Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак и Илон Мъск обсъдиха бъдещето на изкуствения интелект

Снимка: Pixabay

Технологии в образованието, бъдеще, в което работата няма да бъде задължителна, както и сеещи смърт роботи, които могат да се катерят по дърветата, бяха част от темите на проведената дискусия между британския премиер Риши Сунак и милиардера Илон Мъск в рамките на срещата на върха за бъдещето на изкуствения интелект. 

Британският премиер проведе крайно необичаен разговор в Лондон със собственика на мрежата "Екс" и "Тесла" след края на двудневната среща в Блечли парк. В обширната дискусия те говориха за Лондон като технологичен център, за свързаната с изкуствения интелект индустрия и за положителната роля, която технологията може да играе. 

Двамата обаче засегнаха и по-тъмната страна на дебата. Мъск, който е милиардер, технологичен инвеститор и изобретател, е вложил пари във фирми за изкуствен интелект и е използвал технологията в своите безпилотни автомобили "Тесла", но в същото време изрази страховете си, че това може да застраши обществото и самото човешко съществуване. 

Иначе на самата среща на върха беше постигната договореност най-напредналите технологични компании да позволят на правителствата да проверяват техните инструменти за изкуствен интелект за първи път. Както обяви самият Риши Сунак, той като министър-председателят се стреми да се бори със заплаха, която според него е потенциално толкова сериозна, колкото е ядрената война. Компаниите, включително Meta, Google Deep Mind и OpenAI, се съгласиха да позволят на регулаторите да тестват най-новите им продукти с изкуствен интелект, преди да ги предложат на обществеността, като ход, който евентуално ще забави надпреварата за разработване на системи, които могат да се конкурират с хората.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Бийтълс" с нова песен, създадена с помощта на изкуствен интелект

Дългоочакваната нова и последна песен на Бийтълс „Now and Then“, включваща и четиримата членове, ще бъде пусната следващата седмица благодарение на същата технология за изкуствен интелект (AI), която беше използвана за подобряване на звука в документалния..

публикувано на 27.10.23 в 08:54

"Перспективата изкуствен интелект" - за същността на съвременния изкуствен интелект

" Изкуственият интелект нахлува в живота ни като буря. Някои са развълнувани от новите възможности, които тази мощна технология предлага. Други се страхуват за работните си места. Хората в бизнеса са объркани от шумотевицата около изкуствения интелект и..

публикувано на 20.10.23 в 13:35

Amazon ще засили използването на изкуствен интелект и роботи в логистичните си складове

Технологичният гигант Amazon.com Inc. засилва използването на изкуствен интелект и роботи в своите логистични складове, съобщи в сряда "Уолстрийт джърнъл". Компанията заяви, че ще интегрира своята роботизирана система Sequoia в своите складове,..

публикувано на 18.10.23 в 14:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Комисар Васил Паргов

Петима са задържани за купуване на гласове и търговия с вот в Кюстендилския регион

Петима са задържани за 24 часа при специализираната полицейска операция за гарантиране политическите права на гражданите и противодействие на нарушенията на изборното законодателство на територията на Кюстендилския регион, обявиха днес от..

публикувано на 02.10.24 в 17:08
Войници от армията на Босна и Херцеговина

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност заради имейл, изпратен от IP адрес от България

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност на военни и обекти и обекти от военната промишленост заради получени заплахи вчера от IP адрес в България, съобщава босненското издание „Дневни аваз“, като се позова на..

публикувано на 02.10.24 в 16:59
Иранският президент Масуд Пезешкиан.

Иранският президент: Ако Израел не спре с престъпленията си, ще получи суров отговор

Иранският президент Масуд Пезешкиан каза, че "ако Израел не спре с престъпленията си",  то еврейската държава ще получи суров отговор, предаде Ройтерс. Той говори ден след ракетната атака на Иран срещу Израел и последвалото изявление на  и зраелският..

публикувано на 02.10.24 в 16:53
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове,..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Танкове на израелската армия близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

Сражения между израелски военни и бойци на "Хизбула" на ливанска територия

Израелската армия съобщи, че 22-годишен израелски военнослужещ  е бил убит в сражение на ливанска територия,  предадоха Асошиейтед прес и АФП.  Това е първото такова съобщение , откакто преди два дни Израел започна сухопътна операция в Ливан...

публикувано на 02.10.24 в 16:39

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА...

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по..

публикувано на 02.10.24 в 15:50