Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за бурен вятър в Източна България

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

Националният институт по метеорология и хидрология издаде за днес в оранжев код за бурен вятър и значителни валежи в Източна България. Той е обявен за областите Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Търговище, Шумен, Силистра, Разград и част от Русенска.

Жълт код е обявен в областите Велико Търново, част от Габровска, Хасково, Кърджали и част от Старозагорска.

Министерството на околната среда и водите предупреди за възможни наводнения в района на реките Дунав, Камчия и Русенски Лом.

Днес северозападният вятър ще отслабне и в по-голямата част от страната ще е силен, а по Черноморието - до бурен, сочи прогнозата на НИМХ. В Източна България до обяд валежите ще спрат, около и след обяд облачността там ще се разкъса и ще намалее. В западната половина от страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността до обяд над масивите от Югозападна България. Максималните температури ще бъдат между 5° и 10°, по-ниски в Североизточна България; в София - около 6°.

В планините преди обяд все още на места ще има валежи от сняг, но около обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще духа бурен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра - около минус 3°.

По Черноморието все още има валежи, но до обяд ще спрат и облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът ще отслабне, но ще се задържи силен и временно бурен. Максималните температури ще бъдат между 6° и 9°. Температурата на морската вода е 10°-16°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пропалестински и произраелски протести в Чикаго

Утре се навършва една година от началото на войната Израел - "Хамас". В тази връзка отново   пропалестински  и произраелски протести има в различни точки по целия свят. В Чикаго митингите започнаха още в събота и продължават, отбелязвайки годишнината от войната, на фона на продължаващите сблъсъци в Газа и Ливан. Пропалестински митинг..

публикувано на 06.10.24 в 19:27
Снимката е илюстративна, архив.

Иран отмени всички полети от и за летищата в страната

Властите в Иран отмениха всички полети от и за летищата в страната, предаде Ройтерс. Забраната бе въведена с по-малко от три часа предизвестие и без обяснение. Тя ще важи от 21.00 ч. местно време тази вечер до 06.00 сутринта в понеделник. Този ход идва на фона на опасения от нападение срещу страната от Израел в отговор на ракетните удари на Иран,..

публикувано на 06.10.24 в 18:58
Сблъсъци с полицията по време на пропалестински протест в Рим

Демонстрации по света в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас" над Израел

В навечерието на годишнината от нападението на "Хамас" над Израел в редица големи градове по света   се състояха демонстрации с настояване за спиране на кръвопролитието в Близкия изток. Около 40 000 демонстранти се събраха в центъра на Лондон, където имаше както поход на протестиращите срещу войната, така и произраелско шествие в памет на..

публикувано на 06.10.24 в 18:38

Румънският гражданин, задържан за незаконна сеч у нас, остава в ареста

Районният съд в Никопол наложи най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", спрямо румънския гражданин, задържан на българска територия за незаконна сеч.  Мъжът остава за постоянно в ареста. Това съобщи районният прокурор на Плевен Владимир Радоев. Той може да обжалва наложената му мярка за неотклонение пред Окръжния съд в Плевен,..

публикувано на 06.10.24 в 18:32
Светослав Василев

Светослав Василев за своята модерна машина за оптични кабели

В САЩ има интернет благодарение и на една малка българка фирма. Инженерна микрофирма от Русе е направила за американска компания за оптични кабели конкурентна машина за ширмовката им.  Всичко за бизнеса на Светослав Василев и неговите партньори започнало преди 10 години. Те започнали да създават индустриална автоматизация, програмиране на..

публикувано на 06.10.24 в 18:31
Около 200 участници се включиха в бягането.

Благотворително бягане за каузи, свързани с животните, на сдружение КАЖИ

За шеста поредна година в парк Борисова градина в София се проведе благотворително бягане за животните, организирано от сдружение КАЖИ - Кампании и активизъм за животните в индустрията.  Бягането се организира във връзка със световния ден на селскостопанските животни на втори октомври и световния ден за защита на животните, отбелязван на четвърти..

публикувано на 06.10.24 в 18:22

Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ

Столицата Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ. Продължават интензивните руски атаки на фронта в Донбас. Общо 87 дрона е използвал руското командване на 14 области в цяла Украйна. Почти всички безпилотни апарати, с изключение на 6, са били прихванати и неутрализирани с електронни..

публикувано на 06.10.24 в 18:05