Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христофор Караджов: Тръмп е лидер на култ, лидерът не греши

"Поляризацията в американското общество е по-силна от всякога"

| Интервю
Христофор Караджов
Снимка: Ирина Недева

"Това е вече четвърта серия от юридическата драма с Доналд Тръмп тази година. Той има общо 5 процеса, които трябва да започнат до май догодина."

Това каза пред БНР Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет, за поредното дело срещу бившия американски президент – това в Джорджия.

Съдията е бил скептичен, че делото може да приключи за 4 месеца и е направил прогноза, че може да отнеме 8 месеца, поясни той. По думите му, ясно е, че ще има сериозна намеса на съдебните появявания на Тръмп в неговия дневен ред като кандидат-президент през 2024 г.

"Календарът не е уточнен, защото и политически като кандидат той ще трябва да гарантира на развития, щат по щат и място по място, а пък отделно вече когато има някакъв съдебен процес, трябва да се явява, където бъде поискано."

Доналд Тръмп  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нищо в американската конституция не забранява някой да бъде съден, осъден, да лежи в затвора и да бъде президент на САЩ, напомни преподавателят. 

В момента 52-53% от републиканците подкрепят Тръмп, Рон Десантис е много назад – с 16-18-20%, отбеляза Караджов.

"На първичните избори гласуват най-ревностните поддръжници. За тях това е култ. Откакто Тръмп се появи на политическия небосклон, ние говорим за култ. Изследователите говорят буквално за култ и това не се е променило. Лидерът на този култ не може да направи нещо, което е грешно. Ако е обвиняван в нещо, това е просто защото враговете измислят начин да злепоставят лидера на този култ. Има си обяснение в политическата психология. Тези републиканци не биха искали да видят някой като Джо Байдън като президент. Поляризацията е по-силна от всякога в американското общество."

Последователите му смятат, че той е жертва, че това е политизирано правосъдие, посочи още Караджов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58