Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да внасяме предложение за отмяна на дерогацията на "Лукойл" до 8 ноември, каза Борисов

Борисов за сглобката: Какъв е този страх за "Лукойл", включително са готови да се скараме

Бойко Борисов
Снимка: БТА

Няма да внасяме предложение за отмяна на дерогацията на "Лукойл" до 8 ноември, когато от компанията се очаква да внесат 500 милиона лева данъци, коментира в Стара Загора пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов припомни, че на среща с лидерите на управляващото мнозинство в понеделник е уточнено в петък да се гласува ветото на президента върху Закона за енергетиката, защото тогава изтича 15-дневният срок и коментира призива на лидерите на ПП и ДБ да не се насрочва заседание, заради предизборната кампания.  

"Първо - трябва да им кажем, че ако те не дойдат, ветото на президента ще го отложим за друг ден, защото ми се вижда дори озадачаващо само заради "Лукойл" да не разгледаме ветото на президента, което е свързано със Закона за енергетиката, които ние двете партии, коалиции, некоалиции, сглобки, както искат ги наречете, сме ги гласували.

Вместо да дойдат, да отхвърлим ветото, което ще е общ успех, те казват, че ние им правим някаква PR акция", коментира Борисов.

И още: "Не мога да разбера сега какъв е този страх за "Лукойл", каква е тази подкрепа неистова, включително са готови и да се скараме.

Защо? Ние ги караме само да си платят данъците. Дерогацията важи вече от първия ден на войната, дето се вика, бензинът и нафтата ставаха 4 лева. Сега са над 3 лв. Сиреч с тази дерогация вместо да стане по-евтин за вас бензинът и дизелът, сега не става. А изведнъж: Оле, майко, какво ще стане, ако имате дерогация?"

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев и Гордана Силяновска - Давкова

Президентите на България и РСМ обсъдиха отношенията между двете държави

Президентите на България и РСМ обсъдиха на среща в София отношенията между двете държави и всички спорни теми между София и Скопие.  Това потвърди след срещата на "Дондуков" 2 Гордана Силяновска - Давкова. На въпрос кога българите ще бъдат вписани в Конституцията на югозападната ни съседка Силяновска каза, че "не е абсолютен монарх, за да промени..

публикувано на 13.09.24 в 18:57
Димитър Иванов

Димитър Иванов: Не очаквам конфликтът в ДПС да бъде разрешен със силови средства

Не очаквам конфликтът в ДПС да бъде разрешен със силови средства. В България няма политически убийства - дори Андрей Луканов беше убит по икономически подбуди, а не по политически.   Това каза пред БНР Димитър Иванов, бивш ръководител на Шести отдел на Държавна сигурност, бивш издател на вестниците "Дума" и "Земя", а сега издател на вестниците..

публикувано на 13.09.24 в 18:52

Радев със съболезнования за загиналите военнослужещи

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите военнослужещи при катастрофата.   Държавният глава е в постоянен контакт с Министерството на отбраната и ръководството на Военновъздушните сили и очаква възможно най-скоро да бъдат изяснени всички обстоятелства, довели до трагичния инцидент, съобщават от..

публикувано на 13.09.24 в 18:13

Последният ремонт на шест от самолетите L-39 е бил в периода 2013-2016 г.

Учебно-бойният самолет L-39ZA е първата машина, на която се качват курсантите, за да се научат да летят и по-късно на изтребителите, припомня авиожурналистът Димитър Ставрев. Последният основен ремонт на шест от машините е бил в периода 2013–2016 г. И с условия - удължен общ технически, в зависимост от часовете нальот и междуремонтен..

публикувано на 13.09.24 в 18:07
О.р. полк. Любен Лозанов

О.р. полк. Любен Лозанов: Не може с 30 часа полети годишно пилотите да са добре натренирани

Приема се, че при 30 пролетени часа  годишно пилотите са много добре натренирани, което не вярно . Безопасността на полетите се решава с полети! Колкото повече лети един пилот и то в трудни условия, толко   по-добре е подготвен за бойни действия и в състояние да се справи с всяка възникнала аварийна ситуация във въздуха.  Това каза пред БНР о.р...

публикувано на 13.09.24 в 17:57

Руското командване съсредоточава войските си срещу украинския град Курахове в Донбас

Руското командване съсредоточава войските си срещу украинския град Курахове в Донбас, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на сводката на Украинския генерален щаб, според която през последното денонощие именува в Кураховския сектор са били насочени 64 от общо 140 атаки на противника, регистрирани по целия 1000-километров фронт. Вторият..

публикувано на 13.09.24 в 17:56

Народното събрание ще има извънредно заседание следващия вторник

Народното събрание ще има извънредно заседание следващия вторник. Тогава ще се проведе първото гласуване на промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС. Предвидени са и две изслушвания. По въпроса за измененията на Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат изслушани вицепремиерът и министър на..

публикувано на 13.09.24 в 17:36