Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньори и енергетици блокираха пътища на няколко места в страната (обновява се)

Снимка: БГНЕС

Протестиращи енергетици и миньори блокираха пътища и ключови точки в страната.

Те са против териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони Перник, Кюстендил и Стара Загора, които днес кабинетът ще разгледа.


Демонстрантите пробиха кордона на полицията и малко след 8.00 часа блокираха двете платна на автомагистрала "Тракия" на разклона при Стара Загора.

Движението е спряно, образуваха се километрични опашки.

Протестиращите заявяват, че са готови на безсрочен протест.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Атанас Илков пристигна при миньорите и енергетиците, които затвориха автомагистрала "Тракия" край Стара Загора, съобщи репортерът на БНР на място Иван Славов. 

Илков се опитва да убеди протестиращите да освободят за движение магистралния път, който стои затворен от часове. Към момента опитите му са неуспешни.


След като блокираха Прохода на републиката в района на Гурково, протестиращите слязоха на Подбалканския път, където блокираха и двете платна. Напрежение няма, съобщава Десислава Крачолова от Радио Стара Загора.

Стотици заети в сектора вече часове са на мястото. Те заявиха, че така държат блокиран и Прохода на Републиката . Около 11 часа те отпратиха представители на жандармерията със скандирания Довиждане. Протестиращите научиха по време на протеста решението на премиера Николай Денков, който категорично отказа отлагане на приемането на териториалните планове за въглищните райони и една от протестиращите – Галина Вълчева, обяви гладна стачка. Протестиращите заявиха, че са готови отново да ходят в столицата, за да променят решението. 

Миньори и енергетици от Перник блокираха тази сутрин пътен възел Даскалово на изхода за града.


Протестно шествие от автомобили потегли по автомагистрала "Струма" към пътен възел Мало Бучино, след което се очаква се върне обратно в Перник.

"Искаме работа, искаме централите да работят. Искаме да можем да храним децата си", заявиха протестиращите.

Енергетици от ТЕЦ "Бобов дол" и миньори от мини "Открит въгледобив" затвориха изцяло - трите ленти в двете посоки на АМ "Струма" при пътен възел "Бинека", на разклона за Кюстендил, каза за БНР синдикалистът от централата Иво Димитров. Има изпратена и полиция и жандармерия, образували са се километрични опашки от пътуващи в двете посоки.


Протестиращите са категорични, че ще останат на магистралата дотогава, докато правителството не вземе правилното решение за регионалния план за справедлив преход и ТЕЦ "Бобов дол" остане да работи до 2038 година.

Над 4 часа остава блокирана  в двете посоки АМ "Струма"  при пътен възел "Бинека" при Дупница от енерегетици от ТЕЦ "Бобов дол" и мини "Открит въгледобив". Протестиращите се заканват да останат на аутобана, докато правителството не презагледа и коригира регионалния План за справедлив преход така, че ТЕЦ "Бобов дол" да продължи да рабоит до 2038 год., а техните заплати и поминък да бъдат гарантирани.

От АПИ обявиха, че за пътуващите по АМ "Струма" от Благоевград към София трафикът се отклонява при пътен възел "Бобошево" по път I-1 Благоевград - София. За пътуващите по АМ "Струма" от София към Благоевград движението се пренасочва от пътен възел "Дупница - север" по I-1 (E-79) София - Благоевград. Движението се регулира от служители на "Пътна полиция". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Работещи в "Топлофикация - Русе" организираха тази сутрин протестна акция в района на граничния пункт "Дунав мост".


Преди началото на работния ден те обикаляха с личните си автомобили кръговото кръстовище в района и блокираха движението за около половин час.

Причината за протеста им е несъгласие с подписването от министъра на икономиката териториалния план за справедлив преход, в който Русе отсъства.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Спасяват над 200 мигранти от потъващ кораб до гръцки остров

Голяма спасителна операция се провежда до остров Гавдос.Над 200 мигранти се намират на потъващ кораб. Включиха се и търговски кораби в близост до мястото на инцидента. Ситуацияна е много критична, защото всяка минута може да доведе до жертви, казаха от екипажите на търговските кораби, които участват в спасителната операция. На място са катери на..

публикувано на 08.07.24 в 03:20
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с малка разлика..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма грешка на министъра по защита на гражданите да позволи гей парад и да забрани демонстрация в защита на..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя формация не печели абсолютно мнозинство , но изненадата е, че на втория тур френската левица води...

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина от учредяването си. На самия връх минава и държавната граница със Северна Македония. Днес през..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00