Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия одобри правила за експулсиране на смятани за опасни имигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Италия одобри поредни нови правила за имигрантите. Кабинетът на Джорджа Мелони даде зелена светлина на трето поред постановление, свързано с имиграционния проблем. То засяга предимно въпроса за експулсиране само на незаконно пребиваващи имигранти. Целта е да се изведат от страната тези, които са смятани за опасни дори ако имат разрешение за дългосрочно пребиваване. 

В случая експулсирането "може да бъде разпоредено поради сериозни причини, свързани с обществения ред или държавната сигурност, от министъра на вътрешните работи". Възможно е да се откаже повторно влизане на тези, които са били експулсирани, ако се смята, че тяхното присъствие може да причини "сериозни безредици или сериозна опасност за обществения ред или обществената безопасност". 

Ще се експулсират и непридружените фалшиви непълнолетни, като действителната възраст ще се установява при необходимост чрез специални анализи. 

За жените ще има пълна закрила, независимо дали са бременни или с малки деца.

По програмата "Безопасни пътища", в която участват към 5000 военни ангажирани в градовете за наблюдение на чувствителни обекти, ще се включат още 400  войници за охраняване на главни железопътни гари. 

По публикацията работи: Мария Петрова-Гълъбова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Снимка, предоставена от италианската брегова охрана (Guardia Costiera), показва италианската брегова охрана, която спасява мигранти в Средиземно море, близо до Сицилия и Калабрия, Италия, на 10 април 2023 г.

Италия затяга мерките срещу мигрантите от Африка

Очаква се днес италианското правителство да гласува постановление, което включва нови правила, свързани с мигрантите. Мерките е в унисон с предизборните обещания на премиера Джорджа Мелони да се справи с миграцията и са отговор на рязкото увеличение на броя..

публикувано на 27.09.23 в 04:16

Мигрантите в Италия трябва да платят близо 5000 евро, ако искат да не стоят в центровете за пребиваване

Имигрантите, търсещи убежище в Италия, трябва да плащат към 5000 евро, ако не желаят да бъдат в специалните центрове за пребиваване. Това предвижда постановление на Министерството на вътрешните работи, публикувано в Държавен вестник. То определя..

публикувано на 23.09.23 в 12:21

Фон дер Лайен: Италия и Лампедуза могат да разчитат на Европа

Председателяt на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерът на Италия Джорджа Мелони, придружени от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, посетиха остров Лампедуза и местата свързани с приема на имигрантския поток. На..

публикувано на 17.09.23 в 14:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американските доставчици на широколентови услуги. Те са се сдобили и с..

публикувано на 06.10.24 в 19:53

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на..

публикувано на 06.10.24 в 19:49
Франският президент Еманюел Макрон и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху към Макрон: Оръжейното ембарго ще укрепи оста на Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон в неделя, предупреждавайки го, че оръжейно ембарго спрямо Израел ще "укрепи оста на Иран", се посочва в изявление на канцеларията на Нетаняху, предаде..

публикувано на 06.10.24 в 19:44
Матео Салвини и Виктор Орбан

Виктор Орбан участва на годишната среща на партия "Лига" в Италия

В Италия, край селището Понтида, за 36-и път се проведе традиционната среща на крайно дясната и коалиционна в правителството на Джорджа Мелони партия "Лига". Участва нейният лидер и министър на транспорта Матео Салвини. Специален гост бе унгарският..

публикувано на 06.10.24 в 19:33

Пропалестински и произраелски протести в Чикаго

Утре се навършва една година от началото на войната Израел - "Хамас". В тази връзка отново   пропалестински  и произраелски протести има в различни точки по целия свят. В Чикаго митингите започнаха още в събота и продължават, отбелязвайки..

публикувано на 06.10.24 в 19:27
Снимката е илюстративна, архив.

Иран отмени всички полети от и за летищата в страната

Властите в Иран отмениха всички полети от и за летищата в страната, предаде Ройтерс. Забраната бе въведена с по-малко от три часа предизвестие и без обяснение. Тя ще важи от 21.00 ч. местно време тази вечер до 06.00 сутринта в понеделник. Този ход..

публикувано на 06.10.24 в 18:58
Сблъсъци с полицията по време на пропалестински протест в Рим

Демонстрации по света в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас" над Израел

В навечерието на годишнината от нападението на "Хамас" над Израел в редица големи градове по света   се състояха демонстрации с настояване за спиране на кръвопролитието в Близкия изток. Около 40 000 демонстранти се събраха в центъра на Лондон,..

публикувано на 06.10.24 в 18:38