Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литва победи фаворита САЩ, Канада отстрани шампиона Испания на СП на баскетбол

Литва
Снимка: БТА

Олимпийският шампион САЩ - един от основните претенденти за титлата на Световното първенство по баскетбол за мъже в Япония, Индонезия и Филипините, претърпя поражение от Литва със 104:110 (12:31, 25:23, 28:17, 39:39) в последния си мач от група J от втората групова фаза на първенството в Манила. И двата състава вече си бяха гарантирали място на четвъртфиналите. Победата е трета за литовците над САЩ след тези през 1998-а и 2004 година.

Американците, който завършиха на седмо място на последното Световно първенство, през 2019-а година отстъпиха пред Франция, а след това загубиха и от Сърбия. Сега на пътя на САЩ, който приключи втори в групата с актив 1-4, на четвъртфиналите застава Италия, а непобеденият до момента отбор на Литва  завърши на върха в класирането (5-0) и ще играе срещу сърбите.

Литва започна отлично срещата и след силно първо полувреме водеше с със 17 точки 54:37 на почивката. Баскетболистите на САЩ навакса малко от изоставането си в третата част и преди последните 10 минути изоставаха със 7 точки – 65:71. В много резултатна четвърта четвърт, завършила при 39:39, литовците удържаха опитите на американците за обрат. Те надделяха в борбата под коша (43-27) и вкараха 14 тройки от 25 опита.

Вайдас Кариниаускас реализира 15 точки и 4 борби за успеха, а Миндаугас Кузминскас добави 14 точки. Йонас Валанчунас се включи с 12 точки и 7 борби, докато Тадас Седекерскис завърши с 11 точки и 11 борби. За САЩ най-резултатен бе Антъни Едуардс с 35 точки, а Джейлън Брънсън и Микал Бриджис вкараха по 14.

На трето и четвърто място в групата се наредиха съответно Черна гора (3-2) и Гърция (2-3).

Сърбия си осигури за четвърти пореден път място в топ 8 на световно първенство по баскетбол за мъже след успех над Доминиканска република със 112:79 (29:15, 27:20, 31:18, 25:26) в последния си мач от група I в Манила. Сърбите не оставиха съмнения в превъзходството си, а в един момент поведоха с цели 38 точки. Те събраха актив 4-1 на второ място в групата след Италия, докато Пуерто Рико и Доминиканската република заеха съответно трета и четвърта позиция с по три успеха от пет срещи.

Богдан Богданович поведе съотборниците си с 20 точки и 5 асистенции, а за Доминиканската република Карл-Антъни Таунс вкара 25 точки и овладя 7 борби.

Отборът на Канада отстрани световния и европейски шампион Испания и се класира за четвъртфиналите. Канадците постигнаха успех с 88:85 (21:21, 17:27, 23:25, 27:12) в среща от група L след страхотна четвърта част. Така те оглавиха подреждането с четири успеха от пет мача и ще се изправят срещу Словения на четвъртфиналите, а вторият Латвия ще играе с Германия. Испания и Бразилия финишират с баланс 3-2 съответно на трето и четвърто място.

Испанците дръпнаха с 48:38 на почивката след по-добра втора четвърт. Последва оспорвано второ полувреме, в което Испания държеше водачеството до минута и 19 секунди преди края, когато Дилън Брукс изравни за 80:80 след точна стрелба от далечна дистанция. Шей Гилджъс-Алекзандър отбеляза кош и два наказателни удара за аванс от 4 в полза на Канада и до голяма степен реши изхода от мача, той като Испания не успя да стигне до обрат в последните секунди.

С класирането си на четвъртфиналите Канада се присъедини към САЩ и си осигури квота за Олимпийските игри в Париж догодина.

Гилджъс-Алекзандър допринесе с 30 точки, 4 борби и 7 асистенции за победата, а за испанския тим Уили Ернангомес отбеляза 25 точки и овладя 6 борби.

Германия продължава без поражение на Световното първенство след като се наложи над Словения със 100:71 (11:25, 27:9, 30:18, 32:19) и оглави група К в Окинава с пет победи. И двата отбора вече си бяха осигурили класиране на четвъртфиналите. Словенците допуснаха първа загуба и приключиха на второ място с актив 4-1. В класирането в групата следват Австралия (3-2) и Грузия (2-3).

След по-слаба първа част Германия имаше преимущество през по-голяма част от срещата, а в края вдигна разликата до 32 точки.

Денис Шрьодер се отличи с 24 точки, 2 борби и асистенции за победителите, а Лука Дончич завърши с 23 точки, 6 борби и 6 асистенции за Словения.

Четвъртфиналите ще се играят на 5 и 6 септември, полуфиналите са насрочени за 8 септември, а мачовете за титлата и бронзовите медали – за 10 септември.

Четвъртфиналните двойки:

Италия - САЩ

Сърбия - Литва

Германия - Латвия

Словения – Канада


По публикацията работи: Светослав Табаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лудогорец срещу Динамо (Минск), ако отстрани Динамо (Батуми)

Българският футболен първенец Лудогорец ще играе срещу Динамо (Минск) във втория квалификационен кръг на Шампионската лига, ако преодолее грузинския Динамо (Батуми). Представителят на Беларус о тстрани арменския Пюник след успех с 1:0 като гост в Ереван. Първата среща между двата тима бе приключила при равенство 0:0. Победният гол за Динамо бе дело на..

публикувано на 17.07.24 в 06:02
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: Не трябва да има никакво подценяване

Старши треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев заяви, че ръководството е разговаряло с футболистите и не може да има никакво подценяване в реванша срещу Динамо Батуми от първия квалификационен кръг на Шампионска лига. Лудогорец ще гостува в Грузия в сряда вечер.  Разградчани постигнаха успех с 3:1 в първия двубой на българска земя. "Ние имаме..

публикувано на 16.07.24 в 20:25
Яспер Филипсен

Белгиецът Яспер Филипсен спечели победата в 16-ия етап на Обиколката на Франция

Белгиецът Яспер Филипсен от отбора на Алпесин спечели победата в 16-ия етап от Колоездачната Обиколка на Франция, който беше с дължина 189 км от Грисан до Ним.  Това е трети успех на Филипсен в тазгодишното издание на престижното колоездачно състезание. В генералното класиране остава начело Тадей Погачар от Словения, който има общо време от 67:35:56..

публикувано на 16.07.24 в 20:13
Изабелла Шиникова

Загуби на Шиникова и Глушкова на турнири в Португалия и Германия

Изабелла Шиникова отпадна в първия кръг на сингъл на турнира по тенис на твърди кортове в Порто (Португалия) с награден фонд 60 хиляди долара. Българката отстъпи пред швейцарката Валентина Ризер с 4:6, 3:6 за 81 минути. Шиникова допусна пет пробива в мача, а във втория сет изостана с 2:4 и след това не успя да навакса. Междувременно, Денислава..

публикувано на 16.07.24 в 17:28
Килиан Мбапе

Реал Мадрид представи Килиан Мбапе

Реал Мадрид представи най-новата си звезда Килиан Мбапе на запалянковците, които бяха изпълнили стадион "Сантиаго Бернабеу". Френският национал преминава в европейския клубен шампион като свободен агент, след като договорът му с Пари Сен Жермен изтече в края на миналия сезон. 25-годишният нападател премина медицински прегледи, позира с екипа с номер 9..

публикувано на 16.07.24 в 17:25

Александра Димитрова срещу Антонина Осецка в главна битка на турнира по кикбокс „SPIRIT OF FIGHT“ във Варна

13-ет двубоя са включени на международния турнир по кикбокс „SPIRIT OF FIGHT“, който ще се състои на 20 юли във Варна. В състезанието ще участват кикбоксьори от България, Украйна, Германия  и  Румъния. „SPIRIT OF FIGHT“ е полупрофесионален турнир по кикбокс, който ще се проведе тази събота от 18.00 часа в спортна зала "Владислав". Входът за зрители е..

публикувано на 16.07.24 в 16:25

Спортисти получават знания за живота след спорта в четиримесечно обучение

Български спортисти ще имат възможността да добият безценни знания за развитието си след края на състезателната кариера в четиримесечно обучение, включващо десет модула. Програмата "Живот след спорта" на "Чемпиънс фактори" се организира за втори път след успеха през 2023 г. Тази година тя ще се проведе от септември до декември, като записването..

публикувано на 16.07.24 в 15:37