Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Наталия Киселова: Съдът може да спре Терзиев да положи клетва, ако жалбоподателите поискат

При оспорване на вота трябва да се представят конкретни данни и обстоятелства, поясни конституционалистът

| Интервю
доц. Наталия Киселова
Снимка: Силвия Великова

Всеки участник в изборите може да поиска да се прегледа законосъобразността на проведения избор. При оспорване трябва да се представят конкретни данни и обстоятелства.

Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" относно заявката на щаба на Ваня Григорова да оспори вота от балотажа в София.

"Ако преминат към реално оспорване – тогава ще трябва да посочат за всяка отделна секция проблеми в протокола, в изчисляването на резултатите."

Теоретично е възможно да има разлика между преписите от протокола след приключването на изборния ден и онова, което впоследствие е качено на сайта на ЦИК, отбеляза конституционалистът.

Броене на бюлетините в съдебната зала може да има по преценка на съда, уточни доц. Киселова. Ако има такива разминавания и те посочат конкретните секции и грешките в тях, съдът може да брои сам, може да използва и вещо лице, посочи преподавателят в предаването "Преди всички".

Не става дума за всички секции, а само за онези, които са изрично посочени, допълни тя.

Запитана може ли съдът да ползва паметта на машините за гласуване, Киселова изтъкна, че "това вече ще е преценка на съда".

По думите ѝ "до т.нар. заветни флашки се стига, когато не се вижда какво е изписано" на бюлетините.

Доц. Киселова изрази притеснения, че членовете на СИК до един момент не са полагали печати на бюлетините от машинното гласуване, което би повлияло върху намаляване или увеличаване на действителните гласове за даден кандидат.

"Възможно е да има такива случаи. Избирателят е изпълнил онова, което се изисква от него. Проблем е на СИК - бюлетината да е недействителна по смисъла на Изборния кодекс. Възможно е тук да има игра с числата."

Ако бъде подадена жалба за оспорване на изборите в София, това не спира изпълнението на решението на ОИК, с което тя обяви избора на Васил Терзиев, обясни конституционалистът.  

"Само ако има изрично искане от жалбоподателите, съдът може да спре той да положи клетва."

Сроковете за съдебните процедури са такива, че процесът по оспорване може да продължи до Нова година, обобщи доц. Наталия Киселова. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В село Люти брод се проведе празника на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36

Фотографът Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в XI Международен фотосалон Пловдив 2024

Плевенският фотограф Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в тазгодишния XI Международен фотосалон Пловдив 2024. Международното жури присъди на Бенджи Златен медал на Международната федерация за фотографско изкуство - FIAP и купата на салона за фотографията „Потоп 1“. Бенджи е добре познат във фотографските среди, работил е за..

публикувано на 18.08.24 в 06:16
Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Ще наблегнем на производствения център за сол на Провадия-Солницата

През 2024 та се навършиха 20 години от началото на разкопките на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата (5600-4350 г. пр. Хр.). Започна поредният, двадесети сезон на археологическите проучвания и екипът, ръководен от проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на БАН е вече на терена...

публикувано на 13.08.24 в 14:56