Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изключителните футболисти - четвърти в света, се провалиха в ръководен план. С 90% чужденци няма как да имаме силен национален отбор"

Крум Савов: Зад случващото се във футбола стоят политически и икономически интереси

"ДПС отдавна има интереси във Футболния съюз"

| Интервю
Крум Савов
Снимка: БГНЕС

Българският футболен съюз акумулира огромни средства - между 20 и 30 милиона годишно и никой не може да им прави одит - той е държава в държавата

Така спортният журналист Крум Савов обясни огромния отзвук, който предизвиква случващото се в този спорт. Той прозря наличие на политически и икономически интереси. 

Пореден трус във футболните среди предизвикаха полемиките около предстоящия в четвъртък мач с Унгария от квалификациите за Евро 2024. 

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов днес изрази мнение, че Европейската футболна асоциация (УЕФА) е тази, която е решила предстоящият мач с Унгария да се играе без публика. По тази причина в централата не чувствали вина за настъпилия хаос в последните дни около мястото на провеждането му. 

В последните дни около срещата се генерира огромно напрежение в общественото пространство, тъй като не се знаеше къде ще се играе мачът, а феновете изразиха недоволството си и от забраната за допускане на публика.

Вече цял месец футболните запалянковци скандират "Оставка!" в 18-ата минута на всеки мач от първенството, за да изразят недоволството си от управлението на президента на БФС Борислав Михайлов.

"Това е един национален отбор, който отдавна не вълнува никого, ако не бяха заявките за протест срещу Боби Михайлов, щяхме просто да понесем поредната тежка загуба", обясни Крум Савов пред БНР.

"БФС много удобно си изми ръцете с това, че СДВР са заявили в началото, че  е рисков мач заради заявката за протести. Дали са становище, че не могат да го охраняват. Цялата инициатива идваше от канцелариите на БФС, защото Боби Михайлов е решил, че няма да се маха". 

Намираме се в такова патово състояние, защото отзад прозират политически интереси, заяви Крум Савов в предаването "12+3".

"Ясна е цялостната ангажираност на Бойко Борисов с футбола - освен като състезател в отбора на "Бистришките тигри", той се опитва да дърпа конците и в "Левски". Чрез влиянието в един клуб, ти стигаш до възможността да въздействащ върху агитките. Футболните хулигани могат да бъдат използвани за различен вид "мокри" поръчки. 

Бойко Борисов искаше да свали от власт Боби Михайлов. Когато Бойко падна от власт, Боби се върна. Всичко са политически игри". 

Крум Савов вижда и намеса във футбола от страна на Делян Пеевски. По думите на спортния журналист ръководителят на парламентарната група на ДПС подкрепя Боби Михайлов. 

"Относно гордостта на БФС – националната база в Бояна, има доста съмнителни моменти - като се започне от цената за построяването ѝ. Строителството беше извършено от строителя на ПеевскиДПС отдавна има интереси във футболния съюз", заяви още Савов. 

"През починалия Камен Костадинов директно се извършваше контрол. Сега не е ясно през кого минава. Тъжният факт е, че отзад стоят политически и икономически интереси".

Савов не смята, че е възможно българските национали да победят унгарските. 

"Онези изключителни футболисти, които станаха четвърти в света, се провалиха в ръководен план. С 90 процента чужденци няма как да имаме силен национален отбор". 

Спортният журналист обаче не вижда "прекрасна алтернатива" и ако начело на БФС застане Димитър Бербатов. 

"Постиженията на Димитър Бербатов, Стилян Петров и Мартин Петров са последният светъл лъч в българската футболна история. За съжаление, не съм сигурен, че тези интелигентни момчета, които са изборът на Бойко Борисов, ще са реалната и прекрасна алтернатива на досегашното корумпирано ръководство".

Цялото интервю на Петър Волгин с Крум Савов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са останали напълно оперативни и няма повредени самолети . "Начинът, по който ще отговорим на тази..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в следствие на силния дъжд в област Етолоакарнания в западна Гърция. Намерен е на седем километра от..

публикувано на 05.10.24 в 20:55

"Хамас" потвърди смъртта на още един свой командир при израелски удар в Северен Ливан

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" потвърди днес смъртта на още един свой командир в Ливан, предаде Ройтерс. Саид Аталах Али, един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на групировката, е бил убит при израелски удар по бежанския лагер Бедави на около 5 километра северно от пристанищния град Триполи в Северен..

публикувано на 05.10.24 в 20:48

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се стичаха в Националния парк-музей "Самуилова крепост", за да отдадат почит към царя, който е воювал до..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните работи, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20