Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов за дерогацията: Факт е, че сме ограбени, факт е, че едни са се напечелили

Снимка: FB/Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ако симпатизантите на партията му не са били подкрепили Васил Терзиев, то сега ПП-ДБ нямаше да имат кмет на София. 

"Във Варна ние направихме грешка. Те изгубиха изборите. Реално са четвърта политическа сила", пресметна той, след като наблюдава военното учение на полигона в Ново село. 

Борисов беше категоричен, че правителството го има заради геополитическата обстановка:

"Ще го подкрепяме до утре, когато ще се срещна с актива на партията и ще обсъдим плюсовете и минусите", подчерта той. 

Бойко Борисов заяви, че целта на партията е да се премахне дерогацията за "Лукойл Нефтохим" и да спре ограбването на българите:

"Докато управлявахме ние, половината петрол е бил руски, както е правилно, уралски, а в същото време, когато се тупат в гърдите за своите антипутинови и всякакви други настроения, преработката на руския петрол е стигнал до 100%. В следствие на политиката българите са ограбени, а някой извън България се е възползвал". 

По думите му е парадоксално с 33-34 депутати да казваш, че ще падне правителството, ако се защитават чуждите интереси:

"Смешно е да падне правителството за това, че някой извън България се е възползвал от тази дерогация. Ще подкрепяме правителството до утре, когато се срещам с актива на партията. Ще притеглим всички плюсове и минуси", каза още лидерът на ГЕРБ и повтори, че трябва да се спре ваденето на милиарди от джобовете на българина, за да се възползва някой от чужбина. 

"Още преди година и половина очакванията ми бяха да се спре обирането на българите от нафтата и бензина. През цялото това време ни се обясняваше как това са политически закачки. А цените на горивата стигаха до 4 лева при дерогация на най-евтиния петрол... Факт е, че сме ограбени, факт е, че едни са се напечелили", продължи Борисов, отправяйки препратка към казаното от премиера Николай Денков по-рано днес, а именно, че няма индикации, че някой от България съдейства за заобикалянето на петролните санкциите, наложени на Русия.

"Приемам, вярвам на Денков, че никой в България не се е възползвал, но се опитваме това ограбване на българите да престане", добави още той.

По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври

Заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи националният авиационен превозвач. Мярката се налага с цел осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед ситуацията в Близкия Изток,..

публикувано на 02.10.24 в 20:09

Фермери искат среща с властта и са готови за протести

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за провеждане на спешна среща с Министъра на финансите и Министъра на земеделието  за да се договори незабавното изплащане на средствата по т.нар Украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко..

публикувано на 02.10.24 в 19:55
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем месеца условно лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Присъдата подлежи на протест...

публикувано на 02.10.24 в 19:34
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Г-7: Дипломатическо решение на конфликта в Близкия изток все още е възможно

Лидерите на Г-7 обявиха, че дипломатическо решение на конфликтите в Близкия изток "все още е възможно“. То беше публикувано след края на виртуалната среща на лидерите на Г-7, която беше свикана от италианския премиер Джорджа Мелони в качеството ѝ на ротационен председател на групата. Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на..

публикувано на 02.10.24 в 19:13
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на "Хизбула" в Ливан

След противоречиви съобщения вчера, днес и ливанската шиитска групировка "Хизбула", и израелската армия потвърдиха за сблъсъци на територията на Ливан. Израелското командване изпрати подкрепления от пехотни и бронирани части към северната си граница. Съобщи и за първите жертви в започналата във вторник през нощта сухопътна операция - в схватките с..

публикувано на 02.10.24 в 19:05
Министър-председателят Димитър Главчев (вторият отляво надясно) обяви, че няма актуални заплахи за България във връзка със ситуацията в Близкия изток

Премиерът: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток. "Обединихме се около това да призовем за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция", каза още..

публикувано на 02.10.24 в 18:56

РИК- Кюстендил назначи 2 222 членове на секционните комисии в деветте общини в областта

РИК-Кюстендил със свое решение назначи 2 222-та членове на секционните комисии в деветте общини в областта. Това не е довело до сериозни разногласия и проблеми, каза председателят на комисията Венцислав Механджийски. На предварителните консултации при кметовете на общини имаше известно напрежение - особено в Община-Кюстендил, където..

публикувано на 02.10.24 в 18:48