Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Хасан Адемов: Бюджетът на ДОО е изключително напрегнат

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Бюджетът на ДОО е изключително напрегнат, заяви пред БНР д-р Хасан Адемов, дългогодишен председател на социалната комисия в редица Народни събрания, бивш социален министър. Според него обаче трудно може да се направи оценка за фалит на НОИ.

По думите му бюджетът на ДОО расте с 2,5 млрд. лв. 

"Когато бях народен представител, заявих от парламентарната трибуна, че през следващите години ще има драстичен ръст на трансфера от държавния бюджет към бюджета на ДОО. Само за 2024 г. от данъци от тези 24 млрд. общо бюджет на ДОО - малко над 11 млрд. ще бъдат трансфер от данъци от държавния бюджет. Към тях ако добавим още 3 млрд., които са трансфер към бюджета на здравното осигуряване, виждаме, че става въпрос за 14 млрд., които отиват като трансфер към двете най-важни социални системи. От общо 84 млрд. разходи, 14 млрд. са трансфер за 2 системи само. Това напряга останалите публични системи. Тези 14 млрд. допълнително напрягат бюджета на държавата като цяло", обясни той в интервю за предаването "Нещо повече".

Швейцарското правило е заложено в закон от 2000 г., напомни експертът и добави, че инфраструктурните проекти трябва да бъдат разчетени. Според него противопоставянето им не е удачен вариант

Да премахнеш коледната или великденската надбавка за пенсионерите е несериозно, смята Хасан Адемов. По думите му има още време да се направи сметката и да се намерят тези пари, ако има желание

За него е странно е, че бизнесът подкрепя увеличението на максималния осигурителен доход, както и увеличението на базата за осигуряване на самоосигуряващите се земеделски стопани, тютюнопроизводители. 

"Честно беше управляващите преди местните избори да заявят, че имат намерение да увеличават максималния осигурителен доход и данъчната основа. Сега да ги поставят пред свършен факт ми се струва, че е некоректно и несправедливо от гледна точка на хигиената на политическата култура". 

Несправедливо към следващите поколения е да ги натоварваме с харчове, които се правят сега, изказа мнението си социалният експерт и добави: "Един ден тази сметка ще се плаща с политически срив". 

По думите му е изключително важно инвестициите да бъдат във високи технологии, които да носят висока добавена стойност, а от там да следва повишаването на стандарта на българските граждани. 

Дългото майчинство и парите през втората година минават през разказа за предоставянето на социални услуги, коментира още д-р Адемов. Той смята, че може да се помисли върху идеята майките да получават цялото обезщетение за втората година, дори ако се върнат на работа. Според него така много майки биха се върнали на работа. 

По думите му моделът на социалното подпомагане има нужда от сериозна реформа. Един път завинаги трябва да се реши въпросът дали да се подпомага на калпак или диференцирано, категоричен е социалният експерт. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58