Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Браншови организации притеснени от нова наредба за транспортирането на стоки

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

В битката със сивата икономика Министерството на финансите въведе нова наредба за транспортирането на определени стоки. Тя се отнася за контрол на стоки с висок фискален риск, каквито са месото и месните продукти. Наредбата е в сила от 1 октомври за стоки, които влизат или излизат от България. От Нова година обаче тя ще действа и за транспорт на стоки с висок фискален риск вътре в страната.

Представители на браншови организации са сериозно притеснени от ефектите, които тази наредба ще има както върху бизнеса им, така и върху потребителите.

Изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ Фиш Йордан Господинов посочи пред БНР, че рибата, добивана в българската акватория на Черно море, е между 12 и 15 хил. тона. Освен риба, се ловят също миди и рапани, добави той. По думите му обаче тези данни са без сивата икономика. По тяхна преценка делът на сивата икономика е около 25-30%.

В интервю за предаването "Преди всички" Господинов предупреди, че след Нова година тази наредба ще е "страшен тормоз" за всички:

"Ние трябва да назначим по двама работника в предприятие, особено тези, които са експортно и импортно ориентирани. Тази наредба ни е тежест. Ние предложихме няколко варианта, описали сме ги в писмо до министъра и до Спецов – да използват възможностите, които дава тяхната институция - да осъществяват контрол или да направят одит на определени фирми, т.е. избирателно да проверяват фирми, да направят оценка на риска, да преценят фирмите, които са рискови, и да си ги дебнат, а не всяка фирма. Ставаме луди с това нещо".


Изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите д-р Диляна Попова посочи пред БНР, че и техните проблеми са идентични. Тя допълни, че всички данни се попълват ръчно. Ако се допусне някаква грешка, тя няма как да бъде коригирана или да бъде анулирана декларацията, предупреди д-р Попова.

"При всяко товарене трябва ръчно да се въвежда клиент по клиент, продукт по продукт. Едно предприятие произвежда 100-200-300 асортимента и всеки един асортимент като се въведе ръчно, това изисква доста време. Това е проблем. Системата още сега често блокира, като се има предвид, че тя за момента действа само за внос и износ. От 1 януари очакваме да има доста по-сериозни проблеми, което ще забави доставките, съответно подлежим на санкции, когато не можем да си изпълняваме сроковете за доставки в търговската верига".

Д-р Попова отбеляза и разминаванията, които неизбежно се получават при доставката на продукти.

Според нея всичко това създава сериозна административна и финансова тежест. Тя смята, че мярката няма да спомогне за намаляване на сивия сектор, който по думите й е около 30-40%

От организацията настояват да се отложи действието на наредбата с минимум 6 месеца, както и да се преосмисли целият механизъм на контрол.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Летище на Катания, остров Сицилия

Отвориха частично летището на Катания, затворено заради изригването на вулкана Етна

Управата на летището в Катания, разреши частичното му отваряне днес следобед, след като то бе затворено заради активната дейност на вулкана Етна на остров Сицилия. След   първите възстановителни работи от падналата вулканична пепел върху полетните инфраструктури, летището на Катания бе отворено за излитане. Пристигащите  полети са регулирани..

публикувано на 05.07.24 в 19:33

Медицинският хеликоптер направи първо кацане на площадката на болницата в Монтана

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздуха направи първо кацане на площадката на болницата в Монтана. Полетът е тестов. В Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" бе тествана новоизградената хеликоптерна площадка. "Въздушната линейка" направи тестов полет от София до Монтана, за да бъде проиграна ситуацията...

публикувано на 05.07.24 в 19:27

Проучване: 59% от българите искат страната ни да остане член на НАТО

59 процента от българите искат страната да остане член на НАТО, сочи проучване на Алианса. 30 на сто обаче биха гласували за напускането на организацията. По този показател, България заема първо място сред всички 32 страни-членки на НАТО. 11% от българите не знаят как да отговорят на този въпрос. Проучването е проведено в навечерието на..

публикувано на 05.07.24 в 19:20
Явор Дачков

Явор Дачков: Делян Пеевски ще загуби войната срещу Ахмед Доган

Делян Пеевски ще загуби войната срещу Ахмед Доган, защото почетният председател на ДПС Доган изигра хитро картите си – институционално. По места ДПС се организират в подкрепа на Доган и искат истинският лидер на ДПС Доган да се върне като пълноправен и единствен лидер на Движението. Това според мен ще стане. Това прогнозира в интервю пред..

публикувано на 05.07.24 в 19:02

Вотът в Иран поставя на изпитание популярността на духовните управници

Иранците гласуват на втория тур на президентските избори. Един срещу друг се изправят умерeният депутат Масуд Пезешкиян срещу протежето на върховния лидер на Иран - твърдолинейният Саид Джалили. Вотът поставя на изпитание популярността на духовните управници на фона на апатията на избирателите в момент на регионално напрежение и противопоставяне със..

публикувано на 05.07.24 в 18:38
Eпископ Йеротей

Епископ Йеротей: Патриарх Даниил е един нов исихаст

Изборът на патриарх Даниил е добър и за българския народ, и за Българската православна църква (БПЦ). Той е един нов исихаст - човек, който се бори със страстите и изкушенията. Това каза в предаването "РадиоТочка" Агатополският епископ Йеротей, който беше кандидат за Сливенски митрополит. "Църквата живее в този свят, но нейните правила са извън..

публикувано на 05.07.24 в 18:36
Виктор Орбан и Владимир Путин

Орбан разговаря с Путин в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан разговаря в Москва с руския президент Владимир Путин.  Според Будапеща посещението е "мисия за мир", докато според Брюксел Орбан не представлява Европейския съюз по никакъв начин, въпреки че Унгария е ротационен председател на общността.  Гледните точки на Москва и Киев все още са далеч една от друга и са..

публикувано на 05.07.24 в 18:19