Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Николов: Невъзможно е да бъде балансирана системата в зимните месеци без въглищни централи

| Интервю
Александър Николов
Снимка: Мария Филева

 

"Териториалните планове ще окажат влияние върху цялата енергетика, обаче се решава отново на парче. Няма конструкция, в която това да води до нещо добро". Това заяви пред БНР Александър Николов - бивш министър на енергетиката.

"Исканията са структурирани и обосновани от определени групи. Това е упрек към тези, които водят преговорите. По време на тези преговори липсва критична информация и липсват представители на предприятия, които дори влияят директно върху Старозагорския регион. Тяхната позиция е изключително важна за това какво ще се случва напред с целия регион. Второто нещо, което е критично липсващо в позицията на който и да е в момента, която аз бих изискал при вземането на каквото и да е решение, защото тя е определяща за следващите 3 години минимум, е какво се случва с НЕК, съответно БЕХ трябва да присъства там като собственик на капитала. НЕК е дружеството, което носи отговорност за двата дългосрочни договора на тези две компании - "ЕЙ и ЕС" и "Контур Глобал". Единият договор изтича през 2024 г., а другият – 2026 г. Какво се случва с някои предложения за промени в Закона за енергетиката относно тези дългосрочни договори и относно функцията на НЕК като потенциален балансьор на регулирания пазар", обясни той.

Бившият енергиен министър смята за странно, че отново не се взима предвид цялата картина. Никъде няма обща визия за това какво се прави с климатичните промени и позицията на държавата, подчерта той в предаването "Неделя 150".

"Когато говорим в териториалните планове за декарбонизация или в Плана за възстановяване и устойчивост е много ясно, че първото намаляване на емисиите ще дойде от корпоративно управляваните централи. Тези ефекти никой не ги взима под внимание. Защо вместо да се седне и да се направи обща картина, максимално позитивна за всички, за пореден път виждаме, че се купува политическо време с празно говорене, има тотално различни позиции, когато се комуникира към ЕК и когато се комуникира вътрешно към протестиращите, има различна позиция, когато се говори от изпълнителна и законодателна власт. Това води до подхранване на недоволството на работещите в сектора, защото няма яснота, прозрачност и рационалност зад взетите решения".

Николов е категоричен, че нито едно крайно решение не е правилно.

По думите му териториалните планове са една малка част. "Прекият ефект от сектор "Енергетика" е над 20 млрд. в икономиката плюс мултипликатора на разходи е най-висок, т.е. влияе най-много на икономиката ни".

Той е съгласен с твърденията на синдикатите и заяви: "Невъзможно е да бъде балансирана системата в зимните месеци без въглищни централи".

Според него системата на енергетиката е декапитализирана, разклатена и се управлява на база на лични интереси. "Ако не се прекратят корупционните практики и секторът не започне да се управлява в обществен интерес, нищо добро не ни очаква", категоричен е експертът. И продължи:

"Общественият интерес започва с това да се говори истината за сектори, от които зависим всички. Тези сектори в България са ужасяващо корумпирани и се използват само за политическа дъвка от хора, на които изобщо не им пука какво се случва с хората". 



Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са останали напълно оперативни и няма повредени самолети . "Начинът, по който ще отговорим на тази..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в следствие на силния дъжд в област Етолоакарнания в западна Гърция. Намерен е на седем километра от..

публикувано на 05.10.24 в 20:55

"Хамас" потвърди смъртта на още един свой командир при израелски удар в Северен Ливан

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" потвърди днес смъртта на още един свой командир в Ливан, предаде Ройтерс. Саид Аталах Али, един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на групировката, е бил убит при израелски удар по бежанския лагер Бедави на около 5 километра северно от пристанищния град Триполи в Северен..

публикувано на 05.10.24 в 20:48

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се стичаха в Националния парк-музей "Самуилова крепост", за да отдадат почит към царя, който е воювал до..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните работи, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20