Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха уникален кладенец на родопски връх. Според археолозите е захранвал крепост

| Репортаж
Снимка: Радостина Чернокова

При археологически проучвания на древна крепост на връх Св. Неделя, между родопските градове Златоград и Неделино, откриха уникален за надморската височина кладенец. Първият прочит на археолозите е, че водното съоражение, което тепърва ще бъде проучвано, е захранвало крепостта. 

Извършваните от археолозите проф. Николай Овчаров и д-р Николай Бояджиев разкопки се финансират от общините Златоград и Неделино. Те се подготвят от 5-6 години, но едва сега става възможна същинската дейност на терен.

Народната памет е запазила спомена за героичната отбрана на тукашните крепости в драматичните времена на османското нашествие в този край. Именно на такова място през следващите три седмици ще се проведат археологическите проучвания, пояснява проф. Николай Овчаров.

"Тук има страшно много легенди. Около Златоград се носят непрекъснато легенди. Т. нар. Кръстата гора – четири параклиса, които са на кръст. Тук е единият от краищата на кръста, на този връх – Св. Неделя, на който през 1924 г. е построен този параклис. Имало е оброчище, на това място явно е имало някакви далечни спомени в населението. През годините са откривани доста неща на върха. Виждат се части от крепостни стени, при правенето на основите на параклиса излиза един цял питус и няколко фрагментирани, делви от 5-6 век на видима възраст. И най-интересното – кладенецът на върха на планината. Тук сме на около 900 метра надморска височина, кладенецът е дълбок почти 20 метра. До този момент не е откриван на такава височина кладенец, което може да значи само едно – този кладенец е обслужвал крепостта. Крепостта, която очевидно се е намирала тук, е имала автономно водоснабдяване. Това е нещо уникално."

Наред с археологическите разкопки, кладенецът ще бъде изцяло изследван и ще бъде замерена истинската му дълбочина, уточнява проф. Овчаров. Той смята това за уникален пример за подобно водоснабдително съоръжение в целия район на Родопите.

Още през първите дни от разкопките са установени ранно-византийски градежи от 5-6 век, информира д-р Николай Бояджиев, ръководител на археологическите проучвания.

"Първите дни се попадна на крепостна стена с дебелина 1,30 м, градена от камъни, споени с хоросан. Тя със сигурност се датира в 5-6 век, времето на голямото крепостно строителство на Балканския полуостров. Очакваме да засечем и средновековен период на обитаване. Кладенецът е на южното било на крепостта. Интересно съоръжение, в нашата част на Родопите, западната, не ми е известно да има друг кладенец. Водоснабдяването е ставало с щерни, събирана е атмосферна вода. Видимо наоколо няма изявен водоизточник. На тази голяма височина такъв дълбок кладенец е доста интересно като такъв тип съоръжение."

Археологическите проучвания ще продължат до началото на ноември. 

Снимки: Радостина Чернокова

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Юри Кълвачев и проф. Илза Пъжева

Проф. Илза Пъжева: Няма ИИ без естествен. Естественият интелект има крайната дума

Между 12 и 15 септември българската структура на германската научна правителствена фондация "Александър фон Хумболт" организира Хумболтов колегиум на тема: "Човекът и изкуственият интелект в науката и обществото". Форумът ще събере млади и утвърдени български и чуждестранни специалисти в София в "Гранд хотел Милениум". Те ще дискутират..

публикувано на 11.09.24 в 10:54

Може ли ислямският ум да бъде спасен? Новата книга на Мохамед Халаф търси отговор

Важният въпрос днес е: Може ли ислямският ум да бъде спасен?   Така журналистът Мохамед Халаф синтезира акцента в новата си книга "НЕподчинение. Ислямът и реформаторите", която представи пред БНР. "Кризата на исляма днес е колкото политическа, толкова и културна, и религиозна. Тя носи в себе си много други кризи, свързани с невъзможността да се..

публикувано на 09.09.24 в 14:26
Вътрешната баня на Сърбинската къща

Голям е интересът към Ипеклийската и Сърбинската къща в Берковица

Вътрешна баня в къща на 260 години - берковчанис гордост разказват за така наречената Ипеклийска къща, в която е живял поетът Иван Вазов. В съседство с нея има и по-млада на години баня, която е на век и половина и е част от Сърбинската къща. Двете са част от Музейния комплекс в Берковица. Към Ипеклийска и Сърбинската къща има голям..

публикувано на 09.09.24 в 11:49

В близост до германския планински масив в Харц от дни бушува пожар

В близост до планинския масив в Харц, в германската провинция Саксония Ахалт от дни бушува пожар. Властите смятат, че е възможно да става дума за умишлен палеж. Горският пожар на Брокен може да е бил предизвикан умишлено. Има индикации за това, казва пред местния вестник "Фолксстийм" началникът на районната пожарна служба Кай-Уве Лозе...

публикувано на 08.09.24 в 13:59

Фестивалът "Ние сме децата на реката" ще се проведе край Марица в Пловдив

"Ние сме децата на реката", под това мото в Пловдив се подготвя най-новият фестивал , който  ще се проведе край река Марица. Целта на организаторите от Фондация InBetween и Община Пловдив е чрез различни форми на изкуството жителите на града да станат съпричастни на  концепцията на администрацията за социализация на пространствата около..

публикувано на 08.09.24 в 07:15

Борбата за контрола над дигиталното пространство в нова фаза

Задържането на изпълнителния директор на „Телеграм“ Павел Дуров във Франция и преустановяването на достъпа до „Екс“ в Бразилия възпламениха дебата за ролята, която социалните мрежи играят в политиката, свободата на изразяване и разпространяването на дезинформация. Сред залозите в тези два случая са международната политика и интересите на..

публикувано на 07.09.24 в 10:30

На двудневен празник в Елхово: местни храни, кулинарни ателиета, концерти

Двудневен празник " ЕКО кошница, моля! " в град Елхово ще представи производители и преработватели от региона. На 6 и 7 септември жителите и гостите на южния град ще опитат продуктите на местни майстори, ще могат да се включат в кулинарни демонстрации, да послушат фолклорни концерти. Акцент е ателието за българска народна шевица. Поканата..

публикувано на 05.09.24 в 11:58