителен тест и да се изследва с точна апаратура в рамките на 6 или 24 часа е единственото правилно решение", категорична е проф. Златева.

"Газовата и течната хроматография и наличието на опитни химици са ключът към разрешаване на този казус. Списъци с лекарства - това в никакъв случай няма да даде яснота и още повече ще задълбочи проблема".

Според нея тестовете трябва да бъдат много добри, чувствителни, селективни. 

"Дрегерът за алкохол е на 100% верен с газовата хроматография, но все пак само концентрацията в кръвта за наличие на алкохол и наркотици пред съда е доказателство за повлияване на рецепторите", допълни токсикологът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните работи, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20

РЗИ разпореди оборудване на здравен кабинет в училището в Община Трекляно

РЗИ - Кюстендил направи предписание за оборудване на здравен кабинет в единственото училище в Община Трекляно. Съветниците взеха решение за отпускане на 22 хил. лева по бюджета, за да започне ремонт на помещението и доставката на необходимото оборудване. Към училището в Трекляно, което е със статут на защитено и в него учат 36 деца в смесени..

публикувано на 05.10.24 в 19:11

Около 7000 са радиолюбителите в България

Към настоящия момент радиолюбителите в България са около 7000, това сочат данните на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Интересът към този вид комуникация остава постоянен. Всички радиолюбители в България трябва да притежават разрешително за радиолюбителска дейност.  Разрешението се издава след успешно положен изпит, който се провежда към..

публикувано на 05.10.24 в 19:11

Израелските сили нанесоха нови удари в южните предградия на Бейрут

Израелските въоръжени сили нанесоха нови удари днес в южните предградия на ливанската столица Бейрут. Продължават сраженията между Израел и "Хизбула" в Южен Ливан.  Израелски изтребители са атакували района "Харет Хрейк" и бежански лагер в квартал "Дахия", недалеч от международното летище "Рафик Харири", което все още функционира. Отекнали са силни..

публикувано на 05.10.24 в 18:17

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област. Още един човек е ранен при ракетен удар в района на Изюм, в Харковска област. Нанесени са щети по жилищни сгради, съобщиха от областната администрация, цитиран от БТА. Русия заяви, че е превзела още едно село близо до град Покровск - логистичен център в Източна..

публикувано на 05.10.24 в 18:07

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон, предаде Би Би Си. Протестиращите носят палестински флагове и издигат лозунги "Примирие сега", "Не докосвайте Ливан". "Спрете войната сега". Основният призив на участниците е за незабавно примирие в Ивицата Газа и предотвратяване на по-широк конфликт в Близкия..

публикувано на 05.10.24 в 18:02