Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири отбора си гарантираха предсрочно класиране за елиминациите в Лига на конференциите

Брюж
Снимка: БТА

Четири отбора си гарантираха участие във фазата на елиминациите в турнира Лига на Конференциите два кръга преди края. Сега това направи белгийския ФК Брюж, както и Виктория (Пилзен, Чехия), ПАОК (Солун, Гърция) и Айнтрахт Франкфурт (Германия), които си гарантираха участие в ранната сесия. Важни намеси за ПАОК, който направи 2:2 с Абърдийн у дома, имаше българският национал Кирил Десподов. Крилото от Кресна сервира на 10-ия метър топката на бразилеца Тайсон за 1:1, а иначе остана на терена 81 минута.

В група Н пък Лудогорец събра 6 точки, на 3 от лидера Фенербахче, когото победи днес с 2:0 в Разград. 2-и е Нордселанд със 7.

21-годишният нигерийски нападател Гифт Еманюел Орбан реализира хеттрик при успеха на Гент над исландския Брейдаблик в група В с 3:2. С успеха "синьо-белите бизони" събраха 10 точки, но все още не са си гарантирали участие, тъй като Макаби (Тел Авив) и Зоря (Луганск, Украйна) ще играят първата среща по програма изтеглена за декември. Тя беше преместена заради войната между Израел и групировката Хамас, започнала на 7-и октомври.

Двата отбора изиграха реално втората среща и израелците спечелиха с 3:1 с един гол на Дерик Лукаасен и два на Дор Перец, като и трите попадения бяха реализирани през първото полувреме. Четвърт час преди края на срещата Данило Алефиренко върна едно попадение за украинците на стадиона в полския град Люблин.

В Исландия Орбан откри резултата в 6-ата минута, но домакините обърнаха хода на мача с два бързи гола в рамките на 120 секунди. Джейсън Сванторсон най-напред изравни в 16-ата минута, а след това вкара и втори гол. През втората част обаче нови два гола на Орбан - първият от дузпа, осигуриха успеха на белгийците.

 ФК Брюж си гарантира участие в следващата фаза след 2:0 над Лугано (Швейцария) в група D. Синьо-черните имат 10 точки на върха в потока, Лугано е 3-и с 4, но вече има две загуби от белгийския тим.

Бившият нападател на Лудогорец Игор Тиаго откри резултата за домакините от дузпа в 62-ата минута, след като Хадж Мохамед от гостите фаулира Тайджон Бюканън. Малко след това съдията отсъди втора дузпа за домакините, но испанецът Феран Хутгла пропусна. В 6-ата минута на добавеното време обаче капитанът и звезда на тима Ханс Ванакен вкара много красиво от фаул и оформи крайното 2:0.

Бодьо Глимт върви към класиране след успеха с 2:1 над Бешикташ като гост и вече има 7 точки, докато турците са последни с 1.

Астън Вила вече има 9 точки в група Е, след като обърна АЗ Алкмаар (Нидерландия) с 2:1. Англичаните се изравниха с Легия (Варшава) в потока, които по-рано днес удариха Зрински Мостар (Босна и Херцеговина) с 2:0.

Националът Оли Уоткинс с глава вкара за 2:1 10 минути преди края и подпечата победата на тима на Унай Емери.

Седем минути след началото на второто полувреме гръцкият нападател Вангелис Павлидис откри за гостите от Алкмаар с великолепно изпълнение. В 61-ата минута Диего Карлос с глава изравни, за да дойде и обрата 20 минути след това. Легия и Астън Вила се нуждаят от точка, за да се класират напред, но двата отбора вероятно ще се борят за 1-ата позиция, която ще им спести участие в един кръг напролет.

Турнир на УЕФА Лига на Конференциите, групова фаза - 4-и кръг:
Група А:
Слован (Братислава, Словакия) - Лил (Франция)        1:1
Олимпия (Словения) - КИ Клаксвикар (Фарьорски острови)    2:0
Класиране: Лил - 8 точки, Слован Бр - 7, Клаксвикар - 4, Олимпия - 3
Група В:
Брейдаблик (Исландия) - Гент (Белгия)          2:3
Зоря Луганск (Украйна) - Макаби ТА (Израел)    1:3
Класиране: Гент - 10, Макаби (Тел Авив) - 9, Зоря - 4, Брейдаблик - 0
Група С:
Астана (Казахстан) - Балкани (Косово)            0:0
Виктория (Пилзен, Чехия) - Динамо З (Хърватия)   1:0
Класиране: Виктория - 12, Балкани и Астана по 4, Динамо (Загреб) - 3
Група D:
Бешикташ (Турция) - Бодьо Глимт (Норвегия)        1:2
ФК Брюж (Белгия) - Лугано (Швейцария)             2:0
класиране: ФК Брюж - 10, Будьо Глимт - 7, Лугано - 3, Бешщикташ - 1
Група Е:
Легия (Варшава, Полша) - Зрински Мостар (Босна/Херц)  2:0
Астън Вила (Англия) - АЗ Алкмаар (Нидерландия)        2:1
класиране: Легия Варшава - 9, Астън Вила - 9, Зрински - 3, АЗ Алкмаар - 3
Група F:
Чукарички (Сърбия) - Фиорентина (Италия)         0:1
Ференцварош (Унгария) - Генк (Белгия)            1:1
класиране: Фиорентина - 8, Генк и Ференцварош - 6, Чукарички - 0
Група G:
ПАОК (Гърция) - Абърдийн (Шотландия)                   2:2
ХИК Хелзинки (Финландия) - Айнтрахт (Франкфурт, Герм)  0:1
класиране: ПАОК - 10, Айнтрахт - 9, Абърдийн - 2, ХИК Хелзинки - 1
Група Н:
Нордселанд (Дания) - Спартак Търнава (Словакия)        1:1
Лудогорец (Разград, България) - Фенербахче (Турция)    2:0
класиране: Фенербахче - 9, Нордселанд - 7, Лудогорец - 6, Спартак Търнава - 1

По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джесика Пегула

Джесика Пегула отпадна от Откритото първенство на Великобритания

Петата поставена Джесика Пегула (САЩ) отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Пегула претърпя поражение от отстранилата по-рано на турнира в Лондон и Виктория Томова китайка Синю Ван с 4:6, 7:6(9), 1:6 за два часа и 12 минути игра. Ван пласира 38 печеливши удара, комбинирани с 33 непредизвикани грешки на..

публикувано на 04.07.24 в 20:10
Новак Джокович

Новак Джокович даде сет, но се класира за третия кръг на Уимбълдън

Седемкратният шампион Новак Джокович се класира за третия кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставеният под номер 2 в схемата сърбин победи участващия с "уайлд кард" представител на домакините Джейкъб Фърнли с 6:3, 6:4, 5:7, 7:5 за три часа на корта. 22-годишният британец е номер 277 в световната ранглиста и за първи път..

публикувано на 04.07.24 в 20:06
Максим Манолов

Максим Манолов на финал на 200 метра бруст във Вилнюс

Максим Манолов се класира за финала на 200 метра бруст на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс (Литва).   След бронзовия медал на 50 метра бруст вчера, състезателят на ПСК Черно море атакува ново влизане в топ 8 и успя, след като финишира с шесто време за 2:14.01 минути  в полуфиналите на 200 метра бруст. С..

публикувано на 04.07.24 в 20:02
Дилан Грьоневехен

Грьоневехен спечели 6-ия етап от Тур дьо Франс, Погачар остава начело

Нидерландецът Дилан Грьоневехен от отбора на Джайко Алула стана победител в шестия етап от колоездачната обиколка на Франция - 163,5 километра от Макон до Дижон. 31-годишният Грьоневехен стигна до първата позиция с финален спринт, в който успя да изпревари белгиеца Яспер Филипсен (Алпецин-Декьонинк) и еритрееца Биниам Гирмай (Интермарше)...

публикувано на 04.07.24 в 19:27
Адриан Андреев

Адриан Андреев четвъртфиналист в Карлсруе

Адриан Андреев се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Карлсруе (Германия) с награден фонд 74 825 евро. Андреев победи във втория си двубой участващия с "уайлд кард" представител на домакините Юстин Енгел с 4:6, 6:4, 6:0 за близо два часа на корта. Българинът загуби първия сет, но във втората част..

публикувано на 04.07.24 в 19:18
Хуберт Хуркач

Хуркач се контузи и приключи с Уимбълдън

Номер 7 в световната ранглиста по тенис Хуберт Хуркач (Полша) получи контузия в тайбрека на четвъртия сет срещу французина Артюр Фис и отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания. Хуркач изоставаше с 6:7(2), 4:6, 6:2, 6:6, а при 7:7 точки плонжира за воле на мрежата и спечели разиграването и стигна до сетбол, но при..

публикувано на 04.07.24 в 19:12
Максим Манолов (отпред, вдясно)

Максим Манолов с бронз на eвропейското първенство по плуване за юноши

Максим Манолов (Черно море, Варна) спечели бронзов медал на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс, Литва.   Манолов се качи на почетната стълбичка в дисциплината 50 метра бруст.  Във финала българинът финишира за време 27.89 секунди и отстъпи само на 16-годишния турчин Нусрат Алахверди с 27.60 секунди и Субаир Билтаев от..

публикувано на 04.07.24 в 06:26