Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дацов: Предложението за създаване на културна традиция да се доносничи е шок

| Интервю
Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС

Как отекват предложенията на Министерството на финансите за данъчни промени след огласения от финансовия министър пакет? 

Имало е среща на МФ с отделни собственици на една много малка част от туристическия сектор, уточни за БНР Павлин Петров, съпредседател на УС на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) във връзка с предложенията на финансовото министерство за промени в данъчния режим, които засягат ресторантьорския бранш.

"Те не представляват сдруженията в страната. Така е преценил финансовият министър, извикал е една минимална част, което не мисля, че ще доведе до положителна развръзка на ситуацията в туризма."

По думите му БАЗ представлява 90 на сто от заведенията у нас. Относно пакета данъчни закони, анонсиран от финансовия министър, Петров отбеляза:

"Патентният данък е много хубаво решение, но трябва да седнем да го изговорим – как ще се прилага. Добре е всички малки обекти да бъдат включени. Има редица въпроси. Това, което знаем, беше обявено по телевизията от директора на НАП. Трябва да има експертиза, да има анализ. Оставането на 9% ДДС би трябвало да се случи", заяви Петров в предаването "Преди всички".

От финансовото министерство лансират и идеята за финансови стимули от държавата за фирми и граждани, подаващи информация за укриване на данъци и осигуровки. Павлин Петров изрази мнение, че има варианти да се работи върху изсветляването и срещу укриването на данъци, но не посредством доноси, "някой да ходи да топи определена фирма". 

"Всички промени в данъчното законодателство са затъмнени от фойерверка, който предизвиква предложението за създаването на културна традиция да се доносничи. Това е шок. Не само аз съм шокиран – как е възможно това нещо, след толкова години да бъде прокарвано като твърдение", подчерта в предаването "Преди всички" Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

Всяка партия има свои приоритети и съответно игри. При промени в данъчните закони винаги е имало политическо събиране, при което те се представят на ниво на партиите, които вземат решения, съгласуват се и тогава финансовият министър ги представя пред бизнеса и обществото, посочи Дацов.

Според него това, че в случая финансовият министър Асен Василев е пропуснал политическото обсъждане, показва проблем в общуването сред управляващите и "политиците от ГЕРБ са прави, ако това не е съгласувано предварително с тях".

Финансистът обаче одобрява предложението на МФ за отпадане на ставката от 9% за ресторантьорите.

"Виждаме, че заведенията в България навсякъде са пълни. Където и да отидеш, виждаш пълни заведения, тоест консумацията не може да се каже, че е силно намалена и някой изпитва проблеми в тази сфера. Още повече, цените в заведенията нараснаха изпреварващо и печалбите, които би трябвало да се формират там, са доста добри."

За нулевата ставка за хляба и брашното, която да остане до средата на следващата година, Дацов смята, че "има малко лобизъм в тези предложения".

"Тези предложения не са значителни. Очаквах да има много по-големи неща. Това е първият бюджет, в който трябва много ясно да бъде зададена визията за реформа в различни сектори. Нищо не се случва в здравеопазване, нищо не се случва с проблемите в пенсионната система", обобщи темата за данъчните промени Любомир Дацов.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 6000 зрелостници се явяват на поправителна матура по БЕЛ

Над 6000 зрелостници ще се явят на поправителна матура по български език и литература. Изпитът започва в 8:30 часа. 6 396 зрелостници ще се явят в 620 зали на 230 училища в страната. На матура може да се явят неуспелите от първия път, както и зрелостниците, които се нуждаят от по- висока оценка за кандидатстване във ВУЗ по предмет, по който..

публикувано на 22.08.24 в 07:48
Далай лама

Високопоставени служители в американската администрация се срещнаха с Далай лама

Високопоставени служители от американския Държавен департамент и Белия дом са се срещнали с Далай лама в Ню Йорк. Те са "потвърдили ангажимента на САЩ за защита на човешките права на тибетците", обявиха от Държавния департамент. Срещата с 89-годишния духовен водач на тибетския будизъм, който живее в изгнание, вероятно ще подразни..

публикувано на 22.08.24 в 07:40
Робърт Дженерик (ляво) по време на визита в България.

Претендент за шеф на британските консерватори иска Борис Джонсън в екипа си

Във Великобритания един от претендентите за нов лидер на Консервативната партия Робърт Дженрик каза, че "ще се радва" да включи Борис Джонсън в своя кабинет в сянка, ако спечели надпреварата.  Бившият министър на имиграцията каза, че консерваторите се нуждаят от "най-добрите хора, които са на разположение" и той ще бъде "доволен" да приветства..

публикувано на 22.08.24 в 07:39
Камала Харис

Опра Уинфри даде подкрепата си за Камала Харис

Прочутата телевизионна водеща Опра Уинфри се превърна в изненадата на третия ден на конгреса на Демократическата партия в Чикаго, след като излезе на трибуната и даде подкрепата си за кандидата за президент Камала Харис.  Това беше първото появяване на Опра Уинфри на конгрес на демократите, въпреки че тя е известна със своята подкрепа за..

публикувано на 22.08.24 в 07:35
Палестинците оглеждат щетите след нападение на израелската армия в лагер в зона, предназначена за разселени хора в Рафах, южната част на Ивицата Газа, 27 май 2024 г.

Израел разгроми бригадата на "Хамас" край Рафах

Израел е разгромил бригадата на "Хамас" в района на Рафах в южната част на Газа. Това обяви израелският министър на отбраната Йоав Галант при посещение в района край границата с Египет, предаде БТА като се позова на ДПА. Унищожени са били и над 150 тунела, каза Галант и добави, че е инструктирал военнослужещите да се съсредоточат върху..

публикувано на 22.08.24 в 07:30
Володимир Зеленски

Украйна укрепва военните си сили в източната част на страната

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че се укрепват военните сили в източната част на страната срещу руското настъпление. Има съобщение за нови руски атаки срещу Одеса. Парламентът на Украйна прие закон, фактически забраняващ дейността на едната от православните църкви, свързана с Московската патриаршия. Украинската армия е е..

публикувано на 22.08.24 в 07:30

Идентифицирани са четири от жертвите при потъването на яхтата край Палермо

Идентифицирани са четирима от от изчезналите при потъването на ветроходната суперяхта "Bayesian" в морския участък край Палермо.  Плавателният съд потъна в резултат на торнадо в понеделник сутринта. На борда му имаше 22 души, от които бяха спасени 15. Идентифицирани са английският банкер и президент на "Morgan Stanley International" Джонатан..

публикувано на 22.08.24 в 05:12