Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария и Сърбия с обща декларация срещу решението на правителството да обложи транзитния руски газ

Снимка: БГНЕС

Унгария и Сърбия излязоха с обща декларация срещу решението на българското правителство да обложи транзитния руски газ.

Тази "противоречива стъпка" поставя под риск енергийната сигурност на двете държави, заявяват сръбският финансов министър Синиша Мали и унгарският външен министър Петер Сиярто, цитирани от агенция ТАНЮГ.

Двамата определят аргументите на българския премиер като "напълно лъжовни", тъй като Европейският съюз не е въвеждал санкции срещу използването на природен газ от Русия.

Будапеща и Белград ще съгласуват позициите си и "няма да оставят това неприятелско българско решение без подобаващ отговор", се казва още в документа, без да се уточни какви мерки замислят Унгария и Сърбия срещу страната ни.

От българското финансово министерство разпространиха по-рано днес уверенията на министър Асен Василев, че газът за потребителите в Сърбия и Унгария няма да се оскъпи от новата такса за пренос.

Миналия петък България въведе извънредна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия в размер на 20 лева на мегаватчас. 

"Новата такса е напълно в съответствие с целите на Европейския съюз за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива. Тъй като повечето договори на "Газпром" се определят на мястото на доставка в дадена страна, таксата най-вероятно няма да окаже влияние върху цените на газа надолу по веригата. Това само ще намали печалбите на "Газпром", заявява Василев пред "Файненшъл Таймс".

"С тази такса от една страна ние връщаме конкуренцията на пазара и ние очакваме не да се повишат цените в Сърбия и в Унгария, както беше първата реакция, а всъщност да намалим печалбите на "Газпром", да намалим средствата, които влизат в държавния бюджет на Русия, за да води войната, и от друга страна създаваме и реална конкуренция с другите източници на газ", обясни от своя страна премиерът Николай Денков.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради профилактика спират топлата вода на перничани

Спират топлата вода на перничани заради профилактика. Тазгодишният планов ремонт на топлоснабдителната система в Перник започва днес и ще продължи до 18 юли. За част от живущите в южната част на кв. "Изток" ремонтните дейности ще продължат до 31 юли. По-дългият период без топлоподаване в южната част на кв. "Изток" се налага заради лошото..

публикувано на 08.07.24 в 08:20

Националният съвет на "Да, България" обсъжда идеята на ДСБ за "технически кабинет"

В съобщение на Фейсбук страницата на "Да, България" се посочва, че днес на заседание на Националния съвет на партията ще бъде обсъдено предложението на ДСБ от вчера за "технически кабинет" с третия мандат. "Опит за третия мандат с "технически кабинет" би имал смисъл, ако в този парламент има максимално широко мнозинство за демонтиране на..

публикувано на 08.07.24 в 08:14

ПТП с две жертви затвори временно пътя София - Варна край с. Кесарево

Катастрофа между два автомобила временно затвори за движение главния път София-Варна - при разклона за село Кесарево, община Стражица. По първоначална информация единият от автомобилите е управляван от неправоспособен шофьор. На място са загинали двама души от другия автомобил. Екипи на полицията отклоняват автомобилите през..

публикувано на 08.07.24 в 08:07

Температурни рекорди в Кипър

В Кипър температурните рекорди от юни продължават и през юли. В сила днес е най-продължителното предупреждение за екстремни жеги, издавано в страната – за 20 часа непрекъснато. Чести горещи вълни се очакват на острова през целия месец, според метеоролозите. Жълт код за високи температури действа от 21.00 ч. снощи до 17.00 ч. днес, обяви..

публикувано на 08.07.24 в 08:02
Джон Хийли (вдясно) и украинският му колега Рустем Умеров в Одеса, 7 юли 2024 г.

Лондон потвърди подкрепата си за Киев

48 часа след като бе назначен, новият британски министър на отбраната Джон Хийли посети Одеса и обеща нови военни доставки за Украйна. Джон Хийли се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и с украинския си колега Рустем Умеров, като лейбъристкото правителство даде ново обещание за изпращане на оръжие на Украйна и да изпълни..

публикувано на 08.07.24 в 08:00
На бул.

Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор

Протест е организиран тази вечер от 19 часа в София -  на пешеходната пътека при кръстовището на  булевард "Сливница" и улица "Русе", по инициатива на Фондация "Ани и Явор" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата". Предвидено е мирно шествие до кръстовището на булевард "Сливница" и булевард "Константин Величков" и..

публикувано на 08.07.24 в 07:46
Михаил Иванов

Михаил Иванов: Френският парламент ще е разделен на 3 основни блока. Никой няма мнозинство

Самите французи още не са убедени какво точно се случи. Макрон постигна всичко друго, но не и яснота. Парламентът ще бъде разделен на три основни блока , нито един от които няма да има мнозинство. Така очерта политическата картина във Франция журналистът Михаил Иванов, студент по Международни отношения и журналистика в Париж. Жан-Люк..

публикувано на 08.07.24 в 07:44