Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Върбицалиев мечтае да се състезава на „Льо Ман“

Калоян Върбицалиев
Снимка: Личен архив

Да се състезава на легендарната писта „Льо Ман“ – това е мечтата на Калоян Върбицалиев, който е един от най-обещаващите български автомобилни състезатели. Тази година талантът записа своя първи сезон  в марковия пистов шампионат Мазда MX-5 Cup в Нидерландия.

„Този сезон беше най-трудният в кариерата ми до момента. Това беше първият сезон, в който карам кола, професионално. Ако трябва да променя едно нещо, то може би ще е ….не късметът, а това да се уча по-бързо от грешките на другите, защото аз мога да се науча и да променя моите грешки, но виждайки грешките на другите, не успях да ги асимилирам и да се променям достатъчно бързо спрямо тях. Всички останали пилоти карат в този шампионат между 2 и 5 години, а това прави нещата доста по-тегави, защото те имат много повече опит с колите и с пистите. Добро предизвикателство е, ако успея да премина през него ще бъде доста приятно. Любимата ми писта тази година е "Спа". Там бях най-бърз и се борих за победа в първото състезание. "Спа" за мен е най-добрата писта, на която някога съм карал“, това сподели специално за БНР Калоян Върбицалиев.


Зад гърба на Калоян винаги е неговото семейство – баща му Йордан, който е бивш президент на федерацията по картинг и неговият брат Николай, който е откривател на българската надежда за първи пилот във Формула 1 Никола Цолов.

„Баща ме е строг с мен за нещата от живота. Брат ми ме научава много за самия спорт и за начина, по който трябва да вървиш по пътя към успеха в този спорт“, добави пилотът.

Именно с Никола Цолов в края на седмицата Калоян ще кара във в картинг състезанието “ЕКО 24 часа на България“. Домакин на надпреварата в неделя ще е  обновената картинг писта край Враца. Двамата ще имат за съперници многократният шампион по мотоциклетизъм на България и Европа Мартин Чой, младата картинг надежда Любослав Руйков в тандем със своя механик - Станислав Каваримов, професионалният тенисист Александър Лазаров, реалити звездата Виктор Стоянов, Михаела Тодорова от „Игри на волята“ и автовлогърите Иван Ванов и Дани Рангелов.


„Ще бъде сблъсък на това състезание. Макар Чой да не кара картинг, той е истински спортист и много сериозен атлет. Той е малко или много е мой ментор. Много е успешен като човек и може да те научи на много за спорта.  Може да те научи на много за начина на мислене и начина, по който се минава по този път. Винаги е с много хъс и е много отдаден към всичко, което кара. Със сигурност ще иска да ни се опълчи, но се съмнявам да успее.“, споделя още Върбицалиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клубове, състезатели и родители протестираха срещу ръководството на водната топка

Очаква се министърът  да се срещне и с досегашния председател на федерацията Дарий Дановски. Той предварително изрази отношение към днешния протест, че с него въвличат децата в защита на частни интереси. 

публикувано на 03.10.24 в 18:07
Елвира Краснобаева

Елвира Краснобаева: Решението ми да напусна България не е свързано с гимнастиката

"Доста е трудно решение, но то по принцип няма нищо общо с федерацията по художествена гимнастика. Има друга причина - по семейни обстоятелства се местим.  Истината е, че ще се състезавам за Армения. Трябваше ни вариант, в който да можем да живеем в Русия и го намерихме – ще живея и тренирам в Русия, но ще представям Армения. Решението ми не е..

публикувано на 03.10.24 в 12:05

Виктория (Пилзен) - Лудогорец пряко по програма "Хоризонт"

Отборът на Лудогорец гостува тази вечер на чешкия Виктория в Пилзен в мач от футболния турнир Лига Европа. Срещата е от втория кръг на основната фаза, на втория по сила турнир на континента и ще бъде предавана по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 22 часа. "Орлите" загубиха в Разград с 0:2 от Славия (Прага) в първия двубой, след което..

публикувано на 03.10.24 в 06:22
Игор Йовичевич

Игор Йовичевич: Тук сме, за да победим

Старши треньорът на Лудогорец – Игор Йовичевич, даде пресконференция преди двубоя срещу Виктория в Пилзен, в мач от втория кръг на основната фаза на турнира Лига Европа.  Хърватинът демонстрира оптимизъм, като смята, че разградчани са готови за победа. „Първите ми впечатления от организацията в клуба са много добри. Тя е на много високо европейско..

публикувано на 03.10.24 в 05:51

30 пилоти ще участват в първото състезание по офроуд в Северозападна България

Състезание по траялен офроуд ще се проведе следващата събота и неделя, 5 и 6 октомври, в монтанското село Мърчево. Проявата се организира за първи път на това място. 30 пилоти от цялата страна, и екипаж от Гърция, са заявили участие в проявата.  Състезанието е част от организацията за провеждане на европейско първенство по траялен офроуд в България..

публикувано на 02.10.24 в 13:46
Илия Груев-младши

Националът Груев с контузия в Англия

Футболистът на Лийдс Илия Груев получи контузия в коляното и бе сменен още в 19-ата минута по време на гостуването на Норич (1:1) в осмия кръг на Чемпиъншип. Българинът получи медицинска помощ на терена, но не успя да продължи участието си в мача. Подробности за състоянието засега не се съобщават. Груев е сред избраниците на националния селекционер..

публикувано на 02.10.24 в 06:19
Борусия вкара 7 гола на Селтик.

Гръмки победи за Дортмунд, Барселона, Сити, Интер и Брест в ШЛ

Борусия (Дортмунд) постигна гръмка победа със 7:1 над шотландския първенец Селтик (Глазгоу) и вече има 6 точки, както и най-добра голова разлика 10:1 след първите девет мача от втория кръг на Шампионската лига. Хеттрик за жълто-черните от Дортмунд постигна Карим Адейеми, а два гола добави лятното попълнение Серху Гираси. По веднъж се разписаха Емре Джан..

публикувано на 02.10.24 в 06:13