Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако министър-председателят желае, може да посети протестите, казват енергетиците

Протестиращите енергетици отказват поканата на премиера за преговори в Раднево

Снимка: БГНЕС

Протестиращите миньори и енергетици отхвърлиха поканата на премиера Николай Денков да преговарят утре с него в Раднево. Те настояват за среща в Народното събрание.

Днес по обед протестиращите миньори и енергетици настояваха премиерът Николай Дянков да дойде при тях, след това пренасочиха исканията си към народните представители и очакват покана за среща в София, за да преговарят с председателите на парламентарните групи.

 Междувременно обаче такава дойде от страна на премиера.

Бисер Бинев, синдикален лидер на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток", попита протестиращите на автомагистрала "Тракия" трябва ли да отидат на срещата.

Отговорът беше: "Не, не. Тук да дойде. Тук, на място".

"Ние си казахме, до вчера наистина говорехме едно - искахме той да дойде тук.  Той днес реши, че може евентуално да дойде в мините или в ТЕЦ-а, без значение къде. Ако иска, да заповяда тука". 

Такава е и позицията на протестиращите енергетици, които за четвърта вечер блокират Прохода на Републиката край Гурково.

Всички остават на позиция, че преговорите за промени в Териториалните планове за справедлив преход и предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост трябва да се водят в парламента:

"В парламента. Среща не с Бойко Борисов и Делян Пеевски, и с Денков, а с всички всички парламентарно представени групи". 

По информация на синдикатите председателят на Народното събрание Росен Желязков вече е информирал председателите на парламентарните групи за желанието на синдикатите.

И протестиращите енергетици от ТЕЦ "Бобов дол" и миньорите от мини "Открит въгледобив", които от тази сутрин блокираха безсрочно автомагистрала "Струма" при при Дупница,  няма да отидат на обявената за 11:00 ч. утре среща с премиера в Раднево, каза за БНР координаторът на КТ "Подкрепа" за Кюстендилския регион Йорданка Германова. Тя е при протестиращите и ще остане там цялата нощ.

Една такава среща не би дала резултат, посочи синдикалистът:
 "Министър-председателят поиска поредни разговори, с които да губи времето на хората и те да мръзнат тука. Просто един разговор. Стачните искания на хората са отправени към парламента, защото той е този, който в момента може да реши проблема.

Опитват на национално ниво да уговарят една среща, дано да бъде за утре, ако не утре  - най-късно в сряда", каза Йорданка Германова

Каква е обстановката при протестиращите на АМ "Струма", които тази нощ ще са над 100:
"Няма никаква промяна, опънахме си палатките тука и до утре най-вероятно няма да има, защото през нощта никой не го интересува, че хората мръзнат и ще на магистралата. Полицията си отиде. Пътят е задръстен отдолу,  колона от над 20 тира са се подредили... Ние сме свикнали. Важното е всички да са здрави"

Блокадите и на другите основни пътни артерии продължават. 

По-рано днес енергетиците и миньорите издигнаха 6 конкретни искания, които включват:

- Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната;

- Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от януари 2020-а - да не се допуска в дългосрочен план спиране или ограничаване работата на ТЕЦ "Марица Изток 2" и от януари тази година  да бъде предоговорен Планът за възстановяване и устойчивост с графиците за намаляване на парниковите емисии от топлоелектрически централи до 2026-а;

- Изработване на енергийна стратегия до 2050 година;

- Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители;

- Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в териториалния план на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти;

- Отпадане от териториалния план на предприятие за конверсия на въглищните региони.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев и Гордана Силяновска - Давкова

Президентите на България и РСМ обсъдиха отношенията между двете държави

Президентите на България и РСМ обсъдиха на среща в София отношенията между двете държави и всички спорни теми между София и Скопие.  Това потвърди след срещата на "Дондуков" 2 Гордана Силяновска - Давкова. На въпрос кога българите ще бъдат вписани в Конституцията на югозападната ни съседка Силяновска каза, че "не е абсолютен монарх, за да промени..

публикувано на 13.09.24 в 18:57
Димитър Иванов

Димитър Иванов: Не очаквам конфликтът в ДПС да бъде разрешен със силови средства

Не очаквам конфликтът в ДПС да бъде разрешен със силови средства. В България няма политически убийства - дори Андрей Луканов беше убит по икономически подбуди, а не по политически.   Това каза пред БНР Димитър Иванов, бивш ръководител на Шести отдел на Държавна сигурност, бивш издател на вестниците "Дума" и "Земя", а сега издател на вестниците..

публикувано на 13.09.24 в 18:52

Радев със съболезнования за загиналите военнослужещи

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите военнослужещи при катастрофата.   Държавният глава е в постоянен контакт с Министерството на отбраната и ръководството на Военновъздушните сили и очаква възможно най-скоро да бъдат изяснени всички обстоятелства, довели до трагичния инцидент, съобщават от..

публикувано на 13.09.24 в 18:13

Последният ремонт на шест от самолетите L-39 е бил в периода 2013-2016 г.

Учебно-бойният самолет L-39ZA е първата машина, на която се качват курсантите, за да се научат да летят и по-късно на изтребителите, припомня авиожурналистът Димитър Ставрев. Последният основен ремонт на шест от машините е бил в периода 2013–2016 г. И с условия - удължен общ технически, в зависимост от часовете нальот и междуремонтен..

публикувано на 13.09.24 в 18:07
О.р. полк. Любен Лозанов

О.р. полк. Любен Лозанов: Не може с 30 часа полети годишно пилотите да са добре натренирани

Приема се, че при 30 пролетени часа  годишно пилотите са много добре натренирани, което не вярно . Безопасността на полетите се решава с полети! Колкото повече лети един пилот и то в трудни условия, толко   по-добре е подготвен за бойни действия и в състояние да се справи с всяка възникнала аварийна ситуация във въздуха.  Това каза пред БНР о.р...

публикувано на 13.09.24 в 17:57

Руското командване съсредоточава войските си срещу украинския град Курахове в Донбас

Руското командване съсредоточава войските си срещу украинския град Курахове в Донбас, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на сводката на Украинския генерален щаб, според която през последното денонощие именува в Кураховския сектор са били насочени 64 от общо 140 атаки на противника, регистрирани по целия 1000-километров фронт. Вторият..

публикувано на 13.09.24 в 17:56

Народното събрание ще има извънредно заседание следващия вторник

Народното събрание ще има извънредно заседание следващия вторник. Тогава ще се проведе първото гласуване на промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС. Предвидени са и две изслушвания. По въпроса за измененията на Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат изслушани вицепремиерът и министър на..

публикувано на 13.09.24 в 17:36