Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Верстапен триумфира и в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трикратният световен шампион Макс Верстапен (Нидерландия) с „Ред Бул“ спечели състезанието за Голямата награда на САЩ във Формула 1 за трета поредна година. Победата бe 50-а в кариерата на Верстапен, трета поредна за сезона и 15-а от 18 надпревари през 2023 година. С това 26-годишният пилот изравни рекорда си за най-много успехи в една кампания.

Верстапен, който си осигури трета титла във Формула 1 още в предишния кръг в Катар, стартира от шеста позиция, но въпреки че бе затруднен, успя да се справи с противниците си и финишира за 1:35:21.362 час, за да ликува в края. Той дублира успеха си в Остин, след като спечели и спринтовото състезание по-рано през уикенда.

Втори в надпреварата за Гран при на САЩ на 2.225 секунди се нареди британският пилот на „Мерцедес“ Люис Хамилтън, а третата позиция остана за друг британец – Ландо Норис от „МакЛарън“ на 10.730 секунди.

Състезанието бе много интересно за зрителите и предложи напрегнати моменти и размени на водачеството. Ландо Норис направи добър старт и водеше в солидна част от 100-ата си надпревара във Формула 1, но Ферстапен и Хамилтън си проправиха път към върха, а той не успя да стигне до първата си победа.

„Когато стартираш шести, не е лесно. Имах проблеми със спирачките. В края разликата беше много малка. Невероятно е да спечеля победа номер 50 точно тук в Щатите“, коментира след състезанието Верстапен и добави: „Ще се опитаме да продължим да натискаме и да печелим още.“

На четвъртото място в Гран при на САЩ се нареди Карлос Сайнс (Испания) с „Ферари“ с изоставане от 15.134 секунди, а съотборникът му Шарл Льоклер (Монако), който тръгна от полпозишън, загуби лидерската си позиция от Норис още в първия завой и в крайна сметка финишира шести на 24.662 секунди от Верстапен. Льоклер единствен от пилотите в челото заложи на стратегия със само едно спиране в бокса.

Той и Сайнс бяха разделени в крайното подреждане от петия Серхио Перес (Мексико) „Ред Бул“, който остана на 18.460 секунди от Верстапен.

В генералното класиране за сезона във Формула 1 начело е шампионът Макс Верстапен с 441 точки. Втори се нарежда съотборникът му Перес с 228, а Хамилтън заема трето място с 201 точки.

„Имахме нужда от още няколко обиколки, за да атакуваме успешно“, каза седемкратният шампион Люис Хамилтън след състезанието.

„Отборът свърши много добра работа този уикенд. Допуснах грешка, но успях да се върна в голямата битка. Много съм щастлив от резултата. Чувствам се страхотно от постигнатото днес“, заяви още британецът.

Следващият кръг от Формула ще се проведе в Мексико между 27 и 29 октомври.


По публикацията работи: Христо Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лудогорец с първа точка в Лига Европа, пропусна дузпа в Пилзен

Лудогорец спечели първата си точка в тазгодишното издание на турнира Лига Европа, след като направи 0:0 при гостуването си на чешкия Виктория Пилзен. Двубоят на "Стадион места Пилзне" бе много равностоен, но най-добрият шанс за гол за бе за българския тим, който пропусна дузпа в 52-рата минута, когато капитанът Якуб Пьотровски стреля слабо и..

публикувано на 04.10.24 в 00:00

Резултати от Лига Европа и Лига на Конференциите (ОБНОВЕНА)

Резултати от днешната програма на Лига Европа и Лига на Конференциите: Мачове от втория кръг в Лига Европа: Ференцварош (Унгария) - Тотнъм (Англия) - 1:2 Хофенхайм (Германия) - Динамо Киев (Украйна) - 2:0  Лацио (Италия) - Ница (Франция) - 4:1  Макаби Тел Авив (Израел) - Мидтиланд (Дания) - 0:2 Олимпиакос (Гърция) - Спортинг Брага (Португалия) -..

публикувано на 03.10.24 в 21:57

Загорчич обяви група от 20 души за домакинството на Черно море

Треньорът на Славия Златомир Загорчич определи група от 20 футболисти за домакинството на Черно море. В нея след лечение на лека контузия се завръща Кристиян Стоянов. Ертан Томбак и Владимир Николов продължават да имат травми. Мачът на стадион "Александър Шаламанов" от 11-ия кръг на елитното ни футболно първенство е в петък, 4 октомври, от..

публикувано на 03.10.24 в 21:16

Клубове, състезатели и родители протестираха срещу ръководството на водната топка

Очаква се министърът  да се срещне и с досегашния председател на федерацията Дарий Дановски. Той предварително изрази отношение към днешния протест, че с него въвличат децата в защита на частни интереси. 

публикувано на 03.10.24 в 18:07
Елвира Краснобаева

Елвира Краснобаева: Решението ми да напусна България не е свързано с гимнастиката

"Доста е трудно решение, но то по принцип няма нищо общо с федерацията по художествена гимнастика. Има друга причина - по семейни обстоятелства се местим.  Истината е, че ще се състезавам за Армения. Трябваше ни вариант, в който да можем да живеем в Русия и го намерихме – ще живея и тренирам в Русия, но ще представям Армения. Решението ми не е..

публикувано на 03.10.24 в 12:05

Виктория (Пилзен) - Лудогорец пряко по програма "Хоризонт"

Отборът на Лудогорец гостува тази вечер на чешкия Виктория в Пилзен в мач от футболния турнир Лига Европа. Срещата е от втория кръг на основната фаза, на втория по сила турнир на континента и ще бъде предавана по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 22 часа. "Орлите" загубиха в Разград с 0:2 от Славия (Прага) в първия двубой, след което..

публикувано на 03.10.24 в 06:22
Игор Йовичевич

Игор Йовичевич: Тук сме, за да победим

Старши треньорът на Лудогорец – Игор Йовичевич, даде пресконференция преди двубоя срещу Виктория в Пилзен, в мач от втория кръг на основната фаза на турнира Лига Европа.  Хърватинът демонстрира оптимизъм, като смята, че разградчани са готови за победа. „Първите ми впечатления от организацията в клуба са много добри. Тя е на много високо европейско..

публикувано на 03.10.24 в 05:51