Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката

Снимка: БГНЕС

За днес е насрочено извънредно заседание на парламентарната Комисия по енергетика, която трябва да обсъди ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката, приет на 5 октомври тази година.

От ГЕРБ настояха и за извънредно заседание на парламента в петък, което доведе до скандал в управляващата коалиция.

Президентът Румен Радев наложи вето върху последните промени в закона за енергетиката, които предвиждат либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители. Според президента приетият закон се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълнoценна oценка на въздействието, както и не са направени необходимите модели и прогнози. Скандал в управляващата коалиция обаче породи насочването на извънредното заседание в петък. Oт ПП-ДБ  се обявиха против заседанието, защото е възможно да се използва за предизборна трибуна.

"Няма никаква пречка това нещо да се случи първият ден след втория тур", каза Атанас Атанасов. 

"След втория тур да поработим по тези важни въпроси. Ние трябва да съберем данъците от "Лукойл", трябва да се опитаме да върнем парите обратно при хората, но това трябва да се направи не на коляно не за един ден", посочи Кирил Петков.

Отговор на тези аргументи даде и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

"От това заседание ще си проличи кои парламентарни групи са на хранилката. Тези, които не дойдат да защитят интереса на българските граждани, които трябва да започнат да получават по 73 стотинки от следващия вторник. Очевидно не мислят за хората мислят за интереса на една частна компания", коментира той.

В спора се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Трябва да им кажа, че ако те не дойдат ветото на президента ще го отложим за друг ден. А какъв е този страх за "Лукойл"? Каква е тази подкрепа, неистова? Включително са готови да се скараме", заяви той.

Ако се проведе пленарно заседание в петък ще се внесе и допълнителна точка, която има за цел да се отнеме монопола на "Лукойл Нефтохим" върху складовете за горива и той да бъде прехвърлен върху държавния резерв без "Продължаване промяната" и "Демократична България", защото не може да бъде преодоляно, тъй като са нужни 121 гласа, а ГЕРБ–СДС и ДПС събират 105 гласа. 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ООН разследва смъртта на мигранти в полицейски участъци в Атина

Работна група от експерти от ООН е в Атина във връзка с разследване на случаи на смърт на мигранти в полицейски участъци през септември. Неправителствени организации насрочиха за събота митинг в подкрепа на правата на мигрантите. Държавтата телевизия ЕРТ съобщи, че проверката е предизвикана от случея със смъртта в полицейски участък в Атина на..

публикувано на 10.10.24 в 10:06
Проф. Васил Марков, директор на Центъра за древни култури към Югозападния университет

ЮЗУ - домакин на научна конференция за мегалитните култури и култови практики

Югозападният университет в Благоевград е домакин на тридневна научна конференция, посветена на мегалитните култури и култови практики. В световния форум участват учени и университетски преподаватели от 24 държави и 4 континента. Конференцията се провежда на всеки четири години, а основен  организатор е Центърът за древни култури към..

публикувано на 10.10.24 в 09:55
Проф. Вихра Миланова

Голяма част от случаите на депресия и тревожност идват от работното място

Повече от 1/3 от хората, които търсят помощ, страдат от депресия и тревожност. Голяма част от тези хора свързват този дискомфорт с проблеми на работното място. Това заяви пред БНР проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница. Днешният Световен ден на психичното здраве е с фокус именно върху работното място...

публикувано на 10.10.24 в 09:50
Борислав Сарафов

Предложиха Борислав Сарафов за главен прокурор

Кандидатурата на Борислав Сарафов за главен прокурор беше внесена на последното възможно заседание на Висшия съдебен съвет.  Предложението бе направено от Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова.  Петров посочи като мотиви професионалните и нравствени качества на Сарафов.  По думите му той има управленски опит, знание и опит в..

публикувано на 10.10.24 в 09:43

Българи напускат Ливан на борда на турски военен кораб

Асошиейтед прес съобщи, че над 2000 турски граждани и някои чуждестранни граждани, сред които българи, са започнали да се качват на борда на турски военен кораб, за да ги изведе от Ливан.  Турският десантен кораб "Байрактар" е един от конвоя от общо 5 кораба, отплували от южното турско пристанище Мерсин рано в сряда и акостирали на ливански бряг,..

публикувано на 10.10.24 в 09:43

За първи път в историята си: Кипър става за член на Съвета на ООН по правата на човека

За първи път в историята си Република Кипър бе избрана за член на Съвета на ООН по правата на човека с тригодишен мандат за периода 2025-2027 г. Страната получи 167 гласа от 189 държави-членки на международната организация, участвали в гласуването в сряда вечерта. "Голям дипломатически и политически успех" е оценката на правителството...

публикувано на 10.10.24 в 09:39

Евакуираха руско селище заради украинска атака с дронове

Руските власти евакуираха селище в автономна република Адигея заради украинска атака с дронове, съобщи в Telegram ръководителят на местната власт Мурат Кумпилов. След нападението е избухнал пожар. Няма жертви и пострадали при инцидента.  От Министерството на отбраната съобщиха, че през нощта противовъздушната отбрана е унищожила 92 украински дрона..

публикувано на 10.10.24 в 09:36