Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново разрешително за ползване на вода от язовир "Калин" за общините Рила, Кочериново, Бобошево

Язовир "Калин"
Снимка: БГНЕС

"Кюстендилска вода" ще кандидатства за ново разрешително за ползване на питейна вода от язовир "Калин" за общините Рила, Кочериново и Бобошево, казаха за БНР от регионалния оператор.

Оказва се, че след ликвидирането на ВиК-Кюстендил, натрупало над 7 мил. задължения, неговият правоприемник "Кюстендилска вода" е трябвало в 3-месечен срок да иска преиздаване на разрешително за язовир "Калин", което не е направено. Сега ще се търси съдействието на МОСВ това да стане възможно най-бързо и казусът да бъде решен спешно и водата да не бъде спирана.

Язовир "Калин", разположен на 2394 м надморска височина - най-високият в България, се ползва за водоподаване на общините Рила и Кочериново, а с изграждането на нов водопровод, и за Бобошево. Новото искане е от него да се черпят 357 хил. куб. метра за година.

В язовира има предостатъчно вода, капацитетът му е над 1 млн. куб. метра. За пръв път това лято вода е подавана и за Бобошево. Трите общини нямаха проблем и режим на водата -  единствено честите аварии по етернитовия водопровод, налагаше спиране на водата, в някои от случаите за денонощия, коментират от местните управи.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС отхвърли предложението за облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха. Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал се",..

публикувано на 19.09.24 в 11:38

Гражданите могат да проверят дали са подкрепили регистрацията на формации за изборите

От днес всички граждани могат да проверяват на интернет страницата на Централната избирателна комисия дали имената им фигурират в подписка на партия или коалиция.  Ако бъде установена нередност, жалбите трябва да се подават директно до Комисията за защита на личните данни. На 21 септември изтича срокът, в който ЦИК може да прави промени..

публикувано на 19.09.24 в 11:24
Село Мурсалево

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила, откъдето се подава вода за селата Мурсалево, в община Кочериново, Смочево, в община Рила, и Слатино в Бобошево, съобщи  областният управител на Кюстендил Александър Пандурски. От 1 юли в трите населени места беше въведено бедствено положение, а са на воден режим от месец май...

публикувано на 19.09.24 в 11:14

Надграждат училищната програма "Стъпки заедно" с онлайн елементи

Разширяваме училищната програма "Стъпки заедно" в онлайн и ще я наградим с елементи на онлайн насилието, за да се включат и други ученици и бъдещи миротворци. Това сподели в интервю пред БНР Мария Янкова, директор "Програми" в УНИЦЕФ. "Програмата, на УНИЦЕФ и МОН, е цялостен училищен отговор. Когато искаме да има осезаем ефект, няма..

публикувано на 19.09.24 в 11:10

Обучението по английски език - най-търсено, следват го немски, френски и испански

Обучението по английски език остава най-търсено в България, като го следват немският, френският и испанският. Това каза пред БНР Владимир Христов - член на УС на Асоциацията на езиковите центрове. "Животът налага ученето на чужд език. Английският като най-често срещан чужд език вече като че ли не е достатъчен. Все повече има необходимост от..

публикувано на 19.09.24 в 11:03
Александър Николоски

Политически реакции след обидните квалификации в Скопие към страната ни

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски заради обидните му думи към България: "Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят извън официалното, ако се правят, където да се протоколира и ясно да се каже какво мисли едната или другата държава. И..

публикувано на 19.09.24 в 11:00

Гърция: Наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода

Върховният съд в Гърция въвежда наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода. В 14 области е въведен воден режим. Върховните магистрати издадоха разпореждане за строг контрол срещу разхищението на вода. Върховният прокурор настоява да се вземат незабавни мерки против незаконно сондиране и изтегляне на вода от кладенци,..

публикувано на 19.09.24 в 10:35