Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различна ли е България след тези избори?

| Интервю
Петя Георгиева, Алексей Пампоров и Стоил Стоилов
Снимка: Ирина Недева

Васил Терзиев печели оспорваната кметска надпревара в София, показват окончателните резултати при обработени 100% от протоколите. За издигнатия от коалицията ПП-ДБ-Спаси София кандидат са гласували 175 044 столичани. 

Резултатите от изборите в страната се тълкуват по различен начин от всяка политическа сила. 

За гл. ас. Петя Георгиева, Департамент по политически науки на НБУ, голямата изненада е доброто представяне на Ваня Григорова в столицата.

Социологът доц. Алексей Пампоров, Институт по философия и социология на БАН, смята, че демокрацията в някакъв смисъл се е завърнала. 

"Хората не гласуваха като коне с капаци".

Изборният експерт Стоил Стоилов, бивш член на ОС на ЦИК и наблюдател, приема като изненада "това тръшкане и късане на ризи по повод недействителните гласове". 

"Тези, които направиха машинното гласуване задължително, за мен бяха много голямо разочарование. Машинното гласуване въведе един образователен и технологичен ценз, който изгони доста хора", отбеляза той пред БНР. 

Петя Георгиева посочи, че партиите прибягват до промени в изборните правила, когато са в контекст на несигурност. 

Алексей Пампоров пък смята, че машините са прекратили купуването на гласове. 

"Те прекратиха добавянето на бюлетини в чували".

Стоил Стоилов каза в предаването "Хоризонт до обед", че видеонаблюдението и отворило големи въпросителна. 

"Някои СИК представляват други ментални ценности. Докато виновните не получат бой по главата от съдебната система, ние няма да прогресираме".  

Петя Георгиева отбеляза, че в малките населени места селекцията кой ще ни представлява е на случаен принцип. 

"Трябва хората в комисиите да не са от същото населено място". 

Анализаторите коментираха развоя на събитията в Благоевград, където вече има нов кмет.

Трябва да поставим Благоевград отново на инвестиционната карта на България, обяви пред БНР новият кмет Методи Байкушев. Той е кандидатът на коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България". Спечели битката за кметския пост на балотаж  с 13 611 гласа или 50.21%.

Втори в надпреварата е независимият кандидат, подкрепен от ГЕРБ, Илко Стоянов. Своят вот за него са дали 12 805 души - 47,24%. 

Петя Георгиева смята, че между двата тура в Благоевград се е създала широка коалиция от всички, които са били срещу основния кандидат и са извели на преден план едно ново лице.

Според Пампоров, това е типичен антивот. 

"Той не е за Байкушев, а е анти-ГЕРБ". 

В Русе пък досегашният кмет Пенчо Милков от БСП запазва доверието на избирателите и печели нов мандат. На балотажа той излезе срещу кандидата на ГЕРБ Иван Иванов. 

Таня Христова от ГЕРБ остава кмет на Габрово с убедителен резултат. По-малко от една четвърт от имащите право на глас габровци дадоха своя вот на балотажа. Местните хора коментират, че ниската избирателна активност "наказва всички". 

Петя Георгиева отбеляза, че Габрово е единственият областен център, в който жена спечели надпреварата. 

Стоилов коментира ниската избирателна активност. 

"Този въпрос тежи тежко през последните 20 години".

Той обясни, че се дължи и на начина, по който се съставят избирателните списъци. 

"Ако искаме да разтърсим малко по-сериозно избирателния процес, може да вземем сегашния избирателен списък на действително гласувалите, да го обявим 6 месеца по-рано, да го отворим за дописване и да го заключим". 

За Пампоров в Габрово няма изненада. Той обаче посочи, че България трябва да преосмисли "дискриминационното си отношение към жените в политиката".

Цялото интервю на Ирина Недева с Петя Георгиева, Алексей Пампоров и Стоил Стоилов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С почти 1000 т повече розово масло е произведено у нас спрямо миналата година

10 335 т розов цвят са произведени у нас тази година, което е с почти 1000 т повече спрямо миналогодишната реколта - отчитат от Консултативният съвет по маслодайна роза. В България има регистрирани близо 3 000 розопроизводители, 53 са дестилериите на розово масло, с годишен капацитет за преработка на повече от 15 000 тона розов цвят...

публикувано на 04.10.24 в 08:09
Весела Банова

Весела Банова: Вече няма деца, на които животът да минава в институция

Развитието на социалните услуги за деца и семейства е едно от постиженията ни в последните десетилетия. Тези социални услуги са многобройни към ден днешен, достъпни за всички родители в страната. Този коментар направи в интервю за БНР психологът Весела Банова, основател на Сдружение "Дете и пространство". Сдружението отбелязва своята..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Цените на петрола се стабилизираха

Цените на петрола на международните пазари се стабилизираха след започналото покачване в отговор на притесненията от задълбочаване на кризата в Близкия изток. На фона на прогнозите за възможния отговор след изстреляните ракети от Иран срещу Израел - котировките на суровия петрол се повишиха с 10 процента. Цената на петрола на..

публикувано на 04.10.24 в 07:47

130 години от основаването на читалище "Светлина" в град Априлци

Народното читалище "Светлина 1894 г". – в град Априлци отбелязва днес и утре 130 години от своето създаване с откриване на паметник на основателите си, изложба и концерти. Читалището е духовно и културно средище и в момента към него има датски духов оркестър, детска вокална група, хор за народно пеене, танцов състав, клуб За народни..

публикувано на 04.10.24 в 07:44

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици..

публикувано на 04.10.24 в 07:36
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

121 г. от рождението на Джон Атанасов отбелязват в Ямбол и в с. Бояджик

Кулминацията на събитията, посветени на 121-вата година от рождението на Джон Атанасов - ще бъде днес в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра. Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто баща е роден в село Бояджик, но 13-годишен заминава за САЩ заедно с чичо си. Събития..

публикувано на 04.10.24 в 07:36
Опустошения в Дахие - контролирано от

Израел продължава атаките срещу цели на "Хизбула" в Ливан

Израелските въоръжени сили продължават атаките срещу цели на "Хизбула" в околностите на  ливанската столица Бейрут. Взривове отекнаха тази нощ край международното летище в Бейрут, което се намира в близост до квартал "Дахия", известен като бастион на шиитската организация. Израелските военни издадоха разпореждане за евакуация на конкретни..

публикувано на 04.10.24 в 07:24