Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Права и проблеми при полагане на извънреден труд

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Работя повече от 40 часа на седмица при петдневна работа седмица, понякога и по 12 часа, а това не ми се плаща допълнително. 8-часовият работен ден вече не се спазва, законно ли е това – това са само част от слушателски въпроси, свързани с извънредния труд. Извънреден труд ли е, ако например лекар е извикан в полунощ по спешност на операция? Темата за извънредния труд е особено актуална във връзка с наводненията по южното ни Черноморие. 

Съгласно Кодекса на труда извънредният труд в България е забранен. Въпреки това става въпрос за феномен, познат както в трудовото право под формата на редица изключения от правилото, така и в практиката, особено в редица отрасли като производството, услугите, транспорта, строителството, образованието. В годишния доклад на КНСБ за нарушенията на трудовите права за миналата година се посочва, че има немалко сигнали от работещи, свързани с полагането на извънреден труд

Една от тенденциите е да се вменяват много функции на един работник – задълженията му се увеличават, но не и възнаграждението. Масово хората работят и по време на отпуск и болничен – друг феномен, който се открои ярко по време на пандемията КОВИД-19.

Намираме определението за извънреден труд в Кодекса на труда: Извънреден е трудът, който се полага по разпореждане или със знанието и без противопоставянето на работодателя или на съответния ръководител от работника или служителя извън установеното за него работно време. 

Такъв труд се допуска по изключение само в определени случаи и в много житейски ситуации се случва да се полага такъв труд, обясни националният секретар на КНСБ и специалист по трудово право Величка Микова.

Важното уточнение тук е именно, че става въпрос за работа с фиксирано работно време, а не на така наречения ненормиран работен ден, какъвто е например той в масовия случай за репортерите.

Освен че законът допуска полагане на извънреден труд само по изключение, има и норма за неговата продължителност - през една календарна година за един работник или служител той не може да надвишава 150 часа. По темата имаше редица обсъждания със социалните партньори, които доведоха до промяна в Кодекса на труда от 2021-а година.

Важно е да се знае, че не се разрешава полагане на извънреден труд от непълнолетни работещи, от бременни работнички или служителки, както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро, майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания независимо от възрастта им, освен с тяхно писмено съгласие, трудоустроени работници или служители освен с тяхно съгласие и ако това не се отразява неблагоприятно на здравето им съгласно заключение на здравните органи, както и от работници или служители, които продължават образованието си без откъсване от производството освен с тяхно съгласие. Също така, изрично е изискването, че работодателят е длъжен да води специална книга за отчитане на извънредния труд. Положеният извънреден труд през календарната година се отчита пред инспекцията по труда до 31 януари на следващата календарна година в специална книга за отчитане – в противен случай се налагат имуществени санкции и глоби.

И стигаме до немаловажния въпрос как се плаща извънредният труд - за него се полага възнаграждение в увеличен размер.

Положеният извънреден труд се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от 50 на сто - за работа при сумирано изчисляване на работното време.

Добре е хората на наемния труд да са наясно с правата си по темата, тъй като извънредният труд е феномен, който си пробива път все по-често в дейностите, където има недостиг на кадри. А това, както всички знаят, е сериозн проблем за страната ни. 

Репортажът на Мария Костова можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в София на президентката на Република Северна Македония. Президентът на РСМ Гордана..

публикувано на 12.09.24 в 18:40
Товарен кораб, превозващ пшеничено зърно за Египет, беше ударен от руска ракета, 12.09.2024 г.

Руска ракета е ударила кораб с пшеница в Черно море

Руска ракета е ударила натоварен с пшеница кораб в Черно море, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.  По предварителна информация ударът е бил веднага след напускането му на украинските териториални води, близо до устието на река Дунав в Черно море. Корабът е пътувал за Египет.  Към момента не е известно дали има пострадали...

публикувано на 12.09.24 в 17:49
Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард

Шефът на ЕЦБ предупреди за известно повишаване на инфлацията през последните месеци на годината

Европейската централна банка понижи депозитната лихва с 0,25 базисни пункта до 3,5 %. Основната лихва по рефинансирането и лихвата по пределното кредитно улеснение се свиват до съответно 3,65 на сто и 3,90 на сто. Гуверньорът Кристин Лагард предупреди, че през последното тримесечие на годината може да се очаква леко покачване на инфлацията,..

публикувано на 12.09.24 в 17:39
Елена Дариева

Елена Дариева: Не съм оптимист, че през октомври ще има радикална промяна

Всички лидери на политически партии, представени в НС, до момента показват, че не могат да достигнат до онзи политически консенсус, които да покаже, че разбират смисъла на политиката и какви са целите пред България и пред обществото ни. Това коментира в интервю пред БНР социологът Елена Дариева. "Още са застинали на етапа с кого да..

публикувано на 12.09.24 в 17:24
Орлин Колев

Орлин Колев: Много малка е вероятността да бъде спряна процедурата за избор на главен прокурор

Има много въпроси по отношение на обективността на Висшия съдебен съвет (ВСС) и неговата независимост . Това каза пред БНР конституционалистът Орлин Колев и уточни: "Могат да бъдат релевирани опасения за дейността на този ВСС с оглед на това, което видяхме в близкото минало по отношение на главния прокурор и действията срещу него. Това буди много..

публикувано на 12.09.24 в 17:16
Мартин Божанов - Нотариуса

Комисията "Нотариуса" ще изготви доклад за дейността си

Временната комисия, която беше създадена, за да установи всички факти и обстоятелства за дейността около групите на Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото реши да се преустановят изслушванията в комисията и да се премине към изготвянето на доклад за дейността ѝ.  Документът трябва да бъде представен до две седмици. Депутатът от "Възраждане"..

публикувано на 12.09.24 в 17:02

ЦИК остави без разглеждане всички заявления на двете крила на ДПС

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да остави без разглеждане всички заявления, подадени от двете крила на ДПС във връзка с излизането или оставането на партията в състава на коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало". ЦИК разглежда две нови заявления от двете крила на ДПС Решението беше подкрепено от 12 от членовете на..

публикувано на 12.09.24 в 16:51