Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Болярово, избран с над 70% подкрепа, ще работи за откриване на туристическо КПП в района на село Странджа

"Аз съм работил добре с много правителства"

| Интервю
Община Болярово
Снимка: Радио Стара Загора

Някои от кметовете бяха избрани с рекордна подкрепа на проведените местни избори. Сред тях е досегашният кмет на община Болярово Христо Христов, който спечели  убедително изборите за осми пореден път. Той получи подкрепата на 77,75% от гласоподавателите.

"Хората преценяват кой им решава проблемите. Всичко е много труд и внимание", разкри той формулата на успешното управление пред БНР. 

Много неща са случиха на територията на общината в предишните 7 мандата, посочи кметът. 

"Приоритет са социалните услуги. Голяма част от населението е възрастно. Ние бяхме и една от първите малки общини, които отмениха таксите за детските градини. Имаме 4 социални заведения, които изградихме в този период. Проектът "Топъл обяд“ вече обхваща над 320 човека от нашата община. Осигуряваме социален асистент и домашен помощник. Подпомагаме социално слабите деца в началото на учебната година".

По време на осмия си мандат кметът е обещал да се захване с още няколко неща

"Сред тях е отварянето на малко туристическо КПП в района на село Странджа, който може да се оживи. Достъпът до Истанбул ще е по-пряк.

Ще работим и на територията на община Болярово, в село Стефан Караджово, където има минерална вода, да бъде отдадена на концесия. 

Успяхме да сменим водопроводните системи на 5 села, има още 15, които трябва да се подменят. В 4 места имаме готови технически проекти". 

Христо Христов отчете, че бежанският поток в граничната община е увеличен. Смята, че е необходима по-сериозна охрана на района и трябва да бъде върнато граничното полицейско управление, което е било закрито по времето, когато Бойко Рашков беше вътрешен министър.

Аз съм работил добре с много правителства, посочи кметът. 

Бюджетът на община Болярово за 2023 година, приет през септември, е в размер на 14 милиона, каза той. 

"Не са малко, но са недостатъчни. Имаме подготвени проекти. За 4 години бяха реализирани около 18 милиона по проекти в инфраструктура, образование и култура".

Цялото интервю на Снежана Иванова с Христо Христов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите разпределиха председателските места в постоянните комисии

Парламентарно представените формации си разпределиха председателските места в постоянните комисии, научи БНР от свои източници.  Най-много – седем, получава ГЕРБ –СДС. Техни представители ще ръководят комисиите по правни и конституционни въпроси, енергетика, отбрана, по външна политика, по вътрешна сигурност и обществен ред, социалната и..

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Тридесет постройки изгоряха при големия пожар край с. Отец Паисиево, община Калояново

Тридесет постройки изгоряха при голям пожар край село Отец Паисиево в община Калояново , сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  "Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото", обясни..

публикувано на 16.07.24 в 18:32

Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки

Пожар в сухи треви и храсти край свищовското село Ореш се прехвърли в населеното място, засегнати са къщи и селскостопански постройки. Все още няма информация за пострадали хора.  Три са сериозните пожари в Свищовско този следобед. Пожарникари от цялата област гасят огнища в селата Горна Студена, Царевец и Ореш. Огънят в Ореш вече е вътре в..

публикувано на 16.07.24 в 18:00

Пожарът край граничните села Коприва, Цървен дол и Преколница е ограничен

Пожарът край граничните села Коприва, Цървен дол и Преколница, който възникна на 11 юли и вече е обхванал около 650 декара - непосредствено до границата със Северна Македония, вече е локализиран и ограничен от четирите страни.  През нощта ще има дежурни екипи, които да следят за евентуално ново активизиране на тлеещи огнища. Това казаха от..

публикувано на 16.07.24 в 17:59

Пожарът в пограничното село Горска поляна не заплашва компресорната станция "Странджа"

Пожар пламна в ранния следобед до ямболското погранично село Горска поляна, в близост до компресорната газоизмервателна станция "Странджа". Огънят се е разпрострял на площ от около 3000 декара, но засега няма опасност да прехвърли границата с Турция. Пожарът е пламнал около 14:00 часа и бързо се е разраснал, към момента на място са 6..

публикувано на 16.07.24 в 17:53
Снимката е илюстративна

От началото на юли в Плевенска област са горели над 200 пожара

От началото на юли в Плевенска област са горели над 200 пожара, което е в пъти повече от същия период на миналата година.  Най-често причината за пожарите е небрежност при боравене с открит огън, запалване на растителни отпадъци, небрежност при тютюнопушене. Има и умишлено опожаряване на сухите тревни площи с цел тяхното почистване. Само през..

публикувано на 16.07.24 в 17:28
Хеликоптерът Ми-17 на ВВС, участващ в гасенето на пожара в района на Стара Загора, беше пренасочен към Стрелча.

Десетки доброволци от Пазарджишко са включени в гасенето на пожара в Стрелча

Десетки доброволци от Пазарджишко са включени в гасенето на пожара в землището на община Стрелча. Ясен Цветков - председател на Националната асоциация на доброволците в Република България, информира: "Пожарът се увеличава, обхванал е голям боров масив, така че се изискват спешни мерки и организация. За съжаление, цяла седмица вече ще стане. Доброволци..

публикувано на 16.07.24 в 17:27