Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Шопов: Важно е, че темата за разширяването се завърна в политиката на ЕС

| Интервю
Владимир Шопов
Снимка: Ани Петрова

"Важно е да отбележим, че темата за разширяването се завърна в европейската политика. И не само по отношение на Украйна, а и на Западните Балкани, Молдова и Грузия. Независимо, че трудно могат да се коментират дати". 

Това каза пред БНР Владимир Шопов, политолог и експерт по европейските въпроси, във връзка с речта на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Бих бил изненадан, ако се стигне до конкретна дата за начало на преговори на ЕС с Украйна. След присъединяването на България, Румъния и Хърватия всички европейски политики избягват да фиксират начални точки на преговорния процес. По много причини. ... ЕС много често се опитва да прави геополитически крачки напред през инструмента на своето разширяване. Очевидно е, че руската война срещу Украйна отново постави на дневен ред геополитически рискове и проблеми и необходимостта Европа за пореден път да укрепи своите периферии. Това е по-общият контекст и той трудно ще бъде променен през идните години", коментира политологът и подчерта, че разширяването на ЕС ще остане дългосрочно на дневен ред, големият въпрос обаче е как точно то би се случило.

По думите на Шопов геополитиката се е завърнала в мисленето и в поведението на ЕС и темата за разширяването е една от плоскостите, на които това намира своето отражение. 

"ЕС извървя сериозен път и постепенно се превръща в доста единен геополитически блок. И не само заради войната в Украйна и начинът, по който реагирахме като съюз, а и по отношение ан Китай и индустриалната политика. ЕС в много по-голяма степен вече функционира като единно цяло", посочи още той. 

В предаването "Нещо повече" политологът изтъкна, че на високо ниво ЕК е подкрепила България и Румъния за Шенген:

"Видимо е, че двете страни се приближават към присъединяване в шенгенското пространство. Посоката на движение е ясна. Не мисля, че в идните месеци ще бъде разрешен този ребус. След изборите в Нидерландия и в Австрия вече ще е трудно да бъда поддържано това вето. Темата за българското членство в Шенген не приключва с формалното ни присъединяване, защото, от гледна точка на миграцията, организираната престъпност и заплахите от тероризъм, България се превърна и дългосрочно ще бъде нещо като фронтова държава. Присъединяването ни към Шенген би трябвало да бъде начална точка на създаване на много по-работеща първа линия на защита, което ще се случва с подкрепата на европейските институции, но в много голяма степен ще трябва да се случва и най-вече с начина, по който работи българската държава".

Според него речта на Фон дер Лайен за състоянието на Съюза поставя началото на европейската предизборна кампания:

"Доминиращото усещане беше, че започва позиционирането на европейските политически семейства за наближаващите избори".

Интервюто на Георги Марков с Владимир Шопов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда през следващите пет години в „редакционно и търговско обновяване“ на „Обзървър“.  Tortoise Media бе..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до цистерните с гориво, уточняват противопожарните служби. Рафинерията се намира на 70 км югозападно от..

публикувано на 18.09.24 в 03:24

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за зависимостта си от „благотворителя“ Си Дзинпин.  Генералният секретар на блока посочи, че президентът Путин..

публикувано на 18.09.24 в 02:53

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05