Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според анализ на

МФ: Туристическите услуги са в основата на завръщането на месечната инфлация през юли

Туристическите услуги са в основата на завръщането на месечната инфлация през юли, става ясно от анализ на Министерството на финансите, публикуван през седмицата.

През юли спрямо юни индексът на потребителските цени е 0,9 на сто след два последователни месеца на дефлация.

От месечния икономически анализ на Министерството на финансите става ясно, че пакетните туристически услуги, краткосрочното настаняване и пътническите пътувания са в основата на поскъпването на индекса на потребителските цени през юли спрямо юни. Според експертите това е традиционно за летния сезон.

В данните на Националния статистически институт се вижда, че ресторантьорските услуги и развлеченията също сериозно подпомагат общото покачване на индекса. На годишна база той е 8,5 на сто, което продължава тенденцията на намаляване.

В блицинтервю за БТА министърът на финансите Асен Василев заяви:

"С инфлацията все още сме извън параметъра, но започва да се свива разликата между България и Европейския съюз, така че очаквам един плавен процес, който да продължи активно".

Василев беше запитан за инфлационния критерий за присъединяване към еврозоната. Министърът се намира в Солун, където се провежда традиционният международен панаир. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киър Стармър и крал Чарлз Трети

Крал Чарлз Трети възложи на лидера на лейбъристите Киър Стармър да състави ново правителство

Британският крал Чарлз Трети възложи на лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър да състави ново правителство, след убедителната победа на проведените в четвъртък общи избори. Ако нещата вървят по план в този наситен на събития ден от политическия живот на Обединеното кралство, нищо чудно до края на деня да станем свидетели и на състава..

публикувано на 05.07.24 в 18:11
Васил Божков

"Хазартното дело" срещу Васил Божков тръгна по същество

Един от процесите срещу Васил Божков тръгва по същество. Софийският градски съд не откри процесуални нарушения в обвинителния акт по така нареченото "хазартно дело" и насрочи за есента разпитите на първите свидетели.   Съдът обаче отхвърли иска на МФ за близо 630 млн. лв. по делото срещу Васил Божков. Съдът отхвърли иска на МФ..

публикувано на 05.07.24 в 18:04
Идеен проект на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК

Три варианта за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК

Има три варианта за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК. През седмицата кметът на София Васил Терзиев спря процедурата на етап избран проект. А дори и след спешно свиканото заседание на две комисии - по култура и по архитектура, не стана ясно какъв ще бъде изходът от ситуацията. Терзиев е..

публикувано на 05.07.24 в 17:22
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Декларация на ДПС - Велико Търново с призив към Доган и Пеевски за разум и мъдрост

Областният съвет на ДПС във Велико Търново прие декларация, в която призовава Ахмед Доган и Делян Пеевски за разум и мъдрост. Диаметрални различия в ДПС никога не е имало и няма да допуснем да се случат, се посочва в декларацията на областния съвет на ДПС във Велико Търново. Тя е адресирана както до Ахмед Доган, така и до Делян..

публикувано на 05.07.24 в 17:08

Родителите на ученици от 1. до 4. и в 8. клас могат да подават документи за еднократна помощ

Родителите на ученици от 1. до 4. клас и в 8. клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лева  за покриване на част от разходите в началото на учебната година.  Тя е за покриване на част от разходите в началото на учебната година и се изплаща на всички семейства, независимо от доходите.  Крайният срок за кандидатстване е 15-и..

публикувано на 05.07.24 в 16:51

Как да се подготвим за здравословно прекарване на слънчевите летни дни?

В разгара на летните отпуски и почивките на море и планина е добре да пазим кожата си от слънчеви изгаряния.  Целенасоченото излагане на слънце, за да придобием по-тъмен тен, увеличава риска от развитие на кожен меланом, припомня д-р Ива Гаврилова, онкохирург в Клиниката по онкодерматология на Специализираната онкологична болница "Проф. Иван..

публикувано на 05.07.24 в 16:39

СЕМ прати 32 сигнала до ЦИК за несъответствия при медийното отразяване на изборите

Общо 32 сигнала е изпратил Съветът за електронни медии (СЕМ) до Централната избирателна комисия (ЦИК) за констатирани несъответствия с разпоредбите на Изборния кодекс при медийното отразяване на вота две в едно на девети юни.  Най-много - 11, са сигналите за огласяване на резултати от допитване до обществено мнение преди края на изборния ден, а..

публикувано на 05.07.24 в 16:24