Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландската национална партия няма да използва следващите общи избори като “де факто” референдум за независимост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шотландската национална партия няма да използва следващите общи избори като “де факто” референдум за независимост, стана ясно по време на годишния конгрес на партията. Това е завой от стратегията на предишния лидер на националистите Никола Стърджън, която се стремеше обезателно към провеждане на референдум.

Новата позиция на партията е, че ако спечели мнозинството от местата в шотландските общи избори, очаквани догодина, нейното ръководство трябва да започне преговори с Уестминстър за това как може да се гарантира независимостта на Шотландия. Депутат заяви на конгреса в Абърдийн, че това е „по-скоро търсене на мандат за осигуряване на независимост, а не гласуване за самата независимост“.

Има депутати, които продължават да подкрепят подхода на бившия лидер Никола Стърджън, според който спечелването на повече от 50% от гласовете в Шотландия трябва да се приема като волята на шотландския народ да обяви независимост. Хамза Юсаф, който е сегашният лидер на националистите и първи министър на Шотландия, подкрепи новата позиция. Откривайки дебата за независимост, той каза, че партията трябва да постави конституцията "на преден план и в центъра" на кампанията си за общите избори и обеща на първа страница в манифеста да бъде записано:

"Гласувайте за Шотландската национална партия, за да стане Шотландия независима държава“.

Успех в изборите би трябвало да доведе до втори референдум за независимост по пътя на преговорите. Британският премиер Риши Сунак каза, че въпросът за независимостта на Шотландия вече е бил решен на референдума през 2014 година, който националистите загубиха.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивет Купър

На Острова: Планът "Руанда" отстъпва на ново командване за гранична сигурност

Британското правителство ще пренасочи десетки милиони паунди от плана за Руанда към създаване на ново командване за гранична сигурност, съобщи новият министър на вътрешните работи Ивет Купър. Вътрешният министър Ивет Купър вече предприе първи стъпки за справяне с нелегалната миграция. От Министерството на вътрешните работи заявиха, че..

публикувано на 08.07.24 в 08:47
Теодор Славев

Теодор Славев: В ДПС последната инстанция е Доган. Той винаги печели

Нестабилни партии не могат да произведат стабилно управление. Това каза в интервю за БНР политологът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. " Като в сапунена опера сме в България с политическите процеси ", констатира той и прогнозира "доста неприятен път оттук нататък". ДПС е една от най-непрозрачните партии в..

публикувано на 08.07.24 в 08:34

Заради профилактика спират топлата вода на перничани

Спират топлата вода на перничани заради профилактика. Тазгодишният планов ремонт на топлоснабдителната система в Перник започва днес и ще продължи до 18 юли. За част от живущите в южната част на кв. "Изток" ремонтните дейности ще продължат до 31 юли. По-дългият период без топлоподаване в южната част на кв. "Изток" се налага заради лошото..

публикувано на 08.07.24 в 08:20

Националният съвет на "Да, България" обсъжда идеята на ДСБ за "технически кабинет"

В съобщение на Фейсбук страницата на "Да, България" се посочва, че днес на заседание на Националния съвет на партията ще бъде обсъдено предложението на ДСБ от вчера за "технически кабинет" с третия мандат. "Опит за третия мандат с "технически кабинет" би имал смисъл, ако в този парламент има максимално широко мнозинство за демонтиране на..

публикувано на 08.07.24 в 08:14

ПТП с две жертви затвори временно пътя София - Варна край с. Кесарево

Катастрофа между два автомобила временно затвори за движение главния път София-Варна - при разклона за село Кесарево, община Стражица. По първоначална информация единият от автомобилите е управляван от неправоспособен шофьор. На място са загинали двама души от другия автомобил. Екипи на полицията отклоняват автомобилите през..

публикувано на 08.07.24 в 08:07

Температурни рекорди в Кипър

В Кипър температурните рекорди от юни продължават и през юли. В сила днес е най-продължителното предупреждение за екстремни жеги, издавано в страната – за 20 часа непрекъснато. Чести горещи вълни се очакват на острова през целия месец, според метеоролозите. Жълт код за високи температури действа от 21.00 ч. снощи до 17.00 ч. днес, обяви..

публикувано на 08.07.24 в 08:02
Джон Хийли (вдясно) и украинският му колега Рустем Умеров в Одеса, 7 юли 2024 г.

Лондон потвърди подкрепата си за Киев

48 часа след като бе назначен, новият британски министър на отбраната Джон Хийли посети Одеса и обеща нови военни доставки за Украйна. Джон Хийли се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и с украинския си колега Рустем Умеров, като лейбъристкото правителство даде ново обещание за изпращане на оръжие на Украйна и да изпълни..

публикувано на 08.07.24 в 08:00