Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на УС на "Газпром"

Милер: "Газпром" продължава с доставките на допълнителни количества за Унгария

Алексей Милер (вдясно), председател на УС на "Газпром", архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През есенно-зимния сезон "Газпром" ще продължи да доставя допълнителни количества синьо гориво в Унгария. Това обяви председателят на управителния съвет на руската газова компания Алексей Милер.

В интервю за държавния телевизионен канал "Русия 1" Милер посочи, че от началото на годината "Газпром" е доставила на унгарския пазар допълнително един милиард и триста милиона кубически метра газ. 

Русия транспортира синьо гориво до Унгария по газопровода "Турски поток" и неговото продължение през територията на България и Сърбия "Балкански поток". 
Будапеща вече получи от Москва уверения, че доставките няма да бъдат засегнати от решението на София да увеличи таксата за пренасяното през българска територия руско синьо гориво. 

Пред БНР днес министърът на финансите Асен Василев  посочи, че по-високите разходи ще бъдат за "Газпром", а не за Сърбия и Унгария.

От този налог Василев очаква годишен приход от поне 2,5 милиарда лева в българската хазна:
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Московски

Ивайло Московски става изпълнителен директор на ББР, влиза в УС

Бившият транспортен министър от ГЕРБ Ивайло Московски ще стане част от оперативното ръководство на Българската банка за развитие като член на Управителния съвет и изпълнителен директор, съобщиха от банката. Московски беше вицепрезидент по оперативна дейност и член на УС на Черноморската банка за търговия и развитие, допълват от ББР и припомнят опита..

публикувано на 12.10.24 в 10:26

Рейчъл Таузендфройнд: Войната тежи на вътрешната политика в страните, подкрепящи Украйна

Близо милиард и половина евро помощ за Украйна от западните съюзници представи германският канцлер Олаф Шолц вчера на украинския президент Володимир Зеленски, който приключи в Берлин своята европейска обиколка. Помощта включва системи за противовъздушна отбрана, артилерия и дронове. "Нашите сърца са с твоя народ, скъпи Володимир", каза Шолц. Но..

публикувано на 12.10.24 в 10:25
Боинг 737 МАХ

Боинг планира да съкрати 17 000 работни места

Самолетостроителният гигант "Боинг" тази година стана обект на наблюдение след поредица от инциденти. Сега близо 33 000 служители продължават да стачкуват, а Компанията съобщава, че ще съкрати 10% от служителите си. Главният изпълнителен директор на "Боинг", Кели Ортберг  съобщи, че следващите месеци ще бъдат съкратени около 17 000 работни..

публикувано на 12.10.24 в 10:20

Проф. Олга Брусиловска: Русия не влезе в Украйна, за да откъсне парче от територията, а за да ни унищожи

Украйна е на прага на третата военна зима. Може би най-тежката. Може би дори решаващата. Въодушевлението, което предизвика операцията в руската Курска област през август, отминава. Бавното, но сигурно напредване на руснаците в Донбас върна подтиснатото настроение от изтощителната война. Войниците са уморени, цивилните - също. Усеща се..

публикувано на 12.10.24 в 10:20

Moody's понижи перспективата пред рейтинга на Volkswagen

Рейтинговата агенция Moody's понижи перспективата пред рейтинга на германския производител на автомобили Volkswagen Group. Късно в петък от агенцията обявиха, че перспективата се понижава от "стабилна" на "негативна" заряди "влошените оперативни резултати на най-големия производител на автомобили в Европа". Volkswagen е най-големият..

публикувано на 12.10.24 в 10:16

Бойни действия, дипломатически срещи и ураган белязаха Нобеловата седмица

Войната в Украйна Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на бойното поле "създава възможност" да се предприемат стъпки за прекратяване на войната в Украйна не по-късно от 2025 г. Той каза това в хърватския град Дубровник на срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа". През октомври, ноември и декември има..

публикувано на 12.10.24 в 09:44
Разрушения след руска атака с дронове в Запорожка област на Украйна, 28 март 2024 г.

Русия е атакувала украинската Запорожка област 425 пъти за денонощие

Русия е атакувала 425 пъти през изминалото денонощие украинската Запорожка област, като силите на Москва са взели на прицел 11 населени места в региона, предаде Укринформ, позовавайки се на информация от началника на Запорожката областна военна администрация Иван Федоров. Шолц обяви още 1,4 млрд. евро военна помощ за Украйна Съобщава се за двама..

публикувано на 12.10.24 в 09:05