Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата за простреляния от полицай младеж: Изключваме хипотезата за пряк умисъл

Христо Кръстев (вдясно) – заместник градски прокурор на София и Любомир Николов – директор на СДВР - 19 септември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Днес трябва да стане ясно дали ще бъде повдигнато обвинение на полицейския служител, който вчера, при преследване на трима заподозрени за грабеж, простреля смъртоносно 18-годишен младеж. Решението зависи от назначените по случая експертизи, каза говорителят на Софийската градска прокуратура Христо Кръстев.

Служителят на МВР е 33-годишен, със 7 годишен стаж и е награждаван многократно. Това допълни директорът на столичната полиция Любомир Николов. 

След два сигнала до телефон 112 двамата полицейски служители тръгват по следите на тримата младежи. Двама от тях - непълнолетни. Те са били известни на полицията с множество грабежи, като този от фаталната нощ.

Маниерът им е бил да удрят жертвите - главно млади момичета с тръба и да ги заплашват с оръжие. Никой от пострадалите дотук не е виждал обаче такова, каза Николов.

Двамата участници в нощната гонка са вече с обвинение за грабеж и СРП ще иска те да останат за постоянно в ареста.

Що се отнася до втората линия, по която работи прокуратурата  - действията на служителя на МВР, там работата продължава. Ясно е, че куршумът е попаднал в горната част на тялото на  младежа, но не е ясно от какво разстояние е произведен изстрелът.

Намерени са три гилзи - на стотина метра от първите открити капки кръв.

От назначените експертизи ще зависи дали и ако -да, какво обвинение ще бъде повдигнато на 33-годишния полицейски служител.

По думите на прокурор Кръстев възможността варира от неизбежна отбрана, през превишаване пределите на неизбежна отбрана, през професионална непредпазливост, до евентуален умисъл за убийство. Той не изключи да не се стигне до повдигане изобщо на обвинение или, ако има такова - то няма как да бъде за пряк умисъл.

"Един от свидетелите очевидци, който не е нито от страна на полиция, нито от страна на тичащите младежи, които са заподозрени в извършване на различни видове престъпления, казва, че е чул полицейският служител три пъти или четири пъти да казва: Спри, полиция, ще стрелям! 

Като на един от видеозаписите се вижда, че спира и взима поза за произвеждане на изстрел. Той не тича и произвежда хаотично изстрели, най-вероятно се е целил в органи, които не са жизненоважни. И след произвеждането на изстрела полицейският служител е качил пострадалия и го е завел в медицинско заведение.

Поради тези причини не може да твърдим за пряк умисъл", поясни прокурор Кръстев.

Шефът на столичната полиция Любомир Николов обясни, че и в МВР е започнала вътрешна проверка.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Активизираха се вулкани в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32