Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати с критики към спешното гласуване на проекта "Страйкър", искат оставката на Тагарев

Радослав Рибарски
Снимка: БГНЕС

Народното събрание не може да бъде пришпорвано, а при гласуването на проекта за инвестиционен разход за купуване на бронетранспортьори "Страйкър" депутатите трябва да получат отговор на вече зададени въпроси.

Така депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски коментира призива на министъра на отбраната Тодор Тагарев парламентът да одобри проекта преди местните избори: 

"Има си процеси, които трябва да бъдат спазени в Народното събрание, така че е хубаво този процес да си извърви пътя и да не се пришпорва, защото наистина ангажиментът на народните представители е да се преоборудва Българската армия, но това да не е в разрез и с Бюджета, който предстои да бъде гласуван, а и да бъдат адресирани всички въпроси, които бяха поставени в Комисия по отбрана. Някои от тях са изключително резонни".

Георги Свиленски от БСП обяви, че купуването на бронетранспортьори не е спешно и поиска оставката на министър Тагарев. 

Свиленски призова ГЕРБ-СДС и ДПС да подкрепят при гласуване на вота на недоверие в петък: 

"Нито е спешно, нито е належащо, нито е важно. Имат пълното основание в петък и Борисов, и Пеевски, и партиите, които представляват, да влязат в пленарна зала в петък и да гласуват оставката на правителството, включително и на Тагарев. Не защитава държавни интереси, защитава чужди интереси, които противоречат на здравия разум в България".

"Да се скатаят едни пари, Тагарев е вреден", коментира Тошко Йорданов от ИТН.

Към критиките за проекта се включи и Ивелин Първанов от "Възраждане":

"Това са стари машини. Ние от "Възраждане" сме категорично против закупуването точно на този тип машини".

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на партията. По последни социологически проучвания реално социалистите са водеща опозиционна партия в..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хората над 60-65 години, уточни директорът на здравната..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на дейност в мозъка ни, който е резултат от това как са свързани мозъчните ни клетки, обяснява..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в..

публикувано на 06.10.24 в 20:14

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американските доставчици на широколентови услуги. Те са се сдобили и с информация от системите, които Федералното правителство на САЩ използва за разрешено от съда подслушване..

публикувано на 06.10.24 в 19:53

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на Евростат, според които спестяванията на европейските домакинства са стигнали 3- годишен връх от 15,7%..

публикувано на 06.10.24 в 19:49
Франският президент Еманюел Макрон и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху към Макрон: Оръжейното ембарго ще укрепи оста на Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон в неделя, предупреждавайки го, че оръжейно ембарго спрямо Израел ще "укрепи оста на Иран", се посочва в изявление на канцеларията на Нетаняху, предаде Ройтерс. "Премиерът подчерта, че действията на Израел срещу "Хизбула" създават възможност за..

публикувано на 06.10.24 в 19:44