Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важни победи за Рейнджърс и Бетис в турнира Лига Европа

Рейнджърс - Спарта Прага
Снимка: БТА

Байер (Леверкузен) е единственият отбор в турнира Лига Европа, който си е гарантирал участие във фазата на елиминациите на турнира през пролетта на 2024-а година, но дори и те все още не знаят дали ще пропуснат плейофа или не. Втория турнир на УЕФА ще има своята развръзка в последните два кръга.

Лукас Пакета осигури победата на Уест Хям с 1:0 над Олимпиакос в група А на турнира. Бразилският полузащитник се разписа от воле в 73-ата минута, засичайки центриране на Джеймс Уорд-Праус. По този начин лондончани събират 9 точки и вървят на върха заедно с германския Фрайбург, който по същото време съсипа с 5:0 сръбския ТСК Бачка Топола.

Неспиращият да се движи отбор на Олимпиакос се оказа костелив орех в първите 45 минути и максимално ограничиха атаките на домакините. Но Пакета - най-добрият на терена, се възползва от чудесния пас на бившия халф на Саутхямптън, който го вкара с тока в наказателното поле. Голът първоначално не беше зачетен, след като съдията на тъча маркира засада. Но главният Матей Юг от Словения, който беше вбесил домакините с някои свои отсъждания, прегледа атаката с помощта на ВАР и го потвърди.

Максимилиан Егещайн вкара един и подаде за още два за успеха на Фрайбург, който заедно с Уест Хям е съвсем близо до класиране пред. Германците имаха контрол през цялото време и в 16-ата минута Мелвин Рол наказа неподготвения вратар Велко Илич. Егещайн подаде за първия гол, а в 55-ата и сам вкара след двойно подаване с Винченцо Грифо. Ноа Вайсхаупт се разписа в 69-ата, а Егещайн подаде и на Жуниор Адаму десетина минути преди края за 4:0. Рицу Доан оформи крайното 5:0 в добавеното време.

В група В Марсилия излезе начело с 8 точки, след като победи АЕК (Атина) с 2:0 край Акропола. В 25-ата минута Шансел Мбемба се извиси и засече с глава центриране от корнер на Клаус, давайки аванс на гостите.

Атиняни се вдигнаха на щурм в стремежа си да изравнят, но Петрос Манталос и Орбелин Пинеда изтърваха. В добавеното време обаче Исмаила Сар оформи успеха на французите, след като вкара на празна врата. Брайтън в тази група е със 7 точки, а АЕК е с 4.

Ефектът от новия треньор на Рейнджърс Филип Клеман вече започва да се усеща. Рейнджърс победи Спарта Прага с 2:1 на "Айброкс", за да започне още едно приключение в Лига Европа. Сините сега просто се нуждаят от домакинска победа срещу Арис Лимасол следващия път, за да отидат във фазата на елиминациите. Голове на Данило и Тод Кантуел осигуриха победа срещу чехите, които отговориха през второто полувреме с точен удар на Лукас Хараслин.

За домакините победата можеше да е и по-убедителна, но съдиите отмениха друг гол на Данило с помощта на системата ВАР. Но не само това, те имаха и още положения, пропуснати от младока  Рос МакКосланд, както и от Кантуел. Данило уцели и гредата, но в края на срещата чехите се вдигнаха на щурм и можеха и да изравнят, ако не беше брилянтното спасяване на вратаря Джак Бътланд срещу Хараслин.

По същото време в групата Бетис размаза шампиона на Кипър Арис (Лимасол) с 4:1 и води в група С с 9 точки. Шотландците имат 7, а Спарта е с 4. Кипърският тим е последен с една.

Турнир на УЕФА Лига Европа, срещи в груповата фаза - 4-и кръг:
Група А:
Фрайбург (Германия) - Бачка Топола (Сърбия)    5:0
Уест Хям (Англия) - Олимпиакос (Гърция)        1:0
Класиране: Уест Хям и Фрайбург по 9 точки, Олимпиакос - 4, Бачка Топола - 1
Група B:
Аякс (Нидерландия) - Брайтън (Англия)           0:2   
АЕК Атина (Гърция) - Марсилия (Франция)         0:2
Класиране в групата: Марсилия - 8, Брайтън - 7, АЕК Атина - 4, Аякс - 2
Група С:
Бетис (Испания) - Арис Лимасол (Кипър)            4:1
Глазгоу Рейнджърс (Шотландия) - Спарта Прага (Чехия)    2:1
Класиране: Бетис - 9, Рейнджърс - 7, Спарта - 4, Арис - 3
Група D:
Аталанта (Италия) - Щурм Грац (Австрия)           1:0
Спортинг (Лисабон, Португалия) - Ракув (Полша)    2:1
Класиране: Аталанта - 10, Спортинг Лисабон - 7, Щурм Грац - 4, Ракув - 1
Група Е:
ЛАСК (Австрия) - Унион Сен Жилоаз (Белгия)    3:0
Тулуза (Франция) - Ливърпул (Англия)          3:2
Класиране: Ливърпул - 9, Тулуза - 7, Унион Сен Жилоаз - 4, ЛАСК - 3
Група F:
Рен (Франция) - Панатинайкос (Гърция)         3:1
Макаби Хайфа (Израел) - Виляреал (Испания)    1:2
класиране: Рен - 9 (4), Виляреал - 6 (3), Панатинайкос - 4 (4), Макаби Хайфа - 1 (3)
Група G:
Сервет (Швейцария) - Шериф (Тираспол, Молдова)    2:1
Славия Прага (Чехия) - Рома (Италия)              2:0
класиране: Славия Прага и Рома по 9, Сервет - 4, Шериф - 1
Група Н:
Карабах (Азербайджан) - Байер Леверкузен (Германия)  0:1
Хекен (Швеция) - Молде (Норвегия)                    1:3
класиране: Байер Леверкузен - 12, Карабах и Молде по 6, Хекен - 0

По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ина Ананиева: Не знам дали ще остана треньор на ансамбъла след Игрите в Рио

Ина Ананиева: На Олимпиадата пожелавам късмет на момичетата ни, но той идва при подготвените

Тя е  един от най-успешните треньори в съвременната история на българската художествена гимнастика, извела българския ансамбъл до абсолютна световна титла след 18-годишна пауза, както и до бронзовия медал на олимпиадата в Рио де Жанейро. Знае какво е целият ти свят да рухне - преживяла го е не веднъж, а два пъти. Знае какво е да преминеш през целия път..

публикувано на 30.06.24 в 17:15

Стилияна Николова с четири златни отличия на турнир по художествена гимнастика в Кайро

Абсолютната европейска шампионка по художествена гимнастика от Будапеща 2024 Стилияна Николова спечели златните медали на финалите на всичките четири уреда на международния турнир "Pharaohs Cup" 2024 в Кайро (Египет). Възпитаничката на Валентина Иванова извоюва титлите на обръч с резултат от 36.350 точки, на топка с 34.800, на бухалки с 34.700 и на..

публикувано на 30.06.24 в 16:58
България - национален отбоп по естетическа гимнастика (жени)

Злато за състезателките ни по естетическа гимнастика на СК в Испания

Националният отбор на България спечели златните медали на Световна купа по естетическа групова гимнастика в Тарагона (Испания). Възпитаничките на Кристина Ташева в състав Сияна Табакова, Карина Нейкова, Катрин Тасева, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева събраха 57.100 точки от двете изигравания, след..

публикувано на 30.06.24 в 16:16
Никола Цолов

Никола Цолов е шести в Австрия

Българският пилот в автомобилната Формула 3 Никола Цолов за първи път в кариерата си завърши състезателен уикенд с две класирания в точките, след като днес той остана на 6 място в дългото състезание на пистата "Ред Бул Ринг". Вчера триумфира в спринтовия старт. Цолов стартира десети днес и се ориентира перфектно в хаотичните първи завой, за..

публикувано на 30.06.24 в 11:53
Мария Николова

Мария Николова със 7-а победа и рекорд в Обиколката на Витоша

Мария Николова направи голямото си завръщане с уникален рекорд и пореден  триумф в Обиколката на Витоша. След като два сезона тя пропусна емблематичната надпревара заради стартове в чужбина, днес тя записа седмата си победа в 100-километровото свръх изпитание и стана първата обиколила планината с бягане под 9 часа. За феноменалното постижение..

публикувано на 30.06.24 в 11:24
Георги Аспарухов и Никола Котков

Левски отбеляза 53 години от загубата на великите Георги Аспарухов и Никола Котков

Футболният Левски отбеляза 53 години от трагедията на Витиня, при която загинаха легендите на клуба Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. Българският футбол скърби за двама от най-добрите футболисти в историята. "Днес се навършват 53 години след трагедията на Витиня. Ден, в който се покланяме пред двама велики спортисти и личности – пример..

публикувано на 30.06.24 в 11:19
Таня Богомилова

Таня Богомилова - една легенда празнува юбилей

Таня Богомилова – една от най-великите спортистки в българската олимпийска история, навършва днес 60 години. Тя е първата и единствена българка с олимпийско злато в плуването бе определена за "Спортист на годината" в най-успешния сезон за родния спорт. Олимпийска шампионка на 100 м бруст от Сеул 1988, с четвърто и шесто място на същите..

публикувано на 30.06.24 в 09:38