Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Локал фууд": Седем от десет души предпочитат да купуват местни храни

| Репортаж
Снимка: Ани Петрова

Седем от десет души предпочитат да купуват местни храни, а занаятчиите и земеделците, преработващи сами продукцията си, стават все по-търсени. Това сочат данни на Мрежата за местни храни "Локал фууд". Потребителите на плодове, зеленчуци и млечни продукти директно от фермата ценят най-вече по-натуралния вкус, автентичността и доказания произход на храната. 

Какво е отношението на хората от големия град към хранителните продукти, с които се хранят?

"Винаги гледам какво пише, откъде влизат. По принцип търся български. Знам какво представлява домашно произведен зеленчук и такъв във веригите. Самата миризма на чушката, домата, магданоза, самият аромат на зеленчука е съвсем различен."

"Винаги гледам да е българско. По-вкусно, по-качествено."

"Отскоро започнах да се интересувам и от произхода."

"Храната зависи не само от семето. И тя иска чиста вода. Замърсена вода – да поливаш домата, да поливаш краставиците."

"Основната ни дейност е да организираме гастрономически събития в селата, за градски хора, които проявяват интерес към местната кулинария и местния начин на живот", казва Гергана Кабаиванова, експерт по местни храни и селски туризъм. Тя е създател на програма за подготовка на предприемачи, които искат да се занимават с производство на местни храни или със селски туризъм. По думите ѝ има голям интерес към такъв тип преживявания.

В този тип дейност са въвлечени малки стопанства, които произвеждат млечни продукти, месни специалитети, плодове и зеленчуци

"Отворят домовете си, за да посрещнат нашите гости, да готвят заедно с тях, да берат зеленчуци от градината им, да си побъбрят."

Как младите хора, които са отраснали в града и нямат баба и дядо на село възприемат вкуса на автентичната храна?

"Автентичните вкусове, особено когато говорим за овче мляко, овче сирене, козе, младите хора, които не са опитвали досега такъв вкус, не го харесват. Той е доста по-наситен, по-силен, докато сме свикнали в масовата мрежа да получаваме по-стандартизирани, по-хармонирани  вкусове", коментира Кабаиванова.

Голяма част от потребителите не харесват изобщо овчи продукти, и кози, а проявяват предпочитание към такива от краве мляко, допълва тя.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В изнесени пунктове съдействат на хората за достъп до пациентското досие

От днес започва кампанията на здравното министерство, в която хората могат да получат съдействие за достъп до пациентското си досие чрез мобилния си телефон. Това ще се случва в изнесени пунктове в различни населени места, като локациите ще бъдат обявявани предварително на сайта на министерството. Днес мобилни пунктове ще работят в Монтана,..

публикувано на 01.07.25 в 11:06

Досъдебно производство по случая с 13-годишното дете, бито от баща си в Габрово

Районната прокуратура в Габрово е образувала досъдебно производство по случая с пострадалото дете на 13 години, което бе прието в болница след сбиване с баща си. Това съобщиха от Районната прокуратура, цитирана от БТА. Производството е образувано след проведена координационна среща в Дирекция "Закрила на детето" - Габрово с участието на..

публикувано на 01.07.25 в 11:06
Кралският влак

Във Великобритания: До 2027 г. извеждат от експлоатация "Кралския влак"

Във Великобритания т.нар. Кралски влак ще бъде изведен от експлоатация до 2027 година, в рамките на мерки за спестяване на разходи. Британските медии съобщиха, че любимият вид транспорт на покойната кралица Елизабет II - "Кралският влак", казано метафорично, също е "достигна края на линията" и е на път да бъде изведен от експлоатация. На..

публикувано на 01.07.25 в 10:26

В очакване на новите "Литературни маршрути"

От утре започват новите летни "Литературни маршрути". Те са посветени на видеоигрите, градските граници, домовете на Вазови и ул. "Цар Иван Асен II".  Пред БНР Тодора Радева - създател на Фондация "Прочети София" и автор на проекта "Литературни маршрути" в София, разказа, че са решили тази година да направят този нетипичен литературен маршрут,..

публикувано на 01.07.25 в 10:16
Министърът на регионалното развитие и благоустойрството Иван Иванов

Регионалният министър прави първа копка за ремонта на Природонаучния музей в Черни Осъм

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Иванов ще направи символичната първа копка за ремонта на сградата на Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм. Проектът "Енергийно обновяване на сграда за обществено обслужване в областта на културата, представляваща Природонаучен музей в с. Черни Осъм, община Троян" е на..

публикувано на 01.07.25 в 10:11
Изглед от остров Санторини.

Гърция: "Островна" такса за туристите от круизни кораби

Туристите от круизните кораби, които искат да посетят Санторини и Миконос от днес плащат по 20 евро на човек. За другите острови цената е по 5 евро. Тази тарифа е валидна в летния туристически сезон до края на септември. След това таксите се намаляват, но не се премахват. От 1 ноември до 31 март посещение на Санторини струва 4 евро, а..

публикувано на 01.07.25 в 10:04

Конференция "Българските занаяти - традициите срещат бъдещето" се провежда в София

Патентното ведомство на Република България заедно с Европейската комисия и Службата на ЕС за интелектуална собственост организира конференция на тема "Българските занаяти - традициите срещат бъдещето". Форумът е част от информационната кампания на Патентното ведомство по повод новия регистрационен режим на Географските указания за занаятчийските и..

публикувано на 01.07.25 в 09:55