Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образувано е досъдебно производство за твърденията на министър Йоловски за натиск върху него

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата разследва оказван ли е натиск от депутати върху министъра на електронното управление Александър Йоловски да сключва договори с определени фирми. Тече проверка и по доклада на ДАНС, който послужи като основание на Централната избирателна комисия да забрани използването на машини на първия тур на местните избори. Това казаха на пресконференция от прокуратурата, на която беше отчетено двойно увеличение на сигналите и делата за изборни престъпления в сравнение с 2019 година .

В деня, в който стана ясно, че има проблем със сертифициране на машините за гласуване, от ИТН разказаха, че на среща в кабинета на председателя на Народното събрание Росен Желязков  министърът на електронното управление Александър Йоловски е бил принуждаван със заплахи от съпредседателя на ПП  Кирил Петков и от един от предшествениците си – Божидар Божанов,  да възлага обществени поръчки на конкретна фирма. Същият ден – 27 октомври, депутатите от партията на Слави Трифонов внасят сигнал в прокуратурата. Образувана е проверка и след снемане на обяснения от Йоловски наблюдаващият прокурор преценява, че са налице достатъчно данни за образуване на досъдебно производство. 

То е за длъжностно престъпление, извършено от лице от Министерството на електронното управление, казаха заместник–главният прокурор Мария Павлова и върховният прокурор Ваня Стефанова: 

"Разследва се престъпление по служба, в хода на което се разследват и факти - има или няма упражняван натиск към длъжностни лица".

"В рамките на разследването се изследват и други факти и обстоятелства, така че самото образуване за престъпление по служба не изчерпва целия предмет. Ще бъдат изследвани абсолютно всички факти и обстоятелства. Всичко това, което излезе и в публичното пространство дотолкова, доколкото ако свидетел го е потвърдил в рамките на досъдебното производство".

Двете отказаха да кажат кои са разпитаните и заподозрените. От думите им стана ясно, че разпитите продължават в понеделник. 

По казуса със справката на ДАНС, която спря машинното гласуване на 29 октомври, стана ясно, че тя е получена в прокуратурата на 26 октомври – от ДАНС. Засега тече проверка за компютърни престъпления. Вече са иззети компютри и машини за гласуване, на които в защитена среда са били изграждани кодовете. Ключово дали ще се стигне до обвинение срещу заместник–министъра на електронното управление Михаил Стойнев, е назначено експертно изследване, стана ясно от думите на прокурор Стефанова и заместник–главният прокурор Мария Павлова: 

"Да провери всички факти и обстоятелства, които се съдържаха в доклада на ДАНс, т.е. дали има някакво неправомерно изграждане повторно на кодовете, кой го е извършил, ако такива следи са оставени".

"Снемат се обяснения от всички лица, които имат отношение. Това са служители на МЕУ, Български институт по метрология, този по стандартизация. Всички лица, които имат някакво отношение по отношение изграждането на софтуер, хеш кодове и въобще във връзка с действията, които предхождат сертифицирането на машините".

Заедно с главния секретар на МВР Живко Коцев двете отчетоха картината след изборите. А тя показва – двойно увеличение на сигналите – най-много за областите Бургас, Пазарджик, Благоевград, и на делата за изборни престъпление в сравнение с местния вот преди 4 година,  една условна присъда и една глоба по две споразумения, одобрени от съда и 3 внесени обвинителни акта. 

"На тези избори всички купуваха или правеха опити да купуват гласове", обобщиха  казаха Павлова и Коцев.

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44