Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Контохов празнува рожден ден два пъти в годината

Борис Контохов
Снимка: Държавен архив в Габрово
Ще ви срещнем с един кореняк габровец, чиято фамилия е известна и тачена в града. Той е на 92 и въпреки годините си притежава завидна жизненост и свежа памет. С Борис Контохов в рубриката „Горещи сърца“ разговаря кореспондентката ни Велина Махлебашиева.

"Срещам се с Борис Контохов по време на престоя му в Габрово, където той остава за по няколко седмици в годината, защото макар да е живял повече в Германия отколкото в България, родното го тегли и връща вкъщи. 92-годишният ми събеседник е роден в Царство България в семейството на търговец. Поколения габровци помнят магазина на Пенчо Контохов за колониални стоки на „Радецка“ – главната, днес пешеходна улица на Габрово. Дядото на Контохов е бил опълченец, бранител на връх Свети Никола. Борис е в прогимназията когато идва 9 септември 1944-а година. Животът на семейството се променя, магазинът на баща му е одържавен, а момчето, което за комунистическата власт е буржоа, кандидатства в Софийската политехника, но въпреки отличната оценка не му позволяват да следва. Според тогавашния началник на отдел „Кадри“ в Общината трябвало да поработи няколко години в производството „за да се разбере живота на работническата класа, тогава да се следва“. Две години след това обаче Борис е приет в Софийския университет, където завършва „Математика“. След дипломирането си работи като учител в Механотехникума в Габрово, а след това става първият редовен асистент по висша математика в тогавашния машинно-електротехнически институт в града, днес Технически университет. Междувременно се жени за полякиня от немски произход и стават родители на момче, а преди близо 50 години се изселват в Дармщадт, Германия.

Обича общуването, говори много, както сам признава, но има какво да разкаже, а в областта на вокалното изкуство притежава енциклопедични познания.

В Германия Борис Контохов работи в сферата на програмирането и анализа на процеси и системи, като участва в разработването на приложен софтуер за бизнеса. Не спира да се интересува от музика и да чете музикална литература, като най-вече се изкушава от оперното изкуство. След пенсионирането се посвещава на хобито си и започва да събира информация за български оперни певци, диригенти и композитори, чийто изяви са отразени в немскоезични издания. Като вдъхновен ценител и редовен посетител в европейските концертни зали провежда собствени проучвания и създава богат архив. През различни канали се наслаждава на оперни изяви в целия свят.  Започва да публикува своите „оперни истории“ в социалните мрежи, а преди пет години създава и свой оперен блог operastars.de, в който могат да бъдат намерени 650 статии, написани на български език, и повечето артисти, за които е писал, са българи.

Контохов споделя и богатите си впечатления от световната оперна сцена. По думите му, намаляването на интереса към оперното изкуство е валидно за целия свят.

Интересно ми беше също да науча, че празнува рождението си два пъти в годината. Така решил, откакто станал на деветдесет, – да отбелязва датата на рождения си ден и още веднъж, когато навършва - и половина".

Репортаж на Велина Махлебашиева чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57