Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц и Мицотакис обсъждат на среща в Берлин енергетиката, мигрантите и Газа

Германският канцлер Олаф Шолц и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Енергетика, мигранти и военните действия в Газа са основните теми на разговорите на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Берлин. Той ще бъде в германската столица, където ще се срещне днес с германския канцлер Олаф Шолц.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще разговаря с германския канцлер по нерешените въпроси относно охраната на външните европейски граници и бежанския натиск, който се засилва след началото на военните действия в Газа, съобщават от кабинета на премиера. Атина очаква споразумение в Берлин за увеличаване на средствата по реакция срещу пристигащите нелегални мигранти, както в Егейско море, така и по сухопътната граница с Турция. Гърция защитава позицията за ново споразумение между Европейския съюз и Анкара по отношение на определяне правото на бежански статут на мигрантите преди да преминат европейска граница.

По отношение на енергетиката двамата лидери ще обсъдят и изграждането на платформата за втечнен газ до Александруполис, която е в краен етап на строителство. Коментаторите припомнят, че България притежава 20% от акциите.

Мицотакис ще запознае и германската страна по проекта за изграждане на железопътна връзка за превоз на европейски товари между Гърция, България и Румъния, като алтернатива на пътната връзка към Украйна.

Очаква се гръцкият премиер и германския канцлер да потвърдят пълна подкрепа на европейската политика по отношение на войната в Газа.

Срещата в Берлин, инициирана от германския канцлер Олаф Шолц и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, ще събере лидерите на 6 страни членки на Европейския съюз.

На нея ще бъдат обсъдени Стратегическата програма на ЕС за периода 2024-2029 г. и въпроса за замяната на единодушното вземане на решения в съюза с квалифицирано мнозинство като условие за неговото ново разширяване. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В планината Славянка продължава борбата с огъня

Ограничено е разрастването на пожара в западния дял на планината Славянка. Той беше предизвикан от активирало се ново огнище в гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе у нас. Продължава борбата с пожара в западния дял на планината Славянка Два дни след като западния фронт беше овладян, нов пожар от Гърция прехвърли..

публикувано на 08.08.24 в 18:58
Тейлър Суифт

Още двама задържани за плановете за атентати на концерти на Тейлър Суифт

Полицията в Австрия е задържала трети и четвърти младежи, заподозрени за плановете за атентати на концерти на американската певица Тейлър Суифт, довели до отмяната им тази седмица. Арестуваните са австрийци, на едва 15 и 17 години, съобщи "Ройтерс".  Целта, по думите му, е била да се убият чакащи пред стадиона без билети. Различни издания в..

публикувано на 08.08.24 в 18:37

Радев се консултира с партиите, избори на 20 октомври поискаха от ГЕРБ-СДС и БСП

"Моите възможности за избор на министър-председател са драстично ограничени. Веднага пристъпих към разговор с всички потенциални премиери, които не са приключили окончателно. Не можем да бавим повече процеса и трябва да има яснота в държавата за нейното управление" - т ова заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с парламентарно..

публикувано на 08.08.24 в 17:48

"Бритиш еъруейз" спира полетите до Пекин от 26 октомври

Британският авиопревозвач "Бритиш еъруейз" (British Airways) спира полетите до Пекин от 26 октомври до ноември 2025 година, предаде Ройтерс. Авиокомпанията, която е собственост на групата Ай Ей Джи (IAG), не посочи причината за решението си, но допълни, че ще продължи всекидневните полети до Шанхай и Хонконг. Говорител на "Бритиш еъруейз" заяви, че..

публикувано на 08.08.24 в 17:29

Радев: Разговорите ми с потенциалните кандидати за служебен премиер не са приключили

"Добре дошли в президентската институция! Започвам директно по същество, знам, че времето е ценно на всички от вас защото, на практика предизборната кампания започна ". Това каза президентът Румен Радев в началото на политическите консултации за назначавне на служебен премиер и кабинет. Държавният глава допълни:  "За съжаление и 50-ото Народно събрание..

публикувано на 08.08.24 в 17:16

Българската православна църква изрази признателност към народните представители

Светият Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия изразява своята признателност към народните представители за постигнатото съгласие по общозначими ценности за българското общество, каквито са възпитанието, образованието и закрилата на децата на България , се казва позиция на Църквата, публикувана днес .   Удовлетворени сме от..

публикувано на 08.08.24 в 16:58

Загасен е пожарът в с. Джулюница

Пожарът в село Джулюница, община Лясковец, вече е загасен, съобщи за БНР Георги Тодоров, началник на противопожарната служба в Горна Оряховица. Пожар, запален от стъклени бутилки, засегна къщи и дворни места в с. Джулюница Няма пострадали хора. Огнеборците с доброволци от селото спасиха къщите от две улици и стопански постройки.  Огънят тръгна от..

публикувано на 08.08.24 в 16:56