Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Валери Апостолов, КТ "Подкрепа": Притеснени сме, че се търси начин да се отложи във времето изплащането на тези средства

Напрежение заради неполучени увеличения във вузовете. Синдикатите предупреждават за стачки

Проф. Лиляна Вълчева, КНСБ: Хората, които получават заплати, не правят нищо, за да ускорят този процес

| Интервю
Снимка: mon.bg

От Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ  възразиха срещу обещаното, но забавено изплащане на увеличението на заплатите на университетските преподаватели. Те настояха за оставката на заместник-министъра на образованието Генка Петрова, за която смятат, че лобира в полза на отделни висши училища. 

На 20 септември от Министерството на образованието съобщиха, че считано от 1 август тази година минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища се увеличава с 20 на сто - от 1500 на 1810 лева, а за целта правителството отпуска 16 млн. лв. - за повишаване на заплатите както на асистентите, така и на останалите преподаватели. От КНСБ обаче алармират, че обещаното увеличение не е получено.

Отвореното писмо на Синдикат "Висше образование и наука"  е изпратено до премиера Николай Денков, просветния министър Галин Цоков  и председателя на парламентарната просветна комисия Красимир Вълчев. Това са хората, с които профсъюзът  разговаря по въпросите за увеличението на минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища - тази на асистентите, обясни пред "Хоризонт" проф. Лиляна Вълчева, председател на Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ:

"Имахме срещи в края на август и началото на септември при акад. Денков. Уточнихме разпределението на парите. Да не можеш да изпълниш решение, прието от 20 септември, да нямаш готовност да пуснеш увеличените заплати и трансферите към висшите училища, това е безобразие! Хората, които получават заплати, не правят нищо, за да ускорят този процес. Протестът ни е и  срещу намесата на зам.-министър Генка Петрова. 

От първи август трябваше да се вдигнат с 20 % минималните заплати на асистентите. Те обаче няма да получат увеличението дори и през октомври. Останалият академичен състав също ще бъде ощетен, защото асистентската заплата е определяща за възнагражденията на останалите длъжности. 

Някои висши училища правят тази стъпка от собствените си средства. Но те също са притеснени, защото това ще наруши редица други плащания".

Доц. Валери Апостолов, председател на синдикат "Висше образование" към КТ "Подкрепа", заяви пред БНР, че в момента има нарушаване на социалния диалог

"Водят се разговори с отделни университети. Синдикатите сме оставени настрани". 

Той обаче изрази съмнение, че заместник-министър може да провежда собствена политика. 

"Най-вероятно е цялостна политика на министерството".

Доц. Апостолов обясни, че с договореното увеличение се цели насърчаване на млади хора и подмладяване на академичния състав.

"Има голямо напрежение във висшите училищаНе мога да преценя защо се получиха варианти за обсъждане. Бяхме достигнали до споразумение"

Значителен брой университети ще участват в събирането на подписка, която да бъде внесена в министерството, посочи синдикалистът.

"Втората стъпка ще бъде протест. КНСБ и "Подкрепа“ не могат да изкарат хората на улиците. Те сами ще излязат".

Притеснени сме, че се търси начин да се отложи във времето изплащането на тези средства, подчерта той.

"Надявам се акад. Денков да не допусне такова напрежение". 

Интересите на двата синдиката са обединени около възнагражденията на академичните длъжности, отбеляза още доц. Апостолов. 

Цялото интервю на Лора Търколева с доц. Валери Апостолов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС е готов да наложи нови сериозни санкции срещу Иран заради доставки на балистични ракети за Русия

ЕС е готов да наложи нови и сериозни ограничителни мерки срещу лица и дружества от Иран заради скорошните доставки на балистични ракети за Русия. Възможни са и санкции срещу авиационния сектор. Това се казва в изявление на върховния представител за външната политика Жозеп Борел. Този трансфер е пряка заплаха за европейската сигурност и..

публикувано на 13.09.24 в 20:50
Постоянният представител на Русия в съвета за сигурност на ООН Василий Небензя

Руският представител в ООН предупреди НАТО за риск от въвличане в "пряка война" с Москва

Разрешаване на Украйна да нанася удари със западно оръжие дълбоко на руска територия ще доведе до началото на "пряка война" между Русия и НАТО, обяви представителят на Руската федерация Василий Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Небензя поясни, че украинските военни не разполагат със сателитни данни за набелязване на..

публикувано на 13.09.24 в 20:44
Иван Кунев

Директорът на Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си

Директорът на   Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си, потвърдиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Заявлението  е подадено след извършена проверка за възникнал скандал между него и служител на пътното управление, прераснал във физическа саморазправа. Преди дни директорът на Областното пътно..

публикувано на 13.09.24 в 20:21

Бойко Борисов очаква стабилност след предсрочния вот на 27-и октомври

Бойко Борисов очаква стабилност след изборите. Според него хората осъзнават, че ако това продължава, ще има разпад, и затова ще излязат да гласуват. Това заяви лидерът на ГЕРБ по време на работна среща с актива в Силистра. Борисов изказа съболезнования на семействата на загиналите военни пилоти днес на авиобаза "Граф Игнатиево" и..

публикувано на 13.09.24 в 20:12

Протестна акция на ВМРО пред Софийската опера, където президентът на РСМ ще гледа операта "Набуко"

Представители на ВМРО проведоха протестна акция пред Националната опера и балет в София, където президентът на РСМ Гордана Силяновска - Давкова ще присъства на операта "Набуко". Активистите носеха плакати с надпис "Пътят на РСМ към Европа минава през коридор номер 8"," Не на езика на омраза", "Дайте права на българите в Македония"...

публикувано на 13.09.24 в 19:49

Утре е Ден на траур в Община Разлог заради смъртта на двамата пилоти

Община Разлог обяви 14 септември за Ден на траур в памет на двамата пилоти, които загинаха по време на тренировъчен полет край авиобаза "Граф Игнатиево". Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет Старши лейтенант Венцислав Дункин е роден и израснал в Разлог, където живеят родителите му. Семейството и..

публикувано на 13.09.24 в 19:38
Снимката е илюстративна

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39, съобщават от Министерството на отбраната. Данните от нея трябва да изяснят каква е причината за инцидента, при който загинаха майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен..

публикувано на 13.09.24 в 19:26