Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху: "Хамас" ще разбере, че допусна историческа грешка

Развалини след израелски въздушен удар в бежанския лагер Шати в град Газа, 9 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Израел ще използва огромна сила срещу "Хамас", заяви премиерът Бенямин Нетаняху, след като страната му обяви пълна обсада на Ивицата Газа. Нарастват жертвите сред цивилното население и от двете страни на новия палестино-израелски конфликт.

По думите на Нетаняху интензивните въздушни удари срещу Ивицата Газа са само началото на ответната операция на израелската армия. Той потвърди и вероятността от сухопътна операция. В изявлението си израелският премиер сравни групировката "Хамас" с "Ислямска държава" и се зарече страната му да победи. 

"Израел е във война. Не я искахме, но ни беше натрапена по най-бруталния начин. И въпреки че Израел не започна тази война, ще я довърши. "Хамас" ще разбере, че допусна историческа грешка като ни нападна. Ще платят цена, която ще запомнят, както и всички други врагове на Израел, за десетилетия напред."

Повече от 100 души се държат като заложници от "Хамас", обяви израелският външен министър Ели Коен. По данни на властите в Тел Авив жертвите от израелска страна са повече от 900.

“Започнаха да похищават майки, бебета, възрастни хора – 80-85 годишни. Те са чудовища, терористи. Имат само една цел – да убиват толкова, колкото могат“.

"Хамас" заплаши да екзекутира израелци, взети за заложници. „Отговорът на атаките от израелските сили срещу жилищни сгради и цивилни обекти ще бъде екзекуцията на заложници“, се казва в изявление на "Хамас", след като жертвите от палестинска страна достигнаха 700 души. Радикалите заплашват да заснемат екзекуциите и да ги публикуват в социалните мрежи.

Ивицата Газа е засегната сериозно от обявената по-рано от Израел пълна блокада. В района няма електричество, повредена е голяма част от инфраструктурата.

Лидерите на Съединените щати, Германия, Великобритания, Франция и Италия направиха съвместно изявление, в което осъждат нападенията на "Хамас". Лидерите изразяват своята "твърда и единна подкрепа" за Израел и се ангажират да създадат условия за мирен Близкоизточен регион".

Множество световно известни забележителности като Британския парламент, Белия дом, Айфеловата кула и Операта в Сидни бяха осветени в синьо и бяло в знак на подкрепа за Израел. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Г-7: Дипломатическо решение на конфликта в Близкия изток все още е възможно

Лидерите на Г-7 обявиха, че дипломатическо решение на конфликтите в Близкия изток "все още е възможно“. То беше публикувано след края на виртуалната среща на лидерите на Г-7, която беше свикана от италианския премиер Джорджа Мелони в качеството ѝ на ротационен председател на групата. Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на..

публикувано на 02.10.24 в 19:13
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на "Хизбула" в Ливан

След противоречиви съобщения вчера, днес и ливанската шиитска групировка "Хизбула", и израелската армия потвърдиха за сблъсъци на територията на Ливан. Израелското командване изпрати подкрепления от пехотни и бронирани части към северната си граница. Съобщи и за първите жертви в започналата във вторник през нощта сухопътна операция - в схватките с..

публикувано на 02.10.24 в 19:05
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Премиерът: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток. "Обединихме се около това да призовем за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция", каза още..

публикувано на 02.10.24 в 18:56

РИК- Кюстендил назначи 2 222 членове на секционните комисии в деветте общини в областта

РИК-Кюстендил със свое решение назначи 2 222-та членове на секционните комисии в деветте общини в областта. Това не е довело до сериозни разногласия и проблеми, каза председателят на комисията Венцислав Механджийски. На предварителните консултации при кметовете на общини имаше известно напрежение - особено в Община-Кюстендил, където..

публикувано на 02.10.24 в 18:48

Заседава Съветът по сигурността към Министерския съвет

Тази вечер Съветът по сигурността към правителството провежда заседание - министрите на вътрешните работи, на отбраната, началниците на ДАНС, разузнаването и други служби бяха свикани от премиера Димитър Главчев, за да обсъдят мерки за сигурност в отговор на ескалацията на напрежението в Близкия изток. В рамките на заседанието на Съвета по сигурността..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Петър Ганев

Петър Ганев: Забавянето на плащанията по ПВУ влияе директно на Бюджета

Забавянето на плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) влияе директно на Бюджета. Това каза пред БНР Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ). Ходовете за намаляване на загубите са свързани с активна работа в парламента , обясни той: "Не е просто до готовност на администрацията, за да тръгнат някакви..

публикувано на 02.10.24 в 18:07
Снимката е илюстративна

Напускащи Ливан и Израел пристигат в Кипър по въздух и море

По въздух и море пристигат в Кипър чуждестранни граждани, напускащи Ливан и Израел заради ескалацията на военните действия в района. Пристанищата и летищата на страната, най-близката безопасна дестинация до конфликтната зона, са в пълна готовност да приемат засиления поток евакуиращи се, заяви днес правителството след проведеното извънредно заседание на..

публикувано на 02.10.24 в 18:04