Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикорупционният закон - отново в дневния ред на НС

Снимка: Ани Петрова

Антикорупционният закон, с който се създава нова комисия за разследване на корупцията по високите етажи на властта - отново е в дневния ред на парламента. Вчера депутатите не успяха да гласуват нито един от текстовете на проекта.

НС ще започне работа с обсъждане на първо четене на Закона за управление на отпадъците. С него се дава възможност на местните власти да приемат наредба, с която да определят условията и реда за изхвърлянето, събирането, включително разделното, транспортирането, оползотворяването и обезвреждането на битови, строителни и опасни отпадъци на територията на съответната община.

На първо четене влизат и промени в Закона за насърчаване на инвестициите, чиято цел е предпазване на българската икономика от инвестиции от страни извън ЕС, които могат да навредят на националната сигурност и на сигурността на евроатлантическите ни партньори.

Трета точка е именно Антикорупционният закон, чието разглеждане започна вчера. Предлага се създаване на нова Комисия за противодействие на корупцията. Тя ще се състои от трима членове, избирани от парламента, с мандат от 6 години. Обект на техните разследвания ще са заемащите висши публични длъжности – президент, министри, депутати и евродепутати, председатели регулаторни органи и други. Вчера депутатите не успяха да гласуват нито един текст, но заради предложения на ПП-ДБ от ГЕРБ, въпреки че са вносители, се заканиха да сезират КС, а депутатът от "Има такъв народ" Станислав Богдански заподозря управляващите в договорки за състава на новия орган:

"Защо точно трима ще бъдат членовете на новата комисия. Защото управляващото мнозинство е съставено от три части и съответно всяка една от частите ще предложи член на новата комисия. Даже мога да предположа, че членът, предложен от "Продължаваме промяната", ще бъде икономист".

От ПП-ДБ засега не са отговорили на упреците.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26