Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Не мога да мълча за недъзите на Живков и Толстой!

| Коментар

Хайде отново здравейте и добър ден във всяко едно отношение, уважаеми радиослушатели, скъпи съучастници!

Надявам се да не сте пострадали в някой сблъсък със силите на реда и да не са ви хванали пияни зад волана да фъфлите на латински. Надявам се да не ви люби змей и да не ви гони Магнитски, въобще се надявам всичко да е наред и да не страдате прекалено от някакви лични или обществени недъзи.

Както примерно някои почитатели на българския футбол страдат от малформациите на БФС. А самият БФС страда от преследванията на “безработни футболисти”, както старото поколение футболни деятели нарича опозицията в техния съюз.

Тая седмица събитията ме хвърлиха в едни асоциации, спомних си някакви публицистични факти от миналото.

Спомних си значи една статия на граф Лев Толстой от 1908 година, както и една друга статия от някогашния пръв държавен и партиен ръководител Тодор Живков. Втората статия е по-нова, тя е публикувана на 13 юни 1970. Тази дата по някаква прищявка на Съдбата се пада точно на 11-я рожден ден на бъдещия пръв държавен и партиен ръководител Бойко Борисов.

Между другото, когато се правят тия популярни сравнения между Бойко Борисов и Тодор Живков, трябва да се отчита фактът, че политическото дълголетие на Борисов протича в много по-конкурентна среда и кажи-речи истинска деморатична избирателна система. Борисов се бори с много по-тежки трудности и сложности.

Но да се върнем на статиите, които изрових не от жълтите вестници, а от пожълтелите страници.

Ако сте участвали в протестите срещу БФС, вероятно сте от хората, които казват за себе си: “Не мога да мълча!”

И това всъщност е заглавие на статия от Лев Толстой - “Не могу молчать!”

Тази статия изразява идеите на Лев Толстой за това, че земята не трябва да е обект на собственост и че насилието не може да се унищожи посредством насилие.

Демек - ако пренесем тия идеи в нашия контекст - водното оръдие само усилва ексцесиите. Нахлуването в чужда държава с фалшивия аргумент, че защитаваш сънародниците си, води до стотици хиляди жертви най-вече сред тия, които освобождаваш. Терорът на "Хамас"   предизвиква в отговор държавен терор. Взаимният терор не решава нищо и става просто начин на живот и смърт.

Също така старият граф Толстой се обявява против смъртното наказание, разказва мрачни битови подробности от професията на палача и хока властите, че са развалили и развратили народа, затова стават такива проблеми като революции и стихийно насилие.

Толстой обаче си представял неща, които не са много реални - тая работа с липсата на собственост не е за нашата цивилизация! Още Платон имаше някакви такива фантастики за Идеалната държава, в която няма поети и няма лична собственост - и нищо не излезе от тия му мисловни конструкции. Платон е голяма катастрофа като политик - някакъв негов познат владетел го викал в Сиракуза да помага по политическата част и после така се изпокарали, че Платон едвам се измъкнал цял.

Аз впрочем се опитвам и да си представя какво ли е да хванат Платон да кара колесница пиян и той да заваля на древногръцки…

Граф Толстой тая статия я писал две години преди да тръгне за България и да умре по пътя. Статията “Не могу молчать” била предшествана от кореспонденция с тогавашния премиер в царското правителство Петър Столипин. Тоя Столипин е син на оня Столипин, дето се е сражавал тука с турците в Освободителната война, а после бил управител на Източна Румелия. Столипин, впрочем, като министър-председател е участвал активно в потушаването на първата революция от 1905 г., което е било мътна и кървава работа, не като да разгониш протест с водно оръдие.

Толстой обаче не се разбирал със Столипин-Младши, повече си имал уважението с Махатма Ганди, с когото си пишели дружески писма с много сърца-емотиконки.

Та значи малкият Столипин и големият Толстой се познавали от едно време. Лев Николаевич почнал да пише остри писма до премиера Столипин, в които му се кара и му обяснява как да управлява правилно. Толстой по това време е световна знаменитост и премерът Столипин му отговаря доста сдържано, защитавайки позициите на царската власт.

И като си поразменили някое и друго писмо, граф Толстой си обобщил мислите в тази голяма статия - “Не могу молчать”. Преди, вика, мълчах, вече не мога да мълча! И това казва в края на дългия си живот, от който писателското му наследство възлиза на 90 тома събрани съчинения! 90 тома - при положение, че мълчал известно време. Представяте ли си, ако не беше мълчал, колко още нещо щеше да надращи тоя неуморим граф, който не е графоман, а велик писател. И е роден на моята дата, и също като Платон и като мен е бил гимнастик.

Да, скъпи съучастници - аз, Платон и Толстой сме били гимнастици и не се интересуваме от футбол.

Затова няма да коментирам статията на другаря Тодор Живков за недъзите на българския футбол. 

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протести на служителите в АСП имаше и в края на миналата година.

Служители на Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работещи от Агенцията за социално подпомагане излизат утре в 12:00 часа на едночасов протестен митинг пред сградата на социалното министерство. Акцията е организирана от Синдиката на административните служители "Подкрепа". Очаква се да се включат представители на дирекциите "Социално подпомагане" от цялата страна. Искането на работещите е за..

публикувано на 15.07.24 в 15:50
Пожар край Свиленград

Над 150 000 декара е изгорялата площ край Свиленград за 2 дни и половина

Около 150 000 декара е изгорялата площ – огромна площ, в рамките на 2 дни и половина . Това съобщи арх. Анастас Карчев, кмет на община Свиленград, в интервю пред БНР. "В момента гори в две направления - едното е с. Младиново и другото е към село Михалич. Към Лесово е овладян огънят и се наблюдава, там тлеят огнища и очакваме да не се прехвърлят..

публикувано на 15.07.24 в 15:43
Володимир Зеленски

Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че си е поставил за цел да подготви всички елементи на мирния план, за да може Киев да свика през ноември втора международна среща на върха относно неговата визия за мир, съобщава Ройтерс. Украйна проведе първата среща на върха в Швейцария миналия месец, на която присъстваха представители на 92..

публикувано на 15.07.24 в 15:37

Инспекцията по труда в Плевен с проверки за условията на труд в горещите летни дни

Инспекцията по труда в Плевен продължава с проверките за условията на труд в горещите летни дни. Експертите констатират към момента, че работодателите се съобразяват с високите температури и предприемат различни мерки за нормално провеждане на трудовия   процес. Преустановява се работата в горещите часове, работодателите променят графика на..

публикувано на 15.07.24 в 15:14

Ирина Манушева: Да се преразгледа моделът за кандидатстване след 7-и клас

"Изобщо не бих била оптимист, че вече излизаме от дъното. Оптимист съм, че  можем да излезем от дъното, ако обаче си дадем сметка за реалните проблеми в образователната ни система ".  Това коментира пред БНР Ирина Манушева, автор на петиция за преразглеждане на сегашната система от национални външни оценявания във всички етапи.  За нея са..

публикувано на 15.07.24 в 15:13
На разпоредителното заседание на СГС по делото срещу Петър Илиев за плагиатство.

Софийският градски съд не успя да даде ход на делото срещу Петър Илиев

Софийският градски съд не успя да даде ход на делото за плагиатство срещу адвокат Петър Илиев, неуспял кандидат за правосъден и за вътрешен министър и за премиер от "Има такъв народ".  Той беше даден на съд след като беше установено, че е използвал материали от научен труд на бившия си колега от Юридическия факултет на Софийския университет доц...

публикувано на 15.07.24 в 15:05

Огнян Дъскарев: Шансовете на Тръмп да стане президент се увеличиха след покушението

Твърдението на левицата е, че Доналд Тръмп сам е виновен, че за малко не беше убит. Този език на омразата и тази страшна омраза, която изпитва американската левица към Тръмп логично доведе до това, което се случи. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Огнян Дъскарев след покушението срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп...

публикувано на 15.07.24 в 14:25