Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима души са задържани в България за незаконно финансиране от ЕС

Снимка: eppo.europa.eu

Трима души са задържани и са извършени шест обиска в България в рамките на разследване на престъпна група, която е получавала незаконно финансиране от земеделските фондове на ЕС.  

Действията са по искане на Европейската прокуратура и ГДБОП. 

Според разследването на ГДБОП и ДАНС, както и на доказателствата и иззетите документи, заподозрените са давали фалшива информация от името на други хора на компетентните власти, за да получават земеделско финансиране. 

 Според доказателствата вместо да кандидатстват за пари за големи площи земя, те са ги разделяли на по-малки и после са използвали хора от ниските слоеве като подставени лица, които да кандидатстват за финансирането. 

Лидерът на организираната престъпна група е получил разрешение да действа като техен представител пред държавен фонд "Земеделие" и Общинската служба по земеделие, както и пред банките. Така той е вземал директно средствата, за които те са подавали молби и е получавал пълен контрол върху проектите. 

Разследването показва още, че две официални лица от фонд "Земеделие" и общинската служба вероятно са били част от организираната престъпна група. 

Предполага се, че те са давали информация и съвети, свързани с оперативната програма и последвалите проверки при осъществяването на проектите. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Путин обвини Украйна, че се е опитала да атакува Курската атомна електроцентрала

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че се е опитала да атакува Курската атомна електроцентрала през изминалата нощ, предаде Ройтерс. Путин направи изявлението на заседание за ситуацията в граничните райони, без да посочи конкретни доказателства. Той добави, че Международната агенция за атомна енергия е била информирана за..

публикувано на 22.08.24 в 15:46
Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек

В Германия продължават несъгласията в управляващата коалиция за бюджетната политика

В Германия продължават несъгласията за бюджетната политика в управляващата коалиция и рискът от разпадането й се увеличава. Германският министър на икономиката Роберт Хабек предупреди партиите в коалицията да не рискуват да я разрушат, още повече, че партньорите едва наскоро се споразумяха за корекции в бюджета. Вицеканцлерът и федерален..

публикувано на 22.08.24 в 15:39

30% от допуснатите до матура в Ямболско не са се явили на изпита

В Ямболска област 30 процента от допуснатите до матура по български език и литература днес не са се явили. Държавният зрелостен изпит на втората за годината сесия е преминал без сигнали за нарушения и технически неизправности. В две ямболски училища и едно елховско е проведена днес матурата по български език и литература, като на нея..

публикувано на 22.08.24 в 15:38

"Да, България!": Главчев да гарантира, че "лейтенант" на Пеевски в МВР няма да бъде заменен с друг

Повторната номинация на Димитър Главчев за служебен премиер е резултат от неспособността на политическите сили в българския парламент да постигат съгласие и мнозинства за важни политически решения. С такава позиция излязоха от "Да, България" – една от партиите в коалиция "Продължаваме Промяната – Демократична България". От формацията..

публикувано на 22.08.24 в 15:31
Виктор Негреску

Румъния предлага Виктор Негреску за еврокомисар

Румънският премиер Марчел Чолаку съобщи официално, че предлага евродепутата от Социалдемократическата партия и заместник-председател на Европейския парламент Виктор Негреску за еврокомисар. В Брюксел Чолаку се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с която е обсъдил прилагането на Националния план за..

публикувано на 22.08.24 в 15:23

Гърците в района на Славянка внесоха в съда иск за разследване на причините за несправянето с пожара

Жителите на района до планината Славянка на границата с България внесоха иск във Върховния съд на Гърция, като настояват да бъде проведено разследване за причините за несправяне с пожара, който гори повече от месец. В мотивите се посочва, че по отношение на този пожар властите на всички нива - от кмета и областния управител, до шефа на..

публикувано на 22.08.24 в 15:17