Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бенямин Нетаняху трудно стига до споразумение с някой"

Ген. Аню Ангелов: Нашата противовъздушна отбрана е изключително слаба и стара

"САЩ, Великобритания и Франция ще направят всичко възможно да няма регионален конфликт в Близкия изток"

| Интервю
Снимка: БГНЕС
Аню Ангелов, бивш министър на отбраната, обясни пред БНР, че очаква да се осъществи сухопътната операция в ивицата Газа, въпреки че "Хамас“ призовава жителите да не напускат домовете си и затруднява израелската армия. 
"Целият град Газа е подземен - стотици километри тунели, които имат бронирани врати и различни устройства. Това е една голяма загадка за израелската армия. Необходимо е разунаване. Предполагам, че имат известна информация".

Въпросът е доколко такава операция ще постигне своите цели, отбеляза още той.

Значение има и кой стои зад тази ужасяваща атака на "Хамас“ срещу Израел, посочи още ген. Ангелов. 

"Най-голямата ракетна програма има Иран. Сигурен съм, че е осигурил всички тези ракети. А срещу удар от 7500  никакво средство от ПВО не може да осигури пълна защита".

„Хамас“ не представляват Палестина - тази организиция трябва да бъде унищожена, заяви бившият военен министър.

"360 хиляди резервисти са мобилизирани в израелската армия. Те са обучени".

Дали „Хизбула“ ще се намеси в конфликта, зависи от това какво ще каже Иран, смята експертът. Той мисли, че Йордания ще се въздържа от всякакви действия по отношение на Израел. 

"Същото се отнася и за Египет. Те имат и споразумения за мир". 

Бенямин Нетаняху трудно стига до споразумение с някой, посочи ген Ангелов. Той обаче отбеляза, че САЩ, Великобритания и Франция ще направят всичко възможно да няма регионален конфликт.

"САЩ и Великобритания отправиха предупреждения към Иран. Има и два самолетоносача в Средиземно море. Ако има такъв конфликт, е изключително опасно. Това е опасно и за България. Нашата противовъздушна отбрана е изключително слаба и стара".

При такава ситуация е наложително да се свика Консултативен съвет за национална сигурност, отбеляза бившият военен министър.

"Президентът не иска да има работа с партии, но трябва. Освен партити, в България друго няма". 

Цялото интервю на Людмила Железова с ген. Аню Ангелов може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22