Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Пенева с полуфинал на СК по скокове на батут във Варна

Христина Пенева
Снимка: БФ Скокове на батут- Старт фото

Христина Пенева се класира за полуфиналите на световната купа по скокове на батут в Двореца на културата и спорта във Варна.

Възпитаничката на Станислав Стоянов преодоля квалификациите и влезе сред 24-е най-добри с 23-ти резултат след отлична първа комбинация. Оценката от 52.470 точки й беше достатъчна за да намери място сред състезателките, които утре ще се борят за място във финалите.

„Това състезание беше наистина силно. Аз този път съумях да изляза по-спокойна и да представя моята комбинация по-уверена, но със сигурност имам още какво да усъвършенствам и се надявам утре да съм по-спокойна в полуфинала и да дам 100% от себе си. Конкуренцията със сигурност е много подготвена на всички състезания. През цялата година битката е много тежка. Гледам да не се фокусирам върху точките за Олимпиадата. Искам  да правя максимално най-доброто, което мога, което съм тренирала и се надявам да сбъдна моята мечта да събера нужните точки за Игрите в Париж“


При мъжете Мариян Михалев също изигра силно едната от двете си заложени комбинации и получи много добра оценка - 57.230 точки. Максим Ангелов и Мартин Димитров завършиха и двете си изигравания, но оценките 54.720 точки и 54.580 точки, които получиха, не успяха да им гарантират участие в полуфиналите, защото конкуренцията при мъжете е изключително силна. Михалев завърши 34-ти, Ангелов е 49-ти, а Димитров се нареди 51-ви.

„Имам още доста работа - основно стил и чистота. Трябва да работя и над височината, но за сегашното си състояние съм доволен от показаното. Във втората комбинация тръгнах доста по-силно и непремерено за тази скорост на тройното салто. Това ме заведе по диагонала и нямаше как да стане следващия елемент. Комбинацията не свърши добре. Мечтата ми е да се състезавам на олимпийски игри. Оценката  ми за първата комбинация е най-високата за сезона до момента и съм доволен от показаното. Мотивацията ми е да се подготвя още по-добре за световното първенство и ако мога от там да взема олимпийска квота.  Може би ще направим промени откъм усложняване на комбинацията, но все още не е 100% сигурно. Ако успея тази комбинация да я изчистя до такава степен, че да е конкурентоспособна, тогава мога да посмея да пробвам по-трудно съчетание. Вярвам, че всеки един състезател, за мен специално, с моите качества,е достижим, просто се иска много работа и много себеотдаване в залата.Това прави другите толкова добри. Те по цял ден са в залата и мислят само за това. Не правят нищо друго“, заяви след състезанието Мариян Михалев.


„Смятам, че показах може би 90 процента от това, което мога. Това, което съм работил по време на тренировки го показах тук. Имах притеснение, но то беше в рамките на нормалното. Моята цел са олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година. Ще търсим със сигурност по-голяма височина, защото изпълнението ми и добро. Аз ще участвам на световното първенство в Бирмингам във възрастта 17-21 години, така че там смятам, че ще съм конкурентен“, сподели Максим Ангелов.

„Имам още над какво да работя. Аз съм доволен, че си скочих комбинациите. Можеше и по-добре, защото в началото много се отдръпнах на подскоците, на Цукахарата не можах да видя мрежата и от там всичко тръгна надолу и завърших зле на първото съчетание. Второто го изиграх доста по-добре. Мечтата ми да отида на Олимпиада. За световното първенство със сигурност ще имам промени в съчетанията. Ще ги усложним, най-вече във втората част“, допълни Мартин Димитров.

Най-високи оценки в пресявките записаха представителите на Китай. При жените води олимпийската шампионка от Игрите в Токио Сюеин Чжу с 57.320 точки, а при мъжете лидер е световният първенец Цзъсай Ван с 61.770 точки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джесика Пегула

Джесика Пегула отпадна от Откритото първенство на Великобритания

Петата поставена Джесика Пегула (САЩ) отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Пегула претърпя поражение от отстранилата по-рано на турнира в Лондон и Виктория Томова китайка Синю Ван с 4:6, 7:6(9), 1:6 за два часа и 12 минути игра. Ван пласира 38 печеливши удара, комбинирани с 33 непредизвикани грешки на..

публикувано на 04.07.24 в 20:10
Новак Джокович

Новак Джокович даде сет, но се класира за третия кръг на Уимбълдън

Седемкратният шампион Новак Джокович се класира за третия кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставеният под номер 2 в схемата сърбин победи участващия с "уайлд кард" представител на домакините Джейкъб Фърнли с 6:3, 6:4, 5:7, 7:5 за три часа на корта. 22-годишният британец е номер 277 в световната ранглиста и за първи път..

публикувано на 04.07.24 в 20:06
Максим Манолов

Максим Манолов на финал на 200 метра бруст във Вилнюс

Максим Манолов се класира за финала на 200 метра бруст на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс (Литва).   След бронзовия медал на 50 метра бруст вчера, състезателят на ПСК Черно море атакува ново влизане в топ 8 и успя, след като финишира с шесто време за 2:14.01 минути  в полуфиналите на 200 метра бруст.  С..

публикувано на 04.07.24 в 20:02
Дилан Грьоневехен

Грьоневехен спечели 6-ия етап от Тур дьо Франс, Погачар остава начело

Нидерландецът Дилан Грьоневехен от отбора на Джайко Алула стана победител в шестия етап от колоездачната обиколка на Франция - 163,5 километра от Макон до Дижон. 31-годишният Грьоневехен стигна до първата позиция с финален спринт, в който успя да изпревари белгиеца Яспер Филипсен (Алпецин-Декьонинк) и еритрееца Биниам Гирмай (Интермарше)...

публикувано на 04.07.24 в 19:27
Адриан Андреев

Адриан Андреев четвъртфиналист в Карлсруе

Адриан Андреев се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Карлсруе (Германия) с награден фонд 74 825 евро. Андреев победи във втория си двубой участващия с "уайлд кард" представител на домакините Юстин Енгел с 4:6, 6:4, 6:0 за близо два часа на корта. Българинът загуби първия сет, но във втората част..

публикувано на 04.07.24 в 19:18
Хуберт Хуркач

Хуркач се контузи и приключи с Уимбълдън

Номер 7 в световната ранглиста по тенис Хуберт Хуркач (Полша) получи контузия в тайбрека на четвъртия сет срещу французина Артюр Фис и отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания. Хуркач изоставаше с 6:7(2), 4:6, 6:2, 6:6, а при 7:7 точки плонжира за воле на мрежата и спечели разиграването и стигна до сетбол, но при..

публикувано на 04.07.24 в 19:12
Максим Манолов (отпред, вдясно)

Максим Манолов с бронз на eвропейското първенство по плуване за юноши

Максим Манолов (Черно море, Варна) спечели бронзов медал на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс, Литва.   Манолов се качи на почетната стълбичка в дисциплината 50 метра бруст.  Във финала българинът финишира за време 27.89 секунди и отстъпи само на 16-годишния турчин Нусрат Алахверди с 27.60 секунди и Субаир Билтаев от..

публикувано на 04.07.24 в 06:26