Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По времето на Димитър Петков се изграждат Орлов мост и Лъвов мост, на Марин Тодоров - жълтите павета

Кметовете на столицата от времето на Освобождението до промяната

По времето, когато градът се управлява от Христо Попов, Харалампи Тачев създава герба на столицата

2
Снимка: visualarchive.bg

Историята за някои от кметовете на столицата от времето от Освобождението насам се основава на документи, съхранявани във фондовете на  Държавен архив – София.

"Първият кмет на София от времето от Освобождението насам се казва Манолаки Ташев, определен за председател на Софийския градски съвет от тогавашния губернатор на града – Пьотр Алабин

Встъпва в длъжност на 10 февруари 1878 година. Произхожда от заможно семейство – баща му е търговец, а самият той е учил стопански науки във Виена и най-вероятно това е била причината да бъде издигнат сред софийските жители за кмет на града,  разказа за "Нощен Хоризонт" Жоржета Нончева, главен експерт в Държавен архив – София.

Манолаки Ташев е кмет за кратко – поради преждевременната му кончина. А следващият, върху когото насочва вниманието ни историкът Жоржета Нончева, е първият кмет, избран след провеждането на избори за общински съветници – Тодораки Пешов, на когото управлението на града е било поверявано двукратно.
Стигаме до времето, когато на кметския стол в столицата сяда... Димитър Петков – от 1888-ма до 1893-та година. Пръв помощник и верен другар на Стамболов – по думите на Райна Костенцева. Тя описва събитията в книгата си „Моят роден град София - в края на 19 – началото на 20 век и след това“.

Действително това е периодът, в който се оформят много от централните улици, булеварди и площади – такива, каквито ги знаем и днес. Изгражда се Лъвовият мост.
Няма как да не си сетим за един запис от Златния фонд на радиото на политикът и журналист Димо Казасов, в спомените си за стара София.

Освен Лъвовия, изгражда се по времето на Димитър Петков и Орловият мост, а София бива разделена на 5 района. Този е първият кмет, който успява да убеди общинските съветници да гласуват сключването на договор за външен заем – с Лондонска банка. 
Средствата са предназначени за благоустройството на града - Законът за местното самоуправление позволява сключването на подобни заеми. Голяма част от сумата е използвана за прокарване на канализационна мрежа и за изграждане на улици.
И ето ги първите години на XX век. И едно малко известно име – това на Христо Попов. И неговото кратко кметуване – от 1899 – 1900-та – до януари 1901 година.
Лъвов мост
По времето, когато градът се управлява от Христо Попов, Харалампи Тачев създава герба на столицата.

А кога са положени емблематичните жълти павета, внесени от Автро-Унгария? – когато кмет е Марин Тодоров. Тогава е откриването на Народния театър, на Майчин дом, започва строителството на сгради като Централната минерална баня, Халите, Градското казино, от Бояна се пуска нов водопровод…

А от едни следващи времена още две имена изплуват в съзнанието – едното е на Крум Попов, виден деец на БЗНС, кмет през 1922 – 1923. По негово време София се разделя на 6 районни кметства, министър-председател е Александър Стамболийски, приет е нов закон за Столичната община. Крум Попов загива трагично след Деветоюнския преврат – жестоко изтезаван, убит, близо до Горубляне.

И годината вече е 1925-та. Кметския стол заема Георги Маджаров, човек начетен, с много добро образование, син на публициста, дипломат и политик Михаил Маджаров, брат на писателката Анна Каменова, нека упоменем и родствената връзка с Георги Бенковски…


Георги Маджаров е инициаторът на строежа на Рилския водопровод – именно по негово настояване Народното събрание приема законопроекта за водопровода Рила-София. Също по негово време в Княз Борисовата градина се открива първият скаутски събор в България. Но е трагична съдбата и на този столичен кмет – Георги Маджаров е убит близо до Народния театър от общински служител, когото самият той е уволнил заради присвояване на средства - докато е бил управител на Минералните бани в София: става дума за о.з. полковник Тома Томов. След смъртта на Георги Маджаров баща му и близките му основават фонд за набиране на средства, които се дават на най-добрия ученик по математика, последен клас в Софийската мъжка гимназия.

А водопроводът Рила-София започва да бъде изграждан във времето на управлението на града от генерал Владимир Вазов.


След 44-та година интересен факт е, че за кратко председател на Изпълнителния комитет на Софийския градски народен съвет е бил Тодор Живков. По това време се приема първият петгодишен план за развитие на София – това, което немалка част от нас, помним като така наречената Петилетка. 

Нека споменем и името на Георги Стоилов, известен наш архитект, който е бил и председател на Световната федерация на архитектите. Докато той е кмет на столицата – 1967-1971-ва, се въвежда безкондукторното таксуване в транспорта – преди това е имало кондуктори, които минават и продупчват билетчето.

И стигаме до метрото – техническият проект за изграждането му датира от 70-те години – по времето на Иван Панев.

Строителството обаче започва по-късно – от 1986-та, когато кмет е Стефан Нинов. Александър Каракачанов пък е първият кмет след промените през 1989-та. Нека припомним, че по време на краткия му мандат, вследствие променената политическа обстановка, се създава комисия за промяна наименованията на улици, булеварди, площади.



Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40