Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложено е изслушването на Даниела Талева, назначена да разследва главния прокурор

Снимка: БТА

Съдията от Софийския градски съд Даниела Талева, която Прокурорската колегия на ВСС назначи за прокурор, който да разследва главния прокурор, не дойде на заседанието на Съвета, за да изложи вижданията си как да бъде организирана работата ѝ.  

Пред Пленума на Съвета по същия въпрос говориха изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов и заместник-председателят на Софийския градски съд Руси Алексиев.

Освен Талева, която се оказа, че е в болница, на заседанието не дойде и заместник председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова. Това е човекът, който всъщност преценява основателността на сигналите срещу главния прокурор и неговите заместници и задвижва механизма за разследване на обвинител номер 1. Тя и все още съдия Талева ще бъдат изслушани на следващо заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, а дотогава прокурорската колегия ще трябва да обсъди чутото до днес от Сарафов и Алексиев. Те поставиха въпроса за мястото, където ще се помещава офисът на ad hoc прокурора, който ще разследва главния прокурор, как ще бъде сформирана администрацията му, с какво деловодство ще работи тя, както и как ще бъде гарантирана нейната независимост от прокуратурата.

"Очакването на обществото е този механизъм да има възпираща функция против своеволията, които сме виждали при предишни главни прокурори", каза изпълняващият функциите главен прокурор и декларира, че подкрепя създаването му, въпреки че ще е първият, който ще бъде разследван по него:

"Няма да бъда винаги изпълняващ функциите на главния прокурор и впоследствие като редови прокурор също ще бъда щастлив и радостен да има работещи механизми срещу своеволия и злоупотреби с власт от страна на който и да е главен. Моята тревога е да не би да се създава нов някакъв механизъм и този път да създадем друга фигура, която да е безконтролна и за която трябва нов механизъм да се измисли за разследване за наказателна  отговорност, защото кой ще разследва разследващите е въпрос, който винаги се задава".

Дискусията ще продължи, а това означава, че все още е неясно във времето остава кога ще заработи този механизъм, който България отчита пред редица международни институции. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК. Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на..

публикувано на 02.10.24 в 15:29

Масова смяна на членове на СИК във Велико Търново

Започваха масовите смени на членове на секционните избирателни комисии в област Велико Търново. По искане на една от политическите партии Районната избирателна комисия вече е заменила всичките ѝ представители в 6 от 10-е общини в региона. Политическата партия е поискала смяна на 72-а свои представители в изборните секции. От Районната..

публикувано на 02.10.24 в 15:17

Данните от черната кутия на разбилия се край Граф Игнатиево самолет са предоставени на Военната прокуратура

Данните от черната кутия на учебния самолет, който се разби край Граф Игнатиево и загинаха двама пилоти, са снети успешно в Чехия и са предоставени на разследващия екип от Военната прокуратура у нас.  Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Предстои информацията да бъде анализирана и разчетена. "Комисия работи в Министерството..

публикувано на 02.10.24 в 15:13
Мирослав Зафиров

Мирослав Зафиров: Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация

Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация. За това призова в ефира на БНР Мирослав Зафиров, дипломат, политически съветник на Мисията на ООН в Израел.  "Има международни документи, върху които можем да стъпим и да водим разговори, но те не се прилагат де факто. Разрушен е международният ред". Този процес..

публикувано на 02.10.24 в 15:00

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 14:41