Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Сидеров: Борисов с един удар успя да накара Ваня Григорова да се оправдава

| Интервю
Явор Сидеров
Снимка: Добрина Карамболова

Борисов с един удар успя да накара Ваня Григорова да се оправдава.

Това каза пред БНР Явор Сидеров, политически анализатор.

"Всеки прави това, което умее на й-добре. Бойко Борисов за пореден път прави впечатление на изкусен майстор на политическата игра. Той с един удар успя да накара току-що влязлата на терена на голямата политика Ваня Григорова да се оправдава, че не е искала и търсила неговата подкрепа. Не съм чул тя да е отхвърлила това публично, но вероятно ще бъде принудена да го направи. Успя да накара Корнелия Нинова да предупреждава Григорова да не се коалира по никакъв начин с ГЕРБ. Призовавайки привържениците на ГЕРБ да гласуват по съвест, Борисов остави едно амбивалентно усещане, че може би подкрепя Ваня Григорова, може би - не", уточни той.

Нито Ваня Григорова може да върне някаква държавна собственост, нито Васил Терзиев може да върне Държавна сигурност, подчерта анализаторът и добави:

"Това са чисти манипулации от страна на Борисов и тук намирам, че той е умел в това да противопоставя хората и да извлича ползи от това нещо. Това не е признак за неговата принадлежност към евро-атлантизма, от думите му за държавната собственост. Става дума за психологическа игра преди втория тур".

Според Явор Сидеров избирателната активност на местните избори до голяма степен е била "продиктувана от активното мероприятие с машинния вот":

"То наистина е пряко посегателство върху демократичния изборен процес в България и трябва да бъде наказано по най-строгия начин. Но се съмнявам, че това ще се случи".

Големият брой недействителни бюлетини той определи като провокирана манипулация:

"Смятам, че е манипулация, смятам, че е провокирана и е изгодна, защото този голям брой недействителни бюлетини идва като пряко следствие от манипулацията с машинния вот".

По думите на Сидеров и двамата кандидати в София имат "родилни петна", които ги правят неприемливи:

"При него това е произходът му, при нея - нескритият ѝ путинизъм. Това оцветява битката по малко по-различен начин. Ако беше само битка на идеи, щеше да е добър знак". 

Интервюто на Диана Янкулова с Явор Сидеров в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Маринов: Отиваме на избори, правителство няма да има с втория и третия мандат

Правителство няма да има с втори мандат, мисля, че и с трети няма да има. Отиваме на избори, прогнозира политологът Александър Маринов в интервю пред БНР. Да се отложи връчването на втория мандат за съставяне на правителство, това е много екзотично предложение, дори по високите български стандарти за екзотика в политиката, оцени той искането..

публикувано на 15.07.24 в 19:39
Снимката е илюстративна, архив.

Отлага се началото на ремонта на столичната улица "Опълченска"

Отлага се началото на ремонта на столичната улица "Опълченска", съобщиха от Столичната община. Планира се изграждане на три платна за движение, нови тротоари и улично осветление. На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул. "Опълченска" Първият етап на разширението на "Опълченска" започва след седмица Живеещи в района на..

публикувано на 15.07.24 в 19:32

Над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни

По над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни. Катаджиите са установили над 3000 нарушения, като повече от половината са за превишена скорост. 73 пътно-транспортните произшествия в област Монтана са станали през юни. От тях 22 са тежки, като са загинали двама души, а 32-ма са ранени. В сравнение с..

публикувано на 15.07.24 в 19:30

ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на втория мандат

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" настояха връчването на втория мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание са бъде отложено с 3 месеца, като предложиха парламентът да приеме декларация. Първо антикорупционни закони и решения, после разговори за правителство, беше..

публикувано на 15.07.24 в 19:09

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават още, че вече ще има директен влак по направлението Русе - Пловдив, свързващ Северна и Южна България...

публикувано на 15.07.24 в 18:43
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Зеленски също така заяви, че Русия трябва да присъства на втората среща на върха за мир в Украйна през ноември. Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември На пресконференция в Киев..

публикувано на 15.07.24 в 18:35
Йордан Цонев

Цонев: Действията на ПП-ДБ са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията

ДПС няма да подкрепи идеята за отлагане с 3 месеца на връчването на мандат за съставяне на правителство с цел законодателна дейност, каза  заместник-председателят  на парламентарната група на ДПС  Йордан Цонев и определи искането на ПП-ДБ като насилие над Конституцията. ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на..

публикувано на 15.07.24 в 18:30