Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесно достъпни ли са българските сайтове и за незрящи хора?

| Интервю
Снимка: Фейсбук страница на фондация

"Ние чуваме текст чрез софтуер, който синтезира човешки глас. Зрящият потребител възприема цялата информация, когато хвърли един поглед върху сайта и бързо може да достигне до определен елемент. Незрящият линейно го обхожда". Това обясни пред БНР Димитър Димитров, преподавател по информационни технологии за незрящи в Центъра за незрящи „Светлина – София“

"Важно е да се правят тестове за достъпност на сайтовете от незрящи хора, защото всички електронни инструменти, които съществуват, могат да бъдат подведени". 

Димитров смята за добра достъпността на платформата БИНАР, която се използва от БНР и има съвсем валки забалежки към нея. 

Той благодари на Министерството на електронното управление за съвместната работа с незрящите хора, с които се извършват порверки на редица сайтове.  

"Изискванията се спазват доколкото готовите темплейти, плъгини и т.н. са си създадени да имат определено ниво на достъпност чрез екранен четец."

Най-удобно за незрящия потребител е някъде в началото на сайта да е маркиран плейър, обясни още Димитров.

Той посочи в предаването "Хоризонт до обед" един от най-сериозните проблеми, пред които са изправени незрящите хора по отношение на достъпността в електронна среда. 

"Необходимо е използването на съвременни софтуерни продукти при създаването на сайтове. За да работят те, обаче се изисква и актуален хердуер. Той струва пари, а голяма част от незрящите хора не могат да си позволят редовно да го подменят".

Цялото интервю на Ирина Недева с Димитър Димитров може да чуете в звуковия файл.

Стефания Мирческа

Стефания Мирческа от Министерството на електронното управление обясни пред БНР, че сайтовете и мобилните приложения са обект на сериозен контрол относно достъпността за хора с увреждания. 

"На европейско ниво има директива, която определя изискванията за сайтовете и интернет страниците за достъпност. Всички разработчици, администрациите и  организациите от обществения сектор трябва да спазват техническия стандарт при разработване на страниците. Това означава, че трябва да има нетекстово съдържание, както и точна информация и връзка с качените снимки".

В България вече трета година проверяваме за достъпност на цялото съдържание в уеб страниците, посочи тя.

"Всичко се проверява чрез помощни технологии. Задават се индикатории чрез автоматични инструменти се вижда, когато има несъотвестсвие на определен сайт. Даваме им срок, в който трябва да отстранят тези несъответствия. След 6 месеца задължително имаме обратна връзка". 

Резултатите обаче подлежат на верификация и от човек с увреждане, отбеляза Мирческа.

"Активно са включени реални потребители. Най-често срещан проблем е нетекстовото съдържание и спазването на цветовия котраст. Всяка година проверяваните сайтове се увеличават с почти 20%".

От 2025 година влиза в сила Европейският акт за достъпност, напомни експертът. 

"Целият частен сектор трябва да предоставя достъпна информация, услуги и продукти". 

За да може един екраненечетец да работи на най-новите платформи, той трябва да разполага с помощна технология, която е с последните версии на операционни системи, разясни още тя.  

Цялото интервю на Добромир Видев със Стефания Мирческа може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04